Hansen & Weller - En af de største danske fotografvirksomheder afvikles
Til Hovedsiden, Hansen, Schou & Weller, HER.
Berlingske 27. september 1900. Weller.
Fotograf Frantz Weller, født 1838, døde i juli 1900. Han var sidste indehaver af en mondæn og velestimeret fotografisk virksomhed, den hørte "ubestridt til de første og fineste" i Danmark.
Den var startet i 1866 af fotograf og maler N.C. Hansen med en fornem adresse, Østergade 15, tidligere "Kongens Klub". N.C. Hansen var bror til hoffotograf Georg E. Hansen, og de var sønner af en af de helt tidlige danske fotografer, C.C. Hansen. Frantz Weller startede som 22årig hos Georg E. Hansen, men blev i 1860'erne ansat i det firma, N.C. Hansen havde grundlagt sammen med fotograf Schou, "Hansen & Schou". Weller var dygtig, så i 1869 blev han optaget i firmaet, som fra da af hed "Hansen, Schou & Weller". Schou døde i 1878, men fra 1877 til 1900 fortsatte fotofirmaet under navnet "Hansen & Weller", med fotograf Weller som primus motor. |
Firmaet var kendissernes, skuespillernes, de riges og de der ville ligne de rige's fotografer. De fotograferede de kendteste danske skuespillere, de fotograferede H.C. Andersen, de fotograferede de fornemste danske kunstsamlinger. De tog rigtig mange billeder - som man gjorde dengang, på glasnegativer.
Da Weller døde i 1900 prøvede man at sælge forretningen, der fra 1885 var etableret i den ene af de to pavilloner ved "Consertpalæet" i Bredgade 28. Det lykkedes ikke, men man fik efterhånden afhændet inventaret. Men. Der var ca. 360.000 glasplader, som man forsøgte at sælge, bl.a. til de private, der var blevet portrætteret. Man kan følge afviklingen af det gamle firma i avisernes omtaler og annoncer. Her meddelte man, at samtlige resterende glasnegativer pr. 23. marts 1901 ville blive tilintetgjort "så de ikke skulle gå i uvedkommende hænder". Adskillige livsværker endte i et glasværks smelteovn! |
Ribe Stiftstidende, 18. januar 1901.
|
Dannebrog 18. januar 1901. (Til Højre)
I notitsen fra Dagbladet Dannebrog fortælles det, at da længstlevende, fotograf Weller døde i 1900 havde firmaet siden 1866 optaget ca. 360.000 glasplader (glasnegativer) - som vel nok for de flestes vedkommende endte i et glasværks smelteovn. Men man gør opmærksom på, at der imellem pladerne er portrætter af de kongelige, kunstnere og videnskabsmænd. Der blev taget billeder af malerier i Statens Museum og Moltkes Galleri, af Holbergfigurerne fra jubilæet, ad danske nationaldragter, interiører fra Rosenborg Slot osv. Mig bekendt er intet bevaret? Jo, Peter Elfelt overtog nogle plader. |
Nationaltidende 16. marts 1901. Weller. Man udsætter lukningstidspunktet.
Nationaltidende 22. oktober 1905. Hansen & Weller mv. Om kameraer mm. har tilhørt Hansen & Weller er vel usikkert, men i hvert fald de udvalgte plader.
Hansen & Wellers billeder af Rosenborg findes på Kongelige Bibliotek, men som originaltryk: Foto Hansen og Weller, Rosenborg, taget mellem 1885 og før 1900. Originaloptagelse monteret på fotografens karton. I hvert fald 12 optagelser af Rosenborgs ydre og indre af fotograferne Hansen & Weller er online på Kongelige Bibliotek: HER.
Hansen & Wellers billeder af Rosenborg findes på Kongelige Bibliotek, men som originaltryk: Foto Hansen og Weller, Rosenborg, taget mellem 1885 og før 1900. Originaloptagelse monteret på fotografens karton. I hvert fald 12 optagelser af Rosenborgs ydre og indre af fotograferne Hansen & Weller er online på Kongelige Bibliotek: HER.