Møller - vand og vind - Her er det en stubmølle og de hollandske møller ...
Her er det blot nogle af de forskellige billeder af forskellige jeg er faldet over gennem årene. Jeg har selvstændige sider med bornholmske møller HER med temmelig mange undersider.
Stubmøller
Ukendt fotograf. Stubmølle, Store Magleby Ukendt fotograf. Fotopostkort sendt 1910. ES.
Vandmøller
Jeg blev temmelig optaget af det fine luftfoto fra 1948 af Foersum Mølle i Egvad, som Flo Eickmann fandt på nettet. Hvilket anlæg. På grund af de dårlige tider i første halvdel af 1900-årene er anlægget vel bevaret som det i store træk så ud i 1800-årene. Vi er nogle stykker der har et blødt hjerte, hvad angår møller
Fotograf Sylvest Jensen fra Hillerød har vi meget at takke for, han har fået foreviget det danske kulturlandskab gennem flere årtier. Jeg tror heldigvis han tjente godt i de år, han solgte sine billeder.
Fotograf Sylvest Jensen fra Hillerød har vi meget at takke for, han har fået foreviget det danske kulturlandskab gennem flere årtier. Jeg tror heldigvis han tjente godt i de år, han solgte sine billeder.
Luftfotografiet er taget af Sylvest Jensen, Hillerød og findes på Kongelige Bibliotek. Udsnittet er af det øverste billede. Kortudsnittet er fra Historiske kort på nettet, Foersum By, Egvad 1848-1870.
Hollandske Møller på Sjælland
Stereobillede af ukendt fotograf. "Dronningens Mølle", møllen på volden, Østre Anlæg. . Kilde RODS, Gerhard Ryding.
Fotograferet af Krogh, Valby Langgade 31, Kiöbenhavn.. Valby Mølle HER ES. Denne mølle stod i 1873 på Vestervold (en af de københavnske volde) som skulle fjernes, og voldens store mølle blev revet ned. Men dens dage var dog ikke dermed talte, idet fabrikant og møller Demont i 1874 købte den af ejeren og flyttede den til sin grund i Valby.
|
Ukendt fotograf. Mariendals Mølle ved Slagelse. Postkort sendt 1909. ES.
|
Ukendt fotograf. Hollandske Mølle i Helsingør
Her i huset har vi et blødt hjerte hvad angår møller. Specielt de bornholmske, dem forsøger vi at redde så godt som muligt. Møllerne er forfærdelig besværlige bygninger. Fuldstændig umulige at bruge til noget fornuftigt i dag, men flotte i landskabet, hvor de fortæller om en epoke, der var så meget anderledes. En bevaringsværdig del af vores kulturarv. Billedet viser "Hollandske Mølle" i Helsingør. |
Den blev nedrevet i 1965, da ejerne ikke længere havde råd til at vedligeholde bygningen. Det var Helsingørs sidste mølle. Desværre syntes andre i Helsingør heller ikke, at der var umagen værd at bevare dette vartegn for Helsingør. Alle møller skal selvfølgelig heller ikke bevares, blot nogle få?! Nå - men så har vi så heldigvis nogle gode billeder. Fotografen er ukendt - men absolut professionel.
ES. |
Hjalmar Alstrups møller
Fuglevad Mølle i Sorgenfri. Billedet tilhører Per Christiansen.
Lise Andersen Fuglevad Vindmølle er den eneste bygning på Frilandsmuseet, der står på sin oprindelige plads. Den har aldrig været flyttet (bygget 1832).
Mølle ved Faaborg. Hjalmar Alstrup. O. 1910. Billedet tilhører Per Christiansen.
Fotograf Hjalmar Alstrup (midt i billedet) med hustru til højre og datter lige bagved. O. 1910. Er det "Vennebjerg Mølle"? UM063. Billedet tilhører Per Christiansen.
Samme mølle - hvor? Hjalmar Alstrup. Billedet tilhører ES.
Hjalmar Alstrup. Dybbøl Mølle. Billedet tilhører Per Christiansen.
|
Frk. A. Aalkkjær foran faderens mølle, der lå på adressen Vestergade 14 i Struer. Struer Mølle var drevet af Søren Aalkjær fra 1871 til 1883
|