Søren Sørensen, f. 1879. Fotograf i Vamdrup, 1910-1950
NAVN: Søren Sørensen
DATA: Født i Saling, 5.7.1879, død 1963 AKTIV: 1910-1950 ADRESSER: Østergade, Vamrup UDDANNELSE: - PORTRÆTFOTOS: ja GRUPPEFOTOS: ? REPORTAGEFOTOS: ? TOPOGRAFISKE FOTOS: ? STEREOFOTOS: ? POSTKORT: ? UDSTILLINGER: ? FAGLIG FORENING: ? EFTERFØLGER: ? ARKIV: Glasnegativer herfra opbevares i dag på lokalarkivet i Vamdrup. KOMMENTARER: Sørensens kollega, Gerhard Rentzmann, Vamdrup, fotograferede også begivenhederne omkring genforeningen (de to forveksles) HER. Foto S. Sörensen, Vamdrup. Herreportræt, ukendt person. Blank bagside. Samling pa/avk
|
Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup: Parkeringspladsen på Torvet i Vamdrup (måske fotograferet af Rentzmann). Til højre ses Missionshotellet med rejsestalden til højre. Over rejsestalden har fotograf S.Sørensen atelier. Til venstre ses indgangen til hans atelier. Kilde: Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup, arkiv.dk.
Søren Sørensens atelier. S. Sørensen (1879-1963) havde atelier oven over køreladen på hotellet i bymidten. Han var fotograf i Vamdrup i perioden 1910-1950. Til venstre ses hans fotoapparat. Glasnegativer herfra opbevares i dag på lokalarkivet.
Kilde: Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup - arkiv.dk
Kilde: Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup - arkiv.dk
Sørensens Atelier.
|
Centralhotellet med Sørensens atelier ovenpå rejsestalden. Foto Gerhard Rentzmann, Vamdrup Lokalhistoriske arkiv.
|
Sørensen udgav fine postkort - bl.a. vedr. årene 1914-1920 - Den Store Krig
Grænsevagter ved jernbanepost. Èn af vagterne hedder 723 Andersen. 1919, Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup
|
Ved grænsen ses en dansk og en tysk vagtpost, 1916.
|
Dette foto har tilhørt Jens Chr. Olesen i Skjern. Født 1885 og død 1937. Han blev indkaldt til sikringsstyrken (mener man) under Første Verdenskrig. Han var søn af møller Jens Olesen i Skjern og havde i en kort periode drevet en tømmerhandel i Gedsted ved Aalestrup. Billedet er dukket op i familiens gemmer. Læg mærke til kvinden med fotografiapparatet midt i billedet. Foto tilhører Per Vig.
Grænseovergangen ved Bastrup. Det er et "ægte fotopostkort" fotografret af Søren Sørensen i Vamdrup. Bag på kortet har fotografen skrevet om sine kortmotiver: "Vedlagte kort, mærket 1 - 2 - 3 er taget ved Grænsen Bastrup Toldsted. Kortet mrk. 4 danske Dragoner passerer Vadestedet i Holte. Faarkrog Gaarde i Baggrunden samt tyske Vagtposter. Kortet er fotograferet for Herr Postmester Pontoppidan. Kort 5 - 6 - 7 Vagtposter ved Kongeaaen Græmnsen i Lille Andst - Skudstrup. Kort 8 Russiske Krigsfanger sammen med Pastor Matthiesen, Statsbetjent Andersen og Politibetjent Kristensen. I Dag har jeg ikke flere forskellige Kort paa Lager. Ærbd. S. Sørensen. Prisen 20 Øre pr. Stk."
Postkortmotiv fra den danske grænse ved Bastrup/Troldkær. 1915. Bemærk den tyske vagt med pikkelhjelmen.
(Pikkelhjelmen var hjelmtypen i den tyske hær hos preusserne fra 1842 til 1916 i den tyske hær, hvor den erstattedes af den almindelige hjelm). Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup.
(Pikkelhjelmen var hjelmtypen i den tyske hær hos preusserne fra 1842 til 1916 i den tyske hær, hvor den erstattedes af den almindelige hjelm). Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup.
Fra grænseovergangen i Bastrup/Troldkær. Til venstre pælene med den tyske ørn og den danske skilt med teksten: Toldvej. Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup.
Foto S. Sørensen, "Auf einsamer Wacht am deutsch-dänischen Grenze 1. Dec. 1915. KB.
Billedet er gengivet i: Hansen, Aage E.: Kongeåen - told- og statsgrænse 1864-1920. 2001, s. 60
samt i: Historisk årbog for Rødding kommune, årg. 1988, s. 68.
Grænsegendarmeriet 1910. Foto S. Sørensen, Vamdrup.
Billeder fra livet i Vamdrup
To ældre biler, foto 1913 tv. og 1911. De to i vognen er Jørgensen senior og junior. Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup
Tørvegravning med lokomobil ved Vamdrup. Tørvegravning måske i Bastrup mose i nærheden af Vamdrup eller i en af områdets andre moser. Sikken et billede! Sikken et maskineri! Et stort lokomobil – mon de kunne få det til at arbejde ved at fyre med tørvene eller måtte de bruge de mere effektive kul? Lokomobilet trækker maskinen der ælter tørvemassen og presser den ud til tørv ligesom en pølsemaskine. Til højre sidder der to folk ved en stangpresse, hvor tørvene kommer ud. De sørger for de bliver skåret til, men om det også er dem der befordrer tørvene videre, enten til tipvognen eller lægger dem til tørre på marken, er uvist. Der er to tipvognsspor og mon ikke det er hesten, der trækker vognene frem og tilbage. Her er ejeren af tørvemosen og måske en formand fotograferet sammen med folkene, 13 i alt, inkl. ham der har fat i hestevognen.
|
Dette billede er ikke forsynet med fotografnavn. Men jeg tror fotografen, der har taget dette billede og billedet fra teglværket i Vamdrup, er den samme, nemlig Søren Sørensen, som begyndte at fotografere i Vamdrup i 1911. De to billeder kom fra samme sted og havde samme indramning og samme blyantsnotits på bagsiderne (om billedrammes størrelse, 3/4 tomme). Der er næppe nogen tvivl om, at dette billede er taget under Første Verdenskrig, 1914-1918.
ES. |