Gamle fotografier fra Helsingør. (Se flere billeder fra Helsingør under fotograf Kristian Hude, HER. )
Neubourg optog på rejse i juli-august 1840 daguerreotypier i de byer han rejste igennem: Lübeck, København, Helsingør, Helsingborg, Göteborg og Stockholm. De blev udstillet og solgt i Stockholm, hvor han også gav undervisning i daguerreotypi.
Dvs. at der formentlig er blevet optaget "foto" af Kronborg og Helsingør, inden Øresundstolden blev ophævet i 1857. Men desværre må den optagelse være forsvundet.
Dvs. at der formentlig er blevet optaget "foto" af Kronborg og Helsingør, inden Øresundstolden blev ophævet i 1857. Men desværre må den optagelse være forsvundet.
Jeg vil så gerne finde de første fotografier - fx af Kronborg. Museet for Søfart har en af de bedste digitale billedsamlinger og her er bl.a. dette fotografi af Kronborg, fotograferet fra Sct. Olai Kirkes flade kirketårn (det fik først sit spir i 1890'erne). Fotografen desværre pt. ukendt - øv.
Billedet er fra før 1863 - skriver museet - men ikke hvorfor. Udbygning af Slottet? Foran slottet ses Helsingør Værfts byggebedding med et træskib under bygning. Man begyndte først at fotografere med vådkollodium i Danmark sidst i 1850'erne, så det er derfor et tidligt papirfotografi? Kunne teoretisk være en affotografering af en daguerreotypi? Blev der taget daguerreotypier af Kronborg? Under alle omstændigheder et unik billede af en verden, det er svært at genkende i dag. |
Havnen i Helsingør blev udvidet i flere etaper.
Da Øresundstolden blev ophævet i 1857 blev dele af Kronborgs fæstningsværker nedbrudt - Von Scholtens Ravelin. Da havnen i årene 1859 – 1862 blev udvidet med et bassin og der blev anlagt værftsarealer mellem byen og Kronborg, som man ser her. Her anlagde man Løves træskibsværft og siden Barfoed & Rohmanns Skibsværft. Helsingør Jernskibsværft og Maskinbyggeri blev anlagt 1882. Det overtog samtidig Løvernes værft. Det andet skibsbyggeri tog navneforandring til "Helsingør Træskibsbyggeri - og det blot også¨opkøbt af jernskibsværftet - i 1896. Kilde Birger Mikkelsen: Helsingør 1976. Foto fra Museet for Søfart, Helsingør. |
Dette foto er også fra Museet for Søfarts samling. Nogen (fotografen er ukendt) har fotograferet udsigten fra Sct. Olai Kirkes tårn. Museet skriver: "Udsigt over Helsingør, ca. 1860'erne. I havnen oplagte sejlskibe. I højre side Kronborg." To optagelser, fx 13x18 cm glasnegativer. Øverst er to billeder monteret sammen til et - måske har fotografen ville tage et panoramabillede fra kirkes da spirløse tårn. Billedet derunder ses også til enstre øvert.
Museet for Søfart, Helsingør. Ufatteligt at der har set sådan ud en gang i Helsingør. OBS: Jeg tror det er C.V. Roikjers foto af Helsingør Havn, 1865. se HER.
Museet for Søfart, Helsingør. Ufatteligt at der har set sådan ud en gang i Helsingør. OBS: Jeg tror det er C.V. Roikjers foto af Helsingør Havn, 1865. se HER.
Det er nogle fornemme billeder, de kan diske op med på Museet for Søfart i Helsingør. Men, det er heller ikke mange steder, at et af Danmarks fornemste slotte, en havn og to træskibsværfter har ligget klos op af hinanden. Museets tekst: "Kronborg Slot og Helsingør Havn". Ukendt fotograf - desværre. M/S Museet for Søfart i Helsingør.
Wow for et billede: "Helsingør set fra bakkerne syd for byen i 1880'erne [?]. En del af bygningerne og bakken forsvandt ved anlæggelsen af jernbanen." Således skriver Museet for Søfart i Helsingør, som ejer billedet.
MEN: Jernbanen mellem København via Hillerød med Helsingør som endestation blev indviet den 8. juni 1864 og blev kaldt ”Den Nordsjællandske Jernbane”. Men man hentyder til et spor, hvorved man førte jernbanen ned til havnen. Fotografen desværre ukendt. Kunne være fotograferne V. Tillge eller Chr. Wismar? |
Billedet må være fra fra 1860-1870'erne, måske af Tillge, som har taget et stereofotografi næsten fra samme sted.
Banken i forgrunden er Borrevold, som skjulte resterne af det middelalderlige Flynderborg. Den blev også fjernet, da jernbanesporet blev ført igennem. Til højre er det villa Augusta, hvor Christian IX's dronning Louises søster, prinsesse Augusta boede. Den ejendom blev også revet ned i forbindelse med jernbaneanlægget. Kilde: Kilde Birger Mikkelsen: Helsingør 1976. |
Fotograf V. Tillges stereobillede i 1860’erne, området syd for Helsingør også med jernbanesporet. Her er blade på træerne, måske lidt tidligere end fotografiet ovenover.
Helsingør Havn med den spirløse Sct. Olai Kirke. Foto fra M/S. museet for søfart, Helsingør. "Barken J.S. PONTOPPIDAN fotograferet i hjembyen Helsingør i 1880". Fotografen er ukendt. Wismar?
Fra Helsingør, 1800-årenes sidste del. Tilhører Tom Frydenlund.
Jens Riis Jørgensen Stengade 65 i højre side blev erstattet af en ny bygning i 1893-94, da den gamle bygning på fotoet brændte ned. Den nye bygning blev byfornyet for lidt over tyve år siden. Stengade 63 blev renoveret i 1998. Det har jeg skrevet en artikel om i Helsingør Muséers blad ("Istandsættelse af Stengade 63/Sct. Annagade 1-3"), hvortil jeg udførte rekonstruktionstegninger. Der er et bindingsværkshus fra omkring 1700 bevaret i denne hjørnebygning, og ud til Sct. Anna Gade blev det overpudsede bindingsværk på første sal blotlagt, ligesom ét originalt vindue blev bevaret sammen med en række nye i kopi af det. For fem år siden blev Stengade 61 renoveret som en del af rådhuset. I 2016-2017 blev selve rådhuset restaureret, en af mine mest interessante opgaver, som jeg planlægger at skrive om. I øvrigt har jeg de sidste 24 år haft at gøre med alle de øvrige bygninger, vi ser på dette fine billede, så jeg vil komme til at vende tilbage til det. Rådhuset er fredningsværdigt.
Kirke og Kloster
Helsingør. St. Olai Kirke, set fra nordsiden. Ca.1875 (?) uden spir (som blev sat op 1898-1899). MFS. Kilde: Museet for Søfart, Helsingør.
Lidt mere fra den fantastiske samling Helsingørbilleder, som er online på Museet for Søfart. Karmeliterklosteret i Helsingør. Fotoet af karmelitterklosteret er blevet taget efter opførelsen af husene i baggrunden i 1898 og umiddelbart inden arkitekt, professor H. B. Storck gik i gang med restaureringen af klosteret i år 1900. (Jens Riis Jørgensen). Fotografen er ikke kendt. Ej heller årstal. Kan det mon være Kr. Hude fra Roskilde? billedarkiv.mfs.dk
Helsingørs huse
Stephen Hansens Palæ i Strandgade 95, Helsingør. Fra vinhandler Peter Jensens fotoalbum. ES.
Stephen Hansens Palæ i Strandgade 95, Helsingør. Ukendt fotograf. Dette fotografi er fra 1920erne. Af en af Helsingørs fineste bygninger, tegnet 1759-1760 af københavnerarkitekten Philip de Lange (som fx også stod for byggeriet af Hofkonditor Zieglers ejendom i Nybrogade 12 i København).
|
Der er skrevet om bygningen i alle værker om Helsingør, så her vil nøjes med at nyde synet af det smukke, velproportionerede hus med de vist for Helsingør så typiske (udenlandskinspirerede) skydevinduer. Stephen Hansen var overkrigskommissær og havde en betydningsfuld stilling ved Øresunds Toldkammer. Billedet er fra vores familiearkiv og når man er færdig med at glæde sig over huset, kan man tage luppen frem og more sig over de tre små børn, der har fået øje på et eller andet interessant ved cigaretautomaten.
|
Strandgade 27, Helsingør
Strandgade 27, Helsingør, ukendt fotograf. Fra vinhandler Peter Jensens fotoalbum. ES.
Strandgade 27, Helsingør, ukendt fotograf. I vores familiearkiv (vi har en oldemor, der var datter af en toldassistent i Helsingør) findes dette dejlige billede af den gamle bindingsværksejendom. Fotografen er desværre ukendt, billedet er fra o. 1920. De tre purke står foran den dør, Hude fotograferede 10 år tidligere og på et stykke tømmer til højre for døren er årstallet 1577 trukket op med sort. Det er resterne af en nedlagt port, der har gået igennem bygningens to fag til højre, man kan se, at knægt nummer to, midt i den oprindelige port, er kortere.
Mod Strandgade krager øverste stokværk ud over underetagen og støttes på fine, udskårne og dekorerede knægte. Mod Skyttestræde til venstre er bindingsværket mere simpelt og på bagsiden ved vi, at det er forsynet med højstolper, som går igennem begge stokværk. Hvis man går tættere på billedet kan man se, hvorledes beboeren i nederste stokværk har et fuglebur stående i vinduet, ved siden af det står et hyacintglas med en hyacint der er sat til drivning under en papirhætte. Der er mulighed for et helt studie i potteplanter, urtepotter, ampler og gardiner. |
PS: Jeg tror nu, at de tre billeder, der er vist her, er fotograferet af vinhandler Peter Jensen. De var en gave til hans søster Marie Bidstrup, et minde fra deres fælles barndomsby. Familien boede i Sudergade 4.
Frederiksborg, Lynge-Kronborg, Helsingør Købstad, Sudergade, Forhus stuen C Matr. 375 A, 4 a, FT-1880: Jens Peter Jensen 57, Gift Husfader, Toldassistent, f. Kainæs Als Anna Magrethe Jensen 51, Gift Husmoder, Hans Kone, Broager Sundeved Marie Cecillie Jensen 21, Ugift Husfaderens Datter, Holsnæs Sundeved Jens Asmus Jensen 19, Ugift Søn Holsnæs Sundeved Den ældste søn, Peter Jensen, var flyttet hjemmefra i 1880 og var begyndt at etablere sig som vinhandler. |
Sudergade i Helsingør
Sudergade i Helsingør i 1920erne. Ukendt fotograf. Sudergade 4 i Helsingør. Et billede fra vores familiearkiv, men desværre uden oplysninger om fotografen. Det er et 17 fag langt hus, opdelt i flere boliger, bygget i 1820- og 1830erne og beskrevet grundigt i den registrant, der blev lavet af Nationalmuseet i 1973 over de historiske huse i Helsingør. Man kigger mod øst, mod byens Karmeliterkloster. Og kan nyde synet af træskomagerens vindue og passende udhængsskilt samt de knægte, der nysgerrigt følger fotografens arbejde. En by som Helsingør har huset utallige fotografer, men det lykkes måske en dag at få styr på, hvem denne dygtige og professionelle fotograf var. Fra vinhandler Peter Jensens fotoalbum. ES.
Helsingør, med Vor Frue Kloster under restaurering og et gårdmotiv, formentlig også fra Helsingør. Ukendt fotograf. Amatørfotograf? Kilde: RODS - som er "Registrant Over Danske Stereobilleder" udarbejdet af Peter Randløv, Kbh.
Vinhandler i Helsingør, Peter Jensen billeder, 8x8 dias, omkring 1900.
Fra vinhandler i Helsingør, Peter Jensens glasdias, 8x8 cm.
Billederne øverst af indsejlingen til Helsingør og nederst af Karmeliterklostret er også fotograferet af ham. Klostret lå for enden af hans barndomsgade. De er fra hans store samling af 8x8 lysbilleder: HER.