Joh. Hansen fotograf i København 1887-ca. 1915
|
Portrætterne, civile og soldater HER.
|
NAVN: (John) Joh. Hansen (Johannes T.J. Hansen) - Henry Hansen
DATA: Født 10.5.1856 i København. Død 24.3.1940 i København AKTIV: 1887-1905 (?) ADRESSER: Atelierer: 1887-1915 Brogade 12. 1889-1896 Højbroplads 7. 1896-1905 Torvegade 7. Senere - 1915 ? Overgaden oven Vandet 100. UDDANNELSE: Udlært hos Leopold Hartmann, mester 1.8.1887 PORTRÆTFOTOS: ja GRUPPEFOTOS: REPORTAGEFOTOS: ? TOPOGRAFISKE FOTOS: ? STEREOFOTOS: ? POSTKORT: ? UDSTILLINGER: ? FAGLIG FORENING: ? FORGÆNGER: EFTERFØLGER: ? ARKIV: ? KOMMENTARER: KILDER: Ochsner 1986. |
Fotografer med atelier i Torvegade 12:
1860erne ?. 1874-1878 Mathias Koefoed HER. 1868-1879 Valdm. Möller HER, Möller & Birkedal, Thorvald Birkedal (?), 1879-1887 Peter C. Christiansen (Birkedals Eftf.), ca. 1887-1915 ca. Joh. Hansen, fotografen her på siden. efter 1915-? Bjørn Ochsner Kbl. Bibl. fortæller, at Hansen (foruden atelieret her) havde atelier 1889-1896 ca. på Højbroplads 7. 1896-1905 ca. Torvegade 7, senere Overgaden oven Vandet 100.
Soldaterfotograf:
Bjørn Ochsner fortæller også, at Hansen var udlært hos Leopold Hartmann (her) og at han blev mester 1. august 1887. Han specialiserede sig i at fotografere soldatergrupper, især fra Baadsmandsstrædes Kaserne og Jægersprislejren. Fæstningsartilleriets kaserner og lejre, Skytte- og Øvelseskompagniet samt de tekniske afdelinger. Dertil har han fotograferet mange soldater. |
Billedet af Brogade på Christianshavn er fra 1933, Kongelige Bibliotek.
Joh. Hansen havde atelier i bygningen nr. to fra venstre, med de rundbuede åbninger i gadeniveau. Billedet er taget næsten tyve år efter Hansen havde atelier her. Der er et ældre fotografi af gaden med atelieret HER. Han var fortrinsvis soldaterfotograf. Gaden blev sløjfet i 1938.
Joh. Hansen havde atelier i bygningen nr. to fra venstre, med de rundbuede åbninger i gadeniveau. Billedet er taget næsten tyve år efter Hansen havde atelier her. Der er et ældre fotografi af gaden med atelieret HER. Han var fortrinsvis soldaterfotograf. Gaden blev sløjfet i 1938.
Fra Baadsmandsstrædes Kaserne på Christianshavn
Fotograf Joh. Hansen, brogade 12, C (Christianshavn). "Train-Afdelingen, Fbr.- Mai 1899". Tilhører John Søndergaard Nielsen.
Kanonen, er, så vidt jeg kan se, som, nedenfor "den lette, hestetrukne feltkanon, der blev indkøbt hos Krupps Kanonfabrik i Essen i Tyskland i 1902 på general Madsens anbefaling. Det var en udmærket kanon, der med forskellige, mindre moderniseringer, bl.a. ved sigtemidlerne, var fuldt duelig helt indtil 1940". Fra Bådsmandsstrædes kaserne 1907 eller 1908. En af d'herrer er Hans Olsen (står der bag på billedet). Fotografen er Johannes Hansen fra nu forsvundne Brogade 12 på Christianshavn. Samling avk.
Fra Bådsmandsstrædes Kaserne. Fotograf Joh. Hansen, (glasplade 18x24 cm, beskåret. Brogade 12, Christianshavn. (Står der på kartonet). Kunne det være Christian X på besøg? Egen samling.
På FB-siden Gamle København lyder kommentarerne således: Jens Kongsø Ja, det er vist Bådsmandsstræde Kaserne. Det nuværende Pusherstreet mellem bygningerne. Til venstre Fælleskøkkenet og på den anden side af street'en Psyak. I baggrunden Den Grå Hal. Peter Von Sandgaard Det var jo artilleriet der lå på Bådsmandsstræde Kaserne inden de flyttede til Sjælsmark (som i dag er flygtningelejr), så det kan sagtens passe |
Militærhistoriker Erik Troldhuus har fortalt om dette billede:
Bådsmandsstrædes Kaserne i København, også kaldt Prinsessgades Kaserne, blev bygget i 1836 og rummede hovedsagligt Kongens Artilleriregiment, Hærens Materielkommandos Rekrutskole, Ammunitionsarsenalet m.fl. mindre, militære enheder. I 1910 var der indkvarteret 2.300 mand på kasernen, de fleste var artillerister, men der var også en mindre Trænafdeling på 450 mand.
Kanonen, vist på billedet, er, så vidt jeg kan se, den lette, hestetrukne feltkanon, der blev indkøbt hos Krupps Kanonfabrik i Essen i Tyskland i 1902 på general Madsens anbefaling. Det var en udmærket kanon, der med forskellige, mindre moderniseringer, bl.a. ved sigtemidlerne, var fuldt duelig helt indtil 1940. Christian X. Det man ser på fotografiet er tydeligvis en inspektion eller demonstration for Christian den Tiende, som rager op i baggrunden. Han er klædt i sin foretrukne uniform fra den Kongelige Livgarde med mørkeblå jakke og lyseblå bukser, og dertil hørende lyseblå spidshue med sølvkvast. Om Christian X på dette tidspunkt er Konge eller Kronprins er naturligvis svært at sige. Han blev som bekendt Konge i 1912, og hvis jeg skal gætte på anledningen til besøget på artillerikasernen, så kunne det være i 1914 ved starten af Første Verdenskrig. Da blev det danske, militære beredskab inspiceret overalt i landet. |
Selv om vi ikke var aktive krigsdeltagere i Første Verdenskrig, så var det naturligvis vigtigt at sikre sig, at vi var parate til at forsvare landet i påkommende tilfælde, og at vort udstyr var i orden og funktionelt.
Med ansigtet mod beskueren i midten af billedet ses endnu en garderofficer, formentlig Kongens adjudant, oberst ? Han er som Kongen også klædt i Livgardens blå galla og bærer officersspidshue med kvast. Med ryggen til beskueren ses fire artilleriofficerer i mørkeblå uniform med skuldersdistinktioner og en bred, karmoisinrød stibe på buksernes udvendige side. De bærer reglerementeret officerssabel dertil. De menige artillerikonstabler omkring kanonen, som de åbenbart skal demonstrere for Majestæten, er i artilleriets mørkeblå uniform. En nysgerrig dreng. Normalt ville der ikke være adgang for civilister, men yderst til venstre i billedet ser man en lille dreng i mørkeblåt matrostøj. Han har åbenbart været nysgerrig for at se, hvad der skulle foregå i kasernegården, så han har sneget sig indenfor. |
Fem grønlændere, (fotograferet), snarere af fotograf fra Christianshavn. Formentlig kopieret efter film, hjembragt fra rejse til Grønland - af en af de sømænd, der blev portrætteret i atelieret. Billedet menes at have tilknytning på Bornholm, hvor det er erhvervet.
Fotografen er Johannes T.J. Hansen, 1856-1940. Foto fra hans atelier i Brogade 12 C (for Christianshavn), hvor han var aktiv mellem 1889-1915. (Brogade lå på Christianshavn, blev også kaldet Christianshavns Brogade, lå hvor nu Udenrigsministeriet breder sig, i nærheden af Asiatisk Plads. I 1938 blev gaden nedlagt.)
Umiddelbart ville man forestille sig, at Joh. Hansen havde været på en tur til Grønland for at fotografere befolkningen der til et eller andet formål. Det er der imidlertid ingen oplysninger om i de tilgængelige kilder. Billedet er erhvervet på Bornholm og den tidlige ejer mente, at billedet havde relation til polarforskeren Ejnar Mikkelsen, der havde sommerbolig i Gudhjem, men det skyldes muligvis blot en tilfældig sammenkobling til den kendteste grønlandsfarer på Bornholm. Billedet synes også at være af lidt ældre dato, men kunne principielt være kopi af en glasplade, som Joh. Hansen havde fremkaldt fra en af Ejnar Mikkelsens første ture til Grønland i 1900 eller 1909-1912. Det ville være dejligt, hvis nogen kunne sætte tekst på dette billede. Men prøv – hvis du er interesseret i Grønland - at kaste et blik på en eminent database med billeder fra Grønland HER. Skriv fx ”Ejnar Mikkelsen”, der er mange billeder. Joh. Hansen er især kendt for sine mange billeder af soldater, vel især fra Bådsmandsstrædes Kaserne. (Se eksempler på Joh. Hansens arbejder, to visitkortfotos, et portræt af en yngre herre (og samme billedes bagside) og et fint, håndkoloreret soldaterbillede HER. |