Laurids Poulsen, rejsefotograf
|
Tilbage til hovedsiden om L. Poulsen HER.
|
Laurids Poulsen var rejsefotograf - og/eller havde ansat folk, der rejste landet tyndt og fotograferede for ham. Jvnf. billederne her på siden.
Poulsen-Vejen-fotos fra Danmark. Gårde og ejendomme. Hvor?
Husmandssted, Sjælland? Byggemåden - med kragetræerne på rygningen af det tækkede tag - har man aldrig brugt på Bornholm (hvor billedet er fundet). Hele familien ville med på billedet, incl. det mest kostbare man havde, hestene og den fine hestevogn. Omrejsende fotografer blev ved med at tage disse billeder, indtil flyfotografiet blev populært fra 1930erne. De første kommercielle flyfotos blev optaget på Bornholm i 1929 for Colbergs Boghandel (til postkort) af fotograf Eskild Fut Jensen. ES.
En lille landejendom - et sted. På Sjælland/Fyn/Jylland? Foto L. Poulsen, Vejen. (Fundet på Bornholm, det er ikke Bornholm med huset med kragetræerne). ES.
Samsø, Jylland
Husmandssted i Gyden, Ørby (nedrevet). o. 1900. Foto L. Poulsen, Tranebjerg. Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø.
Foto L. Poulsen, Vejen. På billedet ses Egholt Teglværk, som består af en bygning opført helt af strå på et træskelet. Foran bygningen står 6 personer, 1 kvinde, 1 stor pige og 4 mænd. De 3 af mændene er i arbejdstøjet og er i færd med at producere sten. Manden med skæg er Johan Johan Laursen. I baggrunden ses en anden ejendom bestående af et muret stuehus og en muret lade. Bygningen ligger i Vejen kommune. Lunderskov og Omegns Lokalhistoriske Arkiv.
Lisbyvej 5 Fjaltring, Mejeri, Viftborg, Fantastisk billede. Grunden er udstykket fra mtr. 24 ejet af Mads Skalkhøj Olesen. 7-1-1885. Huset er bygget af murer Christensen, Frøslev til Poul Christian Dahlgaard, Poul han kom fra Galtrup Thisted amt, Huset har været anvendt som privat mejeri med Poul Christian Dahlgaard ,som mejerist, Som mejerske havde han sin søster Kirsten Marie Dalgaard som også kom fra Galtrup, hun blev senere gift med Ole Jespersen i Kirkegård. Fkt. 1890 hedder mejeristen Jacob Nielsen Nørby, søn fra Nørre Nørby. 1890-1905. 1888 boede der en mejerist. Fotograf L Poulsen, Vejen st. Kilde: arkiv.dk. Fjaltring-Trans Lokalarkiv.
Kirker
Foto L. Poulsen, Vejen. Godsted Kirke, Lolland, o. 1910. Nysted Lokalhistoriske Arkiv
Dagbladet København. 15. juli 1917.
|
Nationaltidende 18. november 1917.
|
Kirkefotografierne blev bragt på avisernes kirkesider og billederne har vel fungeret som reklamer for fotografen. Der findes en del monterede kirkebilleder, med portræt af præsten, kirkens ydre og indre som her. Desværre er billederne sjældent signerede eller mærkede af fotografen. Nu ved vi, at en af dem var L. Poulsen og hans rejsefotografer.
Laurids Poulsen, rejsende fotograf fra Vejen. Fotograferede på Bornholm o. 1905-1910
Den omrejsende fotograf L. Poulsen fra Vejen - eller hans folk - har fotograferet rigtigt meget på Bornholm.
Her er det selvfølgelig Peders Kirke, som først fik sit lave vesttårn i 1500-tallet. Allerede i 1864 blev kirken "restaureret" den fik kamtakker på tårnet og man ombyggede våbenhuset tilsvarende med kamtakker, som det ses her. Foto 1910'erne. Samling avk. Selve billedet er i postkortformat og også udgivet således.
Her er det selvfølgelig Peders Kirke, som først fik sit lave vesttårn i 1500-tallet. Allerede i 1864 blev kirken "restaureret" den fik kamtakker på tårnet og man ombyggede våbenhuset tilsvarende med kamtakker, som det ses her. Foto 1910'erne. Samling avk. Selve billedet er i postkortformat og også udgivet således.
Foto L. Poulsen, Vejen St. Degnegaard i Klemensker, 1910 med børn ved dammen. Præget indramning, relief, med navn i blindtryk.
Ukendt bornholmsk gård. ES.
|
"L. Poulsen, Vejen". Han var rejsefotograf og har taget rigtig mange (gode) billeder på Bornholm. Jeg vil tro han var her 1900-1910'erne (jeg har endnu ikke fundet ham i de lokale aviser). Han tog især billeder som dette af en ejendom med familien udenfor. Her er det vel stuehuset på en gård, men hvor?
|
Laurids Poulsen var født i 1865 i Ribe amt. Han blev gift i 1894 med Andrea Gram, som også var fotograf, og i 1890erne kaldte de sig Gram & Poulsen. Ægteparret slog sig ned i Vejen, og Laurids Poulsen omtales o. 1900 også som vært på Vejen Højskolehjem. I 1904 købte ægteparret en ejendom på Søndergade 2, Vejen Station og huset blev først afhændet i 1940, medens fotoatelieret på ejendommen blev udlejet til en anden fotograf i 1938.
Laurids Poulsen var tillige sognerådsmedlem og med til at stifte det radikale venstre i Ribe amt i 1905. Man kan godt undre sig over at der også blev tid til at fungere som rejsefotograf så langt væk som på Bornholm. Han kan helt bestemt haft ansat assisterende fotografer, som rejste for ham. Han (eller hans ansatte) fotograferede også i flere andre amter i Danmark. |
Omrejsende fotograf fra Vejen - på Bornholm! Omkring 1905-1910 rejste fotograf Laurids Poulsen fra Vejen rundt på Bornholm og forevigede utallige gårde, avlsbrugerejendomme og mindre huse. Man finder ikke sjældent hans billeder monteret på gulligt karton og forsynet med hans blindstempel. Han har to forskellige stempeltyper, det ældste hvor der står L. Poulsen og Vejen og et hvor der i ét stempel står L. Poulsen Vejen St.
Billedet her viser en større gård et eller andet sted på Bornholm. Det er indbegrebet af en traditionel bornholmsk bondegård med bindingsværk uden skråstivere, stejle bræddegavle, husbrande øverst på gavlene, en enkelt vejrfløj, tækkede tage hvor rygningen er lagt med lyng og uden kragetræer. Evt. nogle rækker tegl i udhænget. Prøv også at lægge mærke til folkene på gården, hvordan de har stillet sig op: Frederiksborghestene skulle selvfølgelig med, karlen med brændebukken, læg mærke til at den er fremstillet af to tregrenede bukke; brændet ligger parat henne ved siden af harven. Er det mon gårdmanden, hans kone og deres lille barn der også er kommet med i nærheden af porten? Og til sidst til højre en karl der er kommet op at ride på en tyr. Flot iscenesættelse af livet på landet. Der er næsten aldrig skrevet noget bag på billeder af denne type; der var selvfølgelig ingen grund til at skrive navn på den ejendom, man selv boede på. |
En ejendom - et sted på Bornholm. Stuehuset er uden skråstivere i bindingsværket, en "hodda" eller et udskud på havesiden med en række tegl i udhænget og stengærderne - det taler for Bornholm, men den store længe med køreport i den ene side, er den bornholmsk? L. Poulsen var rejsefotograf og tog mange billeder bl.a. på Bornholm og vist nok mange andre steder i Danmark. Dette billede er fundet på Sjælland - uden nogen oplysninger.
|
Knudsker Skole, angiveligt 1907? Var Poulsen så tidligt på færde? BØA, Knudsker Skole. BØA.
|
Gamle Sose Skole. Fotograf L. Poulsen, Vejen St. Gave fra Grethe Hansen, Kirkemøllevej 21, Vestermarie. BM.
Bemærk ejendommen herover: Den lille tagdækkede "knast", der stikker ud på ejendommen ud for skorstenen, er en gammeldags bageovn. BM.
Lyngkjær i Klemensker, matr. 170a?
|
Ukendt ejendom. Jens Riis Jørgensen forslår, at "det ligner Lyngkjær i Klemensker, matr. 170a."
|
Ukendt gård eller ejendom.
|
Laurits Poulsen, Vejen St. Ukendt avlsbrugerejendom, Bornholm. Hans Johansen, Rø, farfar Kalle. (?) Bag på skrevet Mor og far ca. 1909-1910.
|
Fotograf L.Poulsen, Vejen. (Oplysning fra giver Henry Lund, Holbæk, 1979): Avlsbruger H. Peter Lunds ejendom. Masten til venstre
bag gavlen tjente som pejlesignal for skibsfarten. Lund havde en datter og seks sønner. Tilhører Bornholms Ø-arkiv. |
Ejendommen "Godthåb" ved Søndre Mose i Poulsker o. 1910. Ejendommens indehaver Nils Pehrsson med hustruen Karoline Andrea og tre af deres børn. Billedet tilhører Melvin Pedersen, Snogebæk. Se om denne svenske indvandrerfamilie i "Løkkeejer" Nils Pehrsson, Snogebæk i Bornholmske Samlinger 1913.
|
I og ved ”Almindingsbyen” i Ekkodalen ligger en række særprægede bygninger. Der er dels rester af ”Skovstursbanen” fra 1901 (som var et sidespor til Rønne-Nexø-banen, der blev åbnet i 1900), dels de sidste rester af et savværk, anlagt 1906 samt skovridergården Rømersdal. Al jord var ejet af proprietær Müller på Vallensgård og han byggede Klippely, der stod færdigt i 1904, som aftægtsbolig. Huset var tegnet af arkitekt Mathias Bidstrup, der også havde tegnet Almindingen Station og den tilhørende fine og endnu bevarede skovturspavillon. Traktørstedet ”Ekkodalshuset” var oprindelig et fodermesterhus til Vallensgård. Lige i nærheden ligger Bornholms Højskole.
|
Yponasted 11, Østermarie. Privateje, ukendt.
(Læs mere om stedets bygninger HER.
I 2006 overtog Naturstyrelsen Klippely, som i dag, udover at være base for ”Skovhjælperne”, også er centrum for naturvejlederaktiviteterne og en økobase. Det er den omrejsende fotograf Laurids Poulsen fra Vejen, der omkring 1910-1915 er kommet forbi og har foreviget den pragtfuldt beliggende aftægtsbolig. |
Foto L. Poulsen, Vejen St. Landejendom, Bornholm, BØA 2018-20-03
Foto L. Poulsen, Vejen. Hilsen fra Listed Brugsforening, bygninger i Listed. Fra Erik Johansens postkortsamling.
Foto L. Poulsen, Vejen. Godthaab Østermarie.
Foto L. Poulsen, Vejen St. En villa et sted på Bornholm. Samling avk.