Oluf Jensen, fotograf, Præstø, 1866-1944.
NAVN: Niels Frederik Oluf Jensen
DATA: Født 6.7.1866 i Præstø, død 12.10.1944 i Præstø AKTIV: 1.5.1888-1930 (?) ADRESSER: Adelgade 5, Præstø UDDANNELSE: fotograf, lært udenfor Præstø Amt. PORTRÆTFOTOS: ja GRUPPEFOTOS: ja REPORTAGEFOTOS: ? TOPOGRAFISKE Ja, to registreret i RODS. POSTKORT: ? UDSTILLINGER: ? FAGLIG FORENING: Medlem af Dansk fotografisk Forening 1892 FORGÆNGER: EFTERFØLGER: ? ARKIV: Det ser ud som om Præstø Lokalhistoriske Arkiv har nogle af Oluf Jensens glasnegativer. KOMMENTARER: Der er mange gode billeder af Oluf Jensen på Arkiv.dk. Fra Præstø Lokalhistoriske Arkiv. Det ser ud som om det især er ham, der har foreviget "det gamle Præstø". Oluf Jensen boede hos sine forældre, gæstgiverparret Kirsten og Anders Jensen, i deres ejendom Adelgade, matr. nr. 5. Han havde i hvert fald en seks år ældre søster, Maren Nielsine Jensen. Han var flyttet til kommunen i 1888, hvor han startede som fotograf, har altså lært andre steder. I 1930 boede han, nu som aldersrentenyder, alene i på samme adresse, Adelgade 5, 1. sal. I 1870 angives adressen som Vesterbro 5. Han synes ikke at have været gift. KILDER: Ochsner 1986. Næstved Tidende 1. maj 1923. Oluf Jensen 35 års jubilæum, 1. maj 1888.
|
Østsjællands Folkeblad. Dagblad for Storehedinge-, Faxe- og Kjøgekredsen 2. november 1895.
|
Foto Oluf Jensen, Præstø. Skomager Frederiksen, Kindvig. Kabinetfoto. Gerhard Rydings samling.
|
Foto Oluf Jensen, foto tilhører Gerhard Ryding. Skål - godt arbejde! Mon det er et par nyudklækkede tårnurmagere? klejnsmedesvende?
|
Foto Oluf Jensen, Præstø. Herre med cykel med cykeltaske. Ca. 1900-1910. Kabinetkort, blank bagside, samling Gerhard Ryding.
|
Foto Oluf Jensen, Præstø. Umg herre på cykel. Kabinetkort, blank bagside. Samling Gerhard Ryding.
|
#8866. Foto Oluf Jensen, Præstø. Ung mand med cykel, cdv, trykt bagside. Samling Gerhard Ryding.
|
"Eneret" Fotograf "Oluf Jensen", et rigtigt flot prospekt af det gamle Præstø.
I forgrunden: Tubæk Å. I baggrund: Kirken og den Hollandske mølle i Adelgade, som brændte i 1912. Så! Mon ikke det er fra omkring 1900-1910? Det vil en Præstø-historiker kunne præcisere. Selve fotografiet er 22,5 cm x 7,5 cm. Billedet tilhører Per-Olof Johansson, www.per-olof.dk.
I forgrunden: Tubæk Å. I baggrund: Kirken og den Hollandske mølle i Adelgade, som brændte i 1912. Så! Mon ikke det er fra omkring 1900-1910? Det vil en Præstø-historiker kunne præcisere. Selve fotografiet er 22,5 cm x 7,5 cm. Billedet tilhører Per-Olof Johansson, www.per-olof.dk.
Fotograf ukendt, men formentlig Oluf Jensen, der fremstillede mange af disse smalle gadebilleder. Adelgade i Præstø set mod øst fra Vesterbro. Kilde Præstø Lokalhistoriske arkiv.
Præstø Havn, set fra Nysøvej. Del af panoramabillede. Oluf Jensen, Præstø Lokalhistoriske Arkiv.
Foto Oluf Jensen, Præstø. Præstø Borgere på udflugt til Møns Klint. Præstø Lokalhistoriske Arkiv.
Turen beskrives udførligt i Næstved Tidende, jvnf første del til højre. Der er mere tekst i avisen. |
Næstved Tidende, 16. maj 1896. Oluf Jensen.
|
Stereobilleder
Foto Oluf Jensen, Præstø. Drenge på badeanstalt. Kilde RODS. (Med to stereobilleder af Oluf Jensen, det andet også fra badeanstalten).
Herregårdene
Nysø Gods, hovedbygningen, Præstø. 1910, foto Oluf Jensen, 5f,7x 11 cm. Præstø Lokalhistoriske Arkiv.
Foto Oluf Jensen, Præstø. Havestuen på Nysø, Præstø. Fra Præstø Lokalhistoriske Arkiv.
Bøndergårdene
Tanker i en skorsten – på Præstøegnen.
Dette er en landejendom et eller andet sted i Præstø Amt. Gårdmandsparret er blevet bænket i haven foran stuehuset. Tjenestefolkene – måske også nogle børn - er kommet med på billedet. Og gårdhunden. Vi befinder os i årene omkring 1900. Læg mærke til den fine have med de skuffede gange, buksbomhække omkring urtebedene, hvor det kunne se ud som om der også var sået grøntsager, og det ser ud som om der er gamle, krogede frugttræer i haven. Græsrabatter, der skulle slås med le. Buksbomhæk foran stuehusvæggen – med tre bistader, som ganske sikkert vender mod syd og hører naturligt til på sådan en gård; den nødvendige, søde honning fik man af bierne, men ikke mindst en god bestøvning af frugttræer, buske, urtehave, hvad man nu dyrkede af frugt, grønt og blomster.
Det er et bindingsværksstuehus, sikkert tækket med langhalm og på Præstøegnen er det kragetræer der holder mønningen på plads. Bindingsværket er overkalket – en karakteristisk sjællandsk skik – og bjælkerne, der med regelmæssige mellemrum stikker ud gennem væggen, afslører husets konstruktion. Bemærk at der er en lille kvist næsten i tagskægget, her kunne man lange sække med korn og andet op på loftet, så det stod tørt og godt gennem vinteren, indtil det skulle bruges. |
De små smårudede vinduer er også karakteristiske for egnens ældre bebyggelse. Man aner svagt to skorstene på stuehuset, en i hver side af billedet. Den til højre er køkkenskorstenen og kigger man på muren under skorstenen kan man se, at faget er bredere, og at ”noget”, der er dækket af en række tagsten, stikker ud. Det er bageovnen, der var en del af den sjællandske gårds store køkkenildsted, hvor man arbejdede inde i selve skorstenen. Vi kender gårde som denne, bedst bevaret på Frilandsmuseet ved Sorgenfri, hvor Pebringegården i Karise sogn, Fakse herred minder meget om denne. Vi kan også få noget at vide om livet på gården: forfatteren Martin A. Hansen, født på Stevns og mest kendt for romanen Løgneren, skrev essaysamlingen ”Tanker i en skorsten” i 1948 - om det liv man levede her, om det store køkkenildsted, gårdens centrum, hjertet i den gamle sjællandske gård - og betragtninger over ”gammellivet”. Det som fortæller os, at det er et sted på Præstøkanten er et blindstempel nederst i højre hjørne på forsiden og et stempel på bagsiden: ”Oluf Jensen, Fotograf, Præstø”. Niels Frederik Oluf Jensen var født i 1866, døde i 1944. Han etablerede sig som fotograf i Adelgade 5 eller Vesterbro, som gaden kaldtes tidligere, i Præstø i 1888 – men hvor længe han var aktiv som fotograf, melder den tilgængelige historie ikke noget om.
|
Foto Oluf Jensen, Præstø. "Boghandler Andreas Jensens børn, 1900. Kabinetkort. Kilde Præstø Lokalhistoriske Arkiv.
Portrætfotografierne
Foto Oluf Jensen, Præstø. To børn, der holder hinanden i hånden. 1890. Voldsomt tilskåret. Samling pa/avk.
#1287. Foto Oluf Jensen, Præstø. Herreportræt 1892-1893. Samling pa/avk. Pletterne skyldes enten fugtig opbevaring eller at fotografen ikke har skyllet billederne tilstrækkeligt.
|
#1293. Foto Oluf Jensen, Præstø. Kvindeportræt 1892-1893. Samling pa/avk.
|
#6771. Foto Oluf Jensen, Præstø. "Helmi og Bernhard. Samling pa/avk.
|
#7271. Foto Oluf Jensen, Præstø. Kvindeportræt. Anna Jacobsen. Samling pa/avk.
|
#8420. Foto Oluf Jensen, Præstø. Herreportræt. Axel, 1901. Samling pa/avk.
|
#10070. Foto Oluf Jensen, Præstø. Kvindeportræt. Karen Christensen. Samling pa/avk.
|
#10485. Foto Oluf Jensen, Præstø. Herreportræt. "Hans Hansens Peter fra Strøby. Fra Moster Hansignes Album. Samling pa/avk.
|
#11904. Foto Oluf Jensen, Præstø. Kvindeportræt. Samling pa/avk.
|
#?. Foto Oluf Jensen, Præstø. Kvindeportræt. "Tulle 1905" Samling pa/avk.
|
#?. Foto Oluf Jensen, Præstø. Kvindeportræt. Konfirmand. Blank bagside. Samling pa/avk.
|
#?. Foto Oluf Jensen, Præstø. Tre søskende. Blank bagside. Samling pa/avk.
|
#14189. Et af Oluf Jensens portrætter - af en lille pige, Else Schou fra Præstø.
Ellen Mygind, foto Oluf Jensen, Præstø, 1909. Album Stege mv. ES.
|
Oluf Jensen, Præstø. BØA 1993-39. Blank bagside.
|
Foto Oluf Jensen, Præstø, Vesterbro. Ældre ægtepar, lidt større end cdv, blank bagside. Samling avk. Bemærk adresse Vesterbro (i Præstø).
|
Andre kilder:
Ft. 1870. Oluf Jensen, adresse Vesterbro
|
Ft. 1890.
|
Ft. 1901.
|
Ft. 1930.
|
Oluf Jensen boede hos sine forældre, gæstgiverparret Kirsten og Anders Jensen, i deres ejendom Adelgade, matr. nr. 5. Han havde i hvert fald en seks år ældre søster, Maren Nielsine Jensen. Han var flyttet til kommunen i 1888, hvor han startede som fotograf, har altså lært andre steder. I 1930 boede han, nu som aldersrentenyder, alene i på samme adresse, Adelgade 5, 1. sal. I 1870 angives adressen som Vesterbro 5. Han synes ikke at have været gift.