Erik Jespersens cyanotypier fra Grønland, Ilulissat, Jacobshavn, 1904.
Retur til hovedsiden om Erik Jespersen HER.
"Ved indvielse af Kapellet i Akutlet (?) 1904 23.9". Erik Jespersen. (Se fortegnelsen over Grønlands Kirker HER). Erik Jespersen
"Kajakmand kastende med Fuglepil". Erik Jespersen. Cyanotypi, et blåtryk eller lystryk. Det er en fotografisk proces, opfundet 1842 af englænderen John F. Herschel. Papir imprægneret med en blanding af ammoniumjern(III)citrat og kaliumhexacyanoferrat(III), eksponeres og fremkaldes i vand, hvorved der dannes berlinerblåt på de belyste partier, og billedet fremstår som hvidt på blåt. Cyanotypi fik størst betydning som kopieringsmetode af fx tekniske tegninger, både i positiv og negativ gengivelse. (Kilde: Den store danske).
|
Jeg tror disse blåtryk af Erik Jespersens glasplader er en ukompliceret og billig metode til kopiering af pladerne. Erik Jespersen har formentlig selv fremstillet dem på Grønland, og man kunne forestille sig, at an havde lært processen af faderen, der var bygningsinspektør og landmåler i Rønne. Måske har han endda hjulpet faderen med at fremstille disse tryk af tegninger.
|
"Kanalen ved Jacobshavn". Erik Jespersen.
Cyanotypi, Erik Jespersen.