Jens Ussing, 1810-1888, snedker, bådebygger og fotograf. Daguerreotypist fra 1857
NAVN: Jens Ussing
DATA: Født i Ribe 26.12.1810, død i Nordby på Fanø 25.3.1888 AKTIV: 1858-1888 (?) ADRESSER: Nordby på Fanø, foto af hans hus med atelier UDDANNELSE: Snedker, bådebygger og fotograf NOTER: Se længere nede på siden PORTRÆTFOTOS: som daguerreotypier GRUPPEFOTOS: - REPORTAGEFOTOS: - TOPOGRAFISKE FOTOS: Ja, se herunder STEREOFOTOS: - POSTKORT: - UDSTILLINGER: - FAGLIG FORENING: - EFTERFØLGER: - ARKIV: - KOMMENTARER: "Ussing var en mand, der kunne ordne næsten alt, han var noget af en tusindkunstner. Kilde: Fanøs Historie, online. Læs mere om multikunstneren Jens Ussing i Fanøs historie HER. |
Ribe Stifts-Tidende 26. august 1856
Viborg Stiftstidende 19.6.1858. Malermester Jæger var også fotograf og annoncerede i samme avis. Han arbejdede dog kun i papir og panotypi. Se HER.
|
En strikkende og en hæklende kvinde.
Det er meget sjældent, at man ser portrætter - som daguerreotypier eller vitrotypier - af kvinder med et håndarbejde i hænderne. Det skulle holdes helt stille, for at komme med på billedet. Billedet her er relativt sent af en daguerreotypi at være (1857) og i hvert fald har Jens Ussing haft en hurtigere metode, end daguerreotypisterne havde i 1840erne. Han har også løsrevet sig fra den sædvanlig opstilling ved et lille bord med en blomstret dug, som ses på portrætterne herunder. Daguerreotypi af Jens Ussing, Fanø. Daguerreotyperet 1857 iflg. notat på bagsiden. Portrættet tilhører Ann Vibeke Knudsen |
På etiketten nederst på billedet står formentlig navnene på de to kvinder. Det er blot svært at tyde.
Daguerreotypi af brudepar (tror jeg) på Fanø. Fotografen (daguerreotypisten) kan være den lokale Jens Ussing, 1810-1888. Bag på billedet står, at det er fra [den store] Svarrer familie på Fanø. Det er fra omkring 1850.
Det er selvfølgelig en lidt medtaget daguerreotypi, normalt ser vi dem lukkede blot med en lærreds- eller papirstrimmel, men her er det indrammet af en lille forsølvet træramme, så det kunne hænge.
(Jeg foreslår blot, at Ussing kan have foreviget parret, da en evt. påklæbet seddel på bagsiden er forsvundet, kan man ikke sige det med sikkerhed).
Det tilhører Sprengel Museum i Hannover, som har bedt om oplysninger om daguerreotypien, som nogen havde fundet på et loppemarked.
Det er selvfølgelig en lidt medtaget daguerreotypi, normalt ser vi dem lukkede blot med en lærreds- eller papirstrimmel, men her er det indrammet af en lille forsølvet træramme, så det kunne hænge.
(Jeg foreslår blot, at Ussing kan have foreviget parret, da en evt. påklæbet seddel på bagsiden er forsvundet, kan man ikke sige det med sikkerhed).
Det tilhører Sprengel Museum i Hannover, som har bedt om oplysninger om daguerreotypien, som nogen havde fundet på et loppemarked.
Ochsner (1986) skriver om Jens Ussing bl.a. (Hilda Levins dagbog 1865): "Endelig kom vi til Photographen, en Snedker, der lignede Levins Ungdomslærer, Adjunct Ussing, lyslevende. Han var en brodersøn af Adjuncten, en flittig, venlig Mand paa 55 Aar, der selv havde bygget sit Hus, anlagt sin smukke Have". ... "Ussing er en sjælden dygtig Mand, der udfører de forskjelligste Arbejder og alt til Fuldkommenhed.
Mundheldet her om ham er: Ussing kan alting undtagen drikke brændeviin. Hans Hovedfag ere. 1. Lægdsmand. 2. Brandmajor (med Uniform). 3. Snedker og Meubelmager (udmærket). 4. Baadebygger. 5. Skipper. 6. Blikkenslager. 7. Billed- og ornamentskærer (Forgylder). 9. Haarskjærer (gratis). 10. Photograph". Dertil har man senere tilføjet, at han lavede en "cykel og en elektricermaskine samt et glaspusteri i det mindre". (Se kilder hos Ochsner). Læs mere om multikunstneren Jens Ussing i Fanøs historie HER.
|
Om Jens Ussing, fra arkiverne på Fanø, via arkiv.dk
Dette hus (Lindevej 11, Nordby), på hjørnet af Vestervejen og Lindevej/Skolevej blev bygget af den på Fanø kendte mand, fotograf Jens Ussing. Han var en mand, der kunne ordne næsten alt, han var noget af en tusindkunstner. På billedet ses hans fotografiske atelier, bygget ind i tagetagen. De to piger er hans døtre, Laura og Henriette. Kilde: Fanøs Historie, online. Link ovenfor. Portrættet til højre forestiller Jens Ussing, 1810-1888.
Fra Nordby Sognearkiv. Skibsværftet i Nordby. På fotografiet står Tegnet af Laura Ussing (flag og vimpel), det er en fotografi, måske endda fra 1860'erne. Laura Ussing var datter af Jens Ussing, født 1848. (FT) Kilde Arkiv.dk. Lauras far var bådebygger og fotograf og det er sikkert ham der har taget billedet. Måske er han personen i midten og har fået nogen til at tage billedet?
Til venstre ses Duysens hotel, senere Ankersens hotel og til højre saltvandsbadeanstalten med helsebringende bruse- og karbade. I baggrunden "Færgegården", og th. huset, hvori Fanø Turistbureau i dag har kontorer. Foto Jens Ussing eller datteren, idet man skriver på Fanø, at "hans datter fru Laura Clausen beskæftigede sig også en tid med fotograferingen".