Gamle fotografier fra Helsingør. (Se flere billeder fra Helsingør under fotograf Kristian Hude, www.fotohistorie.com/sjaeliglland.html)
Strandgade 95, Helsingør

Stephen Hansens Palæ i Strandgade 95, Helsingør.
Stephen Hansens Palæ i Strandgade 95, Helsingør. Ukendt fotograf. Dette fotografi er fra 1920erne. Af en af Helsingørs fineste bygninger, tegnet 1759-1760 af københavnerarkitekten Philip de Lange (som fx også stod for byggeriet af Hofkonditor Zieglers ejendom i Nybrogade 12 i København).
|
Der er skrevet om bygningen i alle værker om Helsingør, så her vil nøjes med at nyde synet af det smukke, velproportionerede hus med de vist for Helsingør så typiske (udenlandskinspirerede) skydevinduer. Stephen Hansen var overkrigskommissær og havde en betydningsfuld stilling ved Øresunds Toldkammer. Billedet er fra vores familiearkiv og når man er færdig med at glæde sig over huset, kan man tage luppen frem og more sig over de tre små børn, der har fået øje på et eller andet interessant ved cigaretautomaten.
|
Strandgade 27, Helsingør

Strandgade 27, Helsingør, ukendt fotograf.
Strandgade 27, Helsingør, ukendt fotograf. I vores familiearkiv (vi har en oldemor, der var datter af en toldassistent i Helsingør) findes dette dejlige billede af den gamle bindingsværksejendom. Fotografen er desværre ukendt, billedet er fra o. 1920. De tre purke står foran den dør, Hude fotograferede 10 år tidligere og på et stykke tømmer til højre for døren er årstallet 1577 trukket op med sort. Det er resterne af en nedlagt port, der har gået igennem bygningens to fag til højre, man kan se, at knægt nummer to, midt i den oprindelige port, er kortere.
Mod Strandgade krager øverste stokværk ud over underetagen og støttes på fine, udskårne og dekorerede knægte. Mod Skyttestræde til venstre er bindingsværket mere simpelt og på bagsiden ved vi, at det er forsynet med højstolper, som går igennem begge stokværk. Hvis man går tættere på billedet kan man se, hvorledes beboeren i nederste stokværk har et fuglebur stående i vinduet, ved siden af det står et hyacintglas med en hyacint der er sat til drivning under en papirhætte. Der er mulighed for et helt studie i potteplanter, urtepotter, ampler og gardiner. |
PS: Jeg tror nu, at de tre billeder, der er vist her, er fotograferet af vinhandler Peter Jensen. De var en gave til hans søster Marie Bidstrup, et minde fra deres fælles barndomsby. Familien boede i Sudergade 4.
Frederiksborg, Lynge-Kronborg, Helsingør Købstad, Sudergade, Forhus stuen C Matr. 375 A, 4 a, FT-1880: Jens Peter Jensen 57, Gift Husfader, Toldassistent, f. Kainæs Als Anna Magrethe Jensen 51, Gift Husmoder, Hans Kone, Broager Sundeved Marie Cecillie Jensen 21, Ugift Husfaderens Datter, Holsnæs Sundeved Jens Asmus Jensen 19, Ugift Søn Holsnæs Sundeved Den ældste søn, Peter Jensen, var flyttet hjemmefra i 1880 og var begyndt at etablere sig som vinhandler. |
Sudergade i Helsingør

Sudergade i Helsingør i 1920erne. Ukendt fotograf. Sudergade 4 i Helsingør. Et billede fra vores familiearkiv, men desværre uden oplysninger om fotografen. Det er et 17 fag langt hus, opdelt i flere boliger, bygget i 1820- og 1830erne og beskrevet grundigt i den registrant, der blev lavet af Nationalmuseet i 1973 over de historiske huse i Helsingør. Man kigger mod øst, mod byens Karmeliterkloster. Og kan nyde synet af træskomagerens vindue og passende udhængsskilt samt de knægte, der nysgerrigt følger fotografens arbejde. En by som Helsingør har huset utallige fotografer, men det lykkes måske en dag at få styr på, hvem denne dygtige og professionelle fotograf var.
Fra vinhandler i Helsingør, Peter Jensens glasdias, 8x8 cm.
Billederne øverst af indsejlingen til Helsingør og nederst af Karmeliterklostret er også fotograferet af ham. Klostret lå for enden af hans barndomsgade. De er fra hans store samling af 8x8 lysbilleder: HER.