H.C. Andersens udenlandske stereobilleder - og andre billeder
|
H.C. Andersens samling af ca. 90 spanske stereobilleder, HER.
|
Hvis man er glad for fotografiet og gerne vil have en god allieret, er H.C. Andersen ikke den ringeste "ven" at ty til!
Han var om nogen med på fotografiet fra den spæde start i 1840, da daguerreotypiet blev lanceret, og gennem hele livet interesserede han sig for "Photographien". Og så fik han taget sit portræt, hvor han kunne komme afsted med det. Men ikke mindst på sine rejser var han opmærksom på fotografiets muligheder og fra omkring 1860, hvor landskabsfotografier og stereoskopbilleder blev populære, var han med. Og købte mange stereobilleder og andre fotografier. |
H.,C. Andersen købte en mængde stereobilleder - og andre "photographier" - på sine mange rejser, i hvert fald fra omkring 1860 og ind i 1870'erne. I papirfotografiets barndom. Hans dagbøger er fyldt med oplysninger om køb af stereobilleder. Der er også bevaret en liste med næsten 150 stereobilleder han erhvervede i forbindelse med rejsen til Spanien 6. september-30.december 1862. Men mig bekendt er ingen af hans stereobilleder bevaret (februar 2023).
(Portrætter af ham selv er fyldigt behandlet i to fremragende bøger: Henrik G. Poulsen: "Det rette udseende Fotografernes H.C. Andersen", 1996 og Tove Thage: "Fotografernes H.C. Andersen. En ikonografi", 2007.) |
Kongelige Biblioteks side med H.C. Andersens dagbøger er HER. (og her: https://oraapp.kb.dk/hca_pub/cv/main/Oversigt.xsql?nnoc=hca_pub
Min side - lidt om Grenada og Alhambra mv. HER. Om "En Maaned i Spanien", Christian Knud Frederik Molbech, født. 20. juli 1821 i København, død 20. Maj 1888. Fantastisk historie. Første udgave udkom, 1848 378 s. HER.
Jacob Kornerup, Roskilde, arkitekturmaler, professor, 1825-1913, havde flere gange besøg af H.C. Andersen i Roskilde. Jacob Kornerup havde rejst i Frankrig og Spanien i 1860, og han udgave en bog om sine oplevelser i Spanien i 1863 (Læs bogen online HER. )
Kornerup inspirerede H.C. Andersen i forbindelse med dennes rejse til Spanien i 1862, han introducerede ham til Spanien. I juli 1861 (?) besøgte H.C. Andersen bl.a. Kornerup i Roskilde, og "saa en Deel Billeder fra Spanien". Jakob Kornerup havde rejst rundt i Spanien et halvt år i 1860, H.C. Andersen fik ikke alene gode oplysninger om Spanien, men fik også lov til at låne en kuffert af Kornerup til turen. (Både på H.C. Andersen-museet i Odense og i Roskilde er der kufferter fra Kornerup, som H.C. Andersen skulle have lånt). Søndag 9 august 1863 leverede H.C. Andersen Kornerups bog om Spanien tilbage. Man kan se (skriver Lotte Fang), at Kornerup har lånt meget fra Kornerups Spaniensbog, hele passager. H.C. Andersen skrev i sin dagbog 10. november 1863, at han havde fået brev fra Kornerup, "der var glad over "I Spanien" ". (Alle oplysninger her er fra Lotte Fangs lille hæfte om H.C. Andersen og Roskilde,1986) Jacob Kornerup Skildringer fra Spanien i 1860. Udg. 1863.
|
H.C. Andersens rejse til Spanien 6. september-30.december 1862
I Spanien 1862 oplevede H.C. Andersen på nærmeste hold fotografering i oktober 1862:
H.C. Andersen rejste fra Danmark i juli 1862 og nåede frem til Spanien 6. september. Sammen med Jonas Collin besøgte han det østlige Spanien de efterfølgende næsten fire måneder, og 30. december 1862 var han tilbage i Bordeaux i Frankrig. Og derefter skrev han sin dejlige rejsebog "I Spanien".
Da han var i Alhambra oplevede han - og skrev han om en - fotooptagelse af den kendte engelske fotograf Charles Clifford, der var den spanske Dronning Isabella 2.'s hoffotograf. En gruppe zigeunere blev forevigede i Løvegården i Alhambra. Andersen sluttede: "Billedet var færdigt i et Nu, som jeg ikke kan give det i Beskrivelse. Maaske ser jeg det (billedet?) igjen, men det var tilvisse sidste Gang jeg saa Alhambra".
Da han var i Alhambra oplevede han - og skrev han om en - fotooptagelse af den kendte engelske fotograf Charles Clifford, der var den spanske Dronning Isabella 2.'s hoffotograf. En gruppe zigeunere blev forevigede i Løvegården i Alhambra. Andersen sluttede: "Billedet var færdigt i et Nu, som jeg ikke kan give det i Beskrivelse. Maaske ser jeg det (billedet?) igjen, men det var tilvisse sidste Gang jeg saa Alhambra".
"Næste Morgen laae Valpladsen udenfor i Skjønhed og Ro; Solstraalerne spillede mellem Træernes Grene, Vandspringet pladskede, det klare Vand i Grøfterne strømmede forbi og bar Blade af friskafplukkede Roser. Castagnetter klang; en smuk, ung Knøs, klædt i Fløiel og med velkæmmet Haar, dandsede midt paa den støvede Vei med en neppe tolvaarig Pige, reenlig, men fattig klædt, hun var i kornblaa Kjole og rosenrødt Forklæde, en guul Georgine havde hun i sit sorte Haar, Dandsen var gracieus og tilsidst fuld af Lidenskab; Bifaldsklap og Penge kastedes til dem fra Balconerne.
Der kom en Flok festligklædte Zigeunere, vist en heel Familie, Fruentimmerne i skrigende Farver og med ildrøde Blomster i det skinnende sorte Haar, ogsaa de ganske smaa Børn, der bleve baarne, havde hver en Blomst i Haaret, de vilde op til Alhambra. Da jeg kort efter kom derhen, for endnu engang at see dets Herlighed, maatte jeg og mange Fremmede vente en god Stund. Løvegaarden og de to Søstres Sal bleve efter Hendes Majestæt Dronningens Befaling photographeret af en berømt, engelsk Photograph; han var i fuldt Arbeide, Ingen turde indlades, det vilde forstyrre. Vi saae fra den aabne Bue derind; hele Zigeunerfamilien, som jeg nylig havde seet komme, var kaldt herop for at danne levende Personer i Billederne. De stode og laae grupperede i Gaarden; et Par af de mindste Børn vare aldeles nøgne, to unge Piger, med Georginer i Haaret, stode i Dandsestilling og holdt Castagnetter; en gammel, uendelig grim Zigeuner, med et langt, graat Haar, heldede sig op til en af de slanke Marmorsøiler og spillede paa Zambomba, et Slags Rumlepotte; en fed, endnu ganske kjøn Kone, med et opkiltret, broget Skjørt, slog Tambourin. Billedet var færdigt i et Nu, som jeg ikke kan give det i Beskrivelse. Maaskee seer jeg det igjen, men det var tilvisse sidste Gang, jeg saae Alhambra." I vores digitale tidsalder kan vi finde billederne på nettet - og se med egne øjne, hvad H.C. Andersen oplevede i oktober 1862.
Kilden til de to optagelser af Clifford med zigeunere er BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA. Charles Cliffords fotografi af Løvegården er fra Royal Collection Trust. Andersens beskrivelse af hele optrinnet er fra en udgave "Samlede Skrifter", 1878. At jeg kan skrive om historien skyldes en lille artikel i Andersenia 1974 af Grace Thornton. HER. H.C. Andersens "I Spanien" er online HER. |
Italien - Rom - Firenze - Milano
H. C. Andersens omtaler af stereobilleder og fotografier (af det steder han besøgte, ikke af ham selv) i dagbøgerne. Online HER.
H.C. Andersens stereobilleder er desværre (formentlig) ikke bevaret. Billederne her er alle optaget senest ca. 1860.
Stabilimento Fotografico. Piazza di Spagna No 9 Pierterreno. Stereoskopfotografiet viser Rom set fra Tiberens bred i nærheden af Rio Grande. Bemærk det lille tempel. Photograph Michele Mang. ES.
The Filmmuseum.
Fra indholdsfortegnelsen til H.C. Andersens dagbøger online HER.
Bind V 1861-1863 Bind VI 1864-1865 Bind VII 1866-1867 Bind VIII 1868-1870 Bind IX 1871-1872 Bind X 1873_1875 H.C. Andersen var i Rom 28. 4 – 28. 5. 1861.
s. 60. 28. maj 1861 Rom. Var oppe paa Monte Pincio og saae sidste Gang ud over Rom og Borgehssernes Have. Kjøbte Stenografl Billeder. H.C. Andersen var i Firenze 31.5. – 4.6.1861 s. 67. 3. juni Firenze: Da jeg vaagnede i Nat, Klokken var vel halv to, lød fra Gaden Musik og Sang af den jublende Mængde; Jeg sov igjen og var oppe efter otte; gik saa ud og kjøbte en Deel Stenographl Billeder nu har jeg 13 og to mlndre Photographlstykker. H.C. Andersen var i Milano 10.6.-15.6. 1861 s. 76. 11. juni. Milano: Klokken 6 kaldte jeg paa Jonas der besteeg Domkirken, Jeg gik ud og kjøbte ind, anvendte 10 Frank paa Stereoskop Billeder. ... en svensk herre … han syntes temmelig uvidende … kaldte Photographier i Visitkort ”littographiske Billeder” |
Fratelli Alinari, Firenze. Piazza S. Caetano Firenze. eBay.
Fotografo F. Fassina, Milano, katedralen. 1860. eBay.
H.C. Andersen var i Schweiz, Lausanne, med udflugter 28.6-18.7. 1861
s. 90. 1. juli. Glk med Jonas ud over den store Hængebro, for at besøge den hølere oppe, men før vi naaede der, var Jeg saa nærvøs, at Jeg maatte vende om og kunde nu ikke vinde over Broen, ventede paa en Vogn, der endelig kom og foran den g!k jeg og Betagelsen var borte, saa at Jonas alene kunde vende om og Jeg gik op i Byen og kjøbte Stereoskopbilleder. s. 90. 2. juli Stereoskop Billed af Byen var ikke til at faae alle udsolgte, jeg bladrede en Deel igjennem. s. 91. 2. juli kom til Interlaken .. saa strax Gaden jeg har i Photographie S. 95, 5. juli 1861. I Luzern …. Så ”Løven” [Thorvaldsens] … kjøbte et Photographi-Billede …. H.C. Andersen var i Zürich 16.7-17.7. 1861. s. 101, 15. juli 1861, i Zürich. Gik derpaa ud og kjøbte Photographi billeder og tldlig i seng men sov dog ikke. s. 102, 16. juli 1861, i Zürich … Kjøbt Stereoscop Billeder H.C. Andersen var i München 18.7-22.7.1861 s. 103, 19. juli 1861, i München … Gik til Banquler Frölich og fik 200 Rdlr Dansk; Kjøbte Photographi-Billeder og mit Photograph-Kort af Hampfstängel. (Se billedet ovenfor). S. 103. Var at kjøbe Photographier og glemte min Pengepung med 8 a !10 Gulden, men fik den lgjen, igaar havde Jeg lagt mln Portefeule med 500 Rdlr 1 min Overfrakke, gaaet og dasket med den paa Armen, Iadet den hænge paa Gangen hos Slebolds og Jeg var dog heldig nok at have den. Det fortjente jeg neppe; mere Agtsomhed Hr Andersen! s. 105, 22. juli 1861, Klokken eet kom vi til Augsburg og tog ind i de tre Morer; ved Bordet sagde en engelsk Dame der sad hos mig, at hun kjendte mig efter mit Portræt hun havde seet i Brunnen, gik ned Jonas lidt ud i Byen; Jeg fandt efter nogen søgen Stereoskop Billeder; da jeg kom hjem laae Jonas søvnig og dvask paa Sophaen, Jeg fik ham siden pirret op, gik lidt ud igjen drukket Seluiser-Vand og har en Fornemmelse om en uheldlg Mave imorgen. s. 106, 23. juli 1861, i Nürnberg Gaden overfyldt af Mennesker med brogede Baand i Knaphullene Egekrandse om Hatten eller lange flagrende Straae. Vi gik op til Borgen og siden hen at kJøbe Photographi Billeder. s. 119, 15. september 1861 (søndag) København. Viist mine Stereoskop Billeder hos Kocks blev træt og nervøs. Jeg har en apoplektisk Fornemmelse I Benene. |
A. Dieckhoff, Luzern. Thorvaldsens løve. eBay
I Danmark:
1. september - 20. december i København 1861 s. 119, 15. september 1861 (søndag) København. Viist mine Stereoskop Billeder hos Kocks blev træt og nervøs. Jeg har en apoplektisk Fornemmelse I Benene. S. 135, 5. december 1861. København: Middag hos Eduard. Jonas forærede mig 14 af sine Stereoskop-Billeder, dem han selv holdt af, det rørte mig og han havde lagt et Par just af de i jeg ønskede og han gjeme havde. s. 135, 11. december, 1861 København: Havde mine Stereoskopbllleder med hos Ørsteds. 20.-23. december i Sorø 1861 s. 137 21. december 1861, København. Sorø: Om Aftenen var Harder med Datter og en Frøken her, de saae Stereoskopbilleder. |
H.C. Andersens Spaniens-rejse beskrives i dagbogen s. 211-336 - men intet om indkøb af de mange spanske stereobilleder, han vides at have haft (ca. 90,stk.) Først da han fra januar 1863 opholdt sig nogle måneder i Paris efter sin Spaniens rejse, købte han stereobilleder - fra Spanien. 24. januar 1862 købte han stereobilleder fra Spanien i Rue Rivoli i Paris. Så havde han ti. Han nåede at erhverve små 100 spanske stereobilleder.
Foto Friedrich Brandt, Flensburg, juli 1862. Istedløven på den gamle kirkegård i Flensborg, (cdv, 6x8 cm). Billedhuggeren H.V. Bissens værk. Istedløven blev afsløret 25. juli 1862 - og H.C. Andersen var tilstede. Han skrev i sin dagbog: "Der faldt 25 Skud da Sløret for Løven faldt, den stod storartet med opmærksomt, iagttagende øjne". To år senere blev den som bekendt flyttet til Berlin som krigstrofæ. Bragt til København, Tøjhusmuseet, i 1945, for i 2011 at blive genopstillet på Flensborg Kirkegård. Fra Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig.
H.C. Andersen noterede (i nogle papirer i den collinske samling på Kongelige Bibliotek), at han havde følgende spanske stereobilleder:
7 Stereoskop-Billeder fra Barcelona: Byen seet fra Mont Juick. En Deel af Gaarden ved Domkirken En anden Deel sammesteds. Dronningens Slot. Storinqvisitorens Gaard. En Deel af Kirkegaarden en anden Deel af samme 3 Stereoskop-Billeder fra Valencia: Udsigt over Byen fra Domkirken Porta de Seranne. Huus med Sculptur tillagt Michel Angelo. 8 Stereoskop-Billeder fra Malaga Landingsstedet ud for Domkirken Domkirken. Domkirkens Facade. I Omegnen ved Malaga. Byen selv med Domkirken En Deel af Byen med Forskandsning, fæstningen ved Malaga Udenfor Malaga. Arbeidere i en Viinmark 16 Stereoskop-Billeder fra Granada Alameda Darro inde i Byen. Karl V Fontainen udenfor Alhambra Dommer Porten ind til Alhambra Alhambra udenfor til Høiere. Alhambra udenfor til Venstre. En Deel af det Indre af Alhambra En anden Deel af det Indre i Alhambra Løvegaarden. Vandspringet med Løverne seet nærmere. Myrthegaarden paa Alhambra Haveterrasse paa Alhambra Vandledning mellem Alhambra og Xeneraliffe – Udsigt fra Xeneraliffe til Alhambra En lignende Udsigt. Et Parti inde i Xeneraliffe 3 Stereoskop-Billeder fra Cadiz Havnen ved Cadiz. St Antonius + Kirken. Alameda. 21 Stereoskop-Billeder fra Sevilla Fæstningsgraven ved Tobaksfabriken En Deel af Byen mod Domkir[ken] Siden af Domkirken. Indgangs Porten til Domkirken Den Side af Domkirken ud mod Alcazar La Giralda Taarnet. Alcazar La sala de los Embajadores i Alcazar Alcazars Havn Patio de los Munecas i Alcazar Buegang i Alcazar Gaarden foran Alcazar. Gaarden i Pilati Huus Buegang i samme. Porte du Pardon Placa nueva samme Plads fra hvor jeg boede Havnen med La Torre del Oro la Torre del Oro. Herkules Kolonnerne ved Promenaden Raadhuset. / |
1 Stereoskop-Billede Pasage (?) og 1 fra Escurial.
Haven med Taarnet. Escurial. 8 Stereoskopbilleder fra Cordoba Indgang til Domkirkens Gaard Kirkens Tarn inde i Gaarden Taarnet ud til Gaden Een af Kirkens Indgange – Domkirkens Indre maurisk Taarn og Bro, Broen fra en anden Side Taarnet paa St Nicolas. Plaza del Toros. / 4 Stereoskop-Billeder fra Madrid Dronningens Slot seet fra Segovia Broen. Plads foran Slottet. Musæet. Facade Plaza Major. 15 Stereoskop-Billeder fra Toledo Alcantara Broen. Alcazar seet fra Alcantarabroen Tajo seet fra Alcantarabroen En Deel af Alcantar[a] Broen med Ruinerne af St Cervante Alcazars Facade. Gaarden inde i Alcazar Toledo med Alcazar seet hiin Side Tajo St Martins Broen Tajo seet fra Martinsbroen Gaarden ved S. Juan de los Rejos En Deel af Toledo seet fra Santiago Puerta de Berreguete En anden af Byens Porte Plaza de Toros 3 Stereoskop-Billeder fra Burgos Porta Santa maria Domkirken Ruin af Cids Huus / 1 Stereoskop-Billede fra St. San Sebastian Calle Mayor. |
H.C. Andersen synes at have købt de fleste spanske stereobilleder i Paris efter tilbagekomsten fra turen til Spanien.
24-25. januar 1863, Paris.
s. 350-351"Gik til Rue Rivoli og kjøbte Stereoskop Billeder fra Spanien, nu har jeg 10. Jonas var ude at aflægge Besøg hos Delong og Moltke. Efter Frokosten gik Jeg ud til Grevinde Moltke, da Jeg var forbi Madelaine spurgte Jeg mig for og havde over et Qvarteer at gaae jeg kom i en 0mnibus og naaede hendes Bopæl der var nær ved "Port d Etoile", jeg kjørte hjem og maatte i to Diligenser, meget træt naaede jeg min stue, jeg havde kjøbt 5 ny Stereoskopbilleder, eet af dem tiltalte mig ikke da Jeg kom hjem og jeg gik derhen at bytte, det var op mod Madalainen, jeg følte mig aldeles overanstrængt og det var svært at vinde hjem. 26. januar 1863, Paris s. 352. Jeg gik efter Bordet i Palals royal og Rue Rivoli og kjøbte igjen Stereoskopbilleder, kom hjem og blev. 31. januar 1863, Paris s. 354. : Kjøbt alfor mange Stereoskop Billeder i Dag, hele 7. 13. februar 1863, Paris s. 360. Kjørt langt ud i Rue Vauban og kjøbt Stereoskopbllleder, prøvet Klæder, læst Sigurd Slembe ud 24. februar 1863, Paris s. 365. Kjørte ud i Vanneau og kjøbte endnu 5 Stereoskopbilleder; kom tl1 at støde en Mand i Ansigtet med mln paraply 4. marts 1863, Paris s. 369. Scharling laant mig sin nyeste Bog "Ved Nytaarstid i Nøddebo-Præstegaard". Brev fra Mathilde Ørsted, over 3 uger gammelt . Kjørt ud i Rue Vannaut og kjøbt 3 Stereoskopbilleder Jonas var endnu ikke lndtruffet da Jeg Kl halv syv gik at spise til Middag, derfra gik Jeg hen Opera comique og hørte hele La deesse et Le Bergere. |
I de følgende år har H.C. Andersen blot få bemærkninger i dagbøgerne om stereoskopbillederne - nyhedens interesse var nok forduftet.
Om spanske - og andre tidlige fotografer og deres stereobilleder. Kilder:
Stéréothèque fremragende side om stereobilleder!
|
Tidlig fransk foto BNF HER.
|
Stereobilleder i Portugal HER.
|
Schweisiske fotografier HER.
|
Tidlige stereobilleder fra Schweiz: HER.
|
Spanske fotografer A-Z - The A Z of Spanish Photographers eBook (accioncultural.es)
Online publikation om fotografi fra o 1840 ff. til nu |
Fernández Rivero: Samling af gamle fotografier