Nationalmuseets fotografer og fotograferende museumsinspektører
Når man arbejder med dansk kulturhistorie, støder man gang på gang på fantastiske, fotografiske optagelser af folk, der var tilknyttet Nationalmuseet. Der har været mange, og deres og museets indsats for bevaring af dansk kulturhistorie er selvfølgelig uvurderlig. Men hvem var de? Hvor mange var de? Hvem fotograferede hvad? Etc. Der er mange spørgsmål. Hvem var museets første fotograf? Mejborg, Chr. Axel Jensen ....? Jeg har ganske lidt om nogle af de ældste, men rækken fortsætter jo, om der er en oversigt noget sted ved jeg ikke.
Foto Ludvig Grundtvig, Kongelige Bibliotek.
|
Reinholdt Mejborg, (portfolio HER) 1845-1898. Han må være en af de første, han fotograferede i 1880erne - og det er bestemt tidligt? Han var en bygningsarkæolog og kulturhistoriker, der særligt forskede i almuens hustyper og byggeskik. Læs om ham på wikipedia HER. Jeg har altid elsket hans bøger, fordi han var så tidligt på færde og så og oplevede ting, der for længst var væk, da jeg begyndte at interessere mig for de samme ting som han. Og tænk, han fotograferede det han så, og han tegnede og det er hans tegninger, man ser gengivet i hans bøger, fordi man ikke da kunne gengive fotografier.
|
Blandt de ældste fotografer er jeg i den grad stødt på Kristian Hude, som tog billeder af en dansk verden, der for det meste nu er væk. Han var født 1864, begyndte at fotografere lige før 1900 og fortsatte til sin død i 1929. Han var selvstændig fotograf med bopæl i Roskilde, men kom i en moden alder på Finansloven - mod at testamentere sine glasplader til Nationalmuseet. Museet i Roskilde har en mængde lokale fotografier. Se mere HER og se en samling gamle Hude-billeder som vi selv har, bl.a. HER
Foto kilde: Lokalhistorisk Arkiv in Roskilde. |
Hugo Matthiessen, 1911. Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
|
Hugo Matthiessen, 1888-1957, opfatter jeg som indbegrebet af en ansat på Nationalmuseet. Spørger du mig hvordan, må jeg svare dig, læs om ham! Det kan du gøre i den enestående samling, som Jens Vellev, forlaget Hikuin, har taget initiativ til og som nu forhandles af Skalk, Forlaget Wormianum. Her vil du kunne læse, hvordan Hugo Matthiessen rejste landet tyndt og fotograferede de danske købstæder i 1910-1920erne. Jeg har selv været medvirkende til udgivelsen af Hugo Matthiessens Bornholm, han besøgte øen i september 1922 og besøgte samtlige seks købstæder plus fiskerlejet Gudhjem. Det er meningen så småt at få udgivet bøger om samtlige købstæder i Danmark. Se HER.
|
Peter Hauberg, o. 1910, foto Th. Yhr, Rønne. Bornholms Museum.
|
Peter Hauberg var museumsinspektør på Nationalmuseet. Han kunne alt, engagerede sig i alt, var nærmest et "renæssancemenneske". Bedst kendt blev han for sin istandsættelse af Hammershus. Han købte mange fotografier af lokale fotografer (i årene omkring 1900) men var også selv en habil fotograf. Der er mange af hans egne fotos på Nationalmuseet og på Bornholms Museum. Han var et meget sirligt menneske og satte årstal på de billeder, han selv tog. Se fx billeder fra Hammershus HER.
Peter Hauberg var også en fremragende tegner og maler, havde gået på Kunstakademiet, men havde ikke den nødvendige kunstneriske nerve, heldigvis kan man sige, han brugte sine rige evner på kulturarven. |
Overinspektør Kai Uldall, foto Elfelt sept. 1960. Frilandsmuseet. Kilde: Nationalmuseet.
|
Kai Uldall, 1890-1989. han var tilknyttet Dansk Folkemuseum og han både filmede og fotograferede dansk folkeliv og danske skikke. Han har været et nysgerrigt menneske og jeg har indtryk af, at tog sin kamera frem og forevige det han så, så snart der var noget, der sprang ham i øjnene. I mit museumsarbejde på Bornholms Museum var der et væld af små 6x6 s/h kontaktkopier af spændende sager fra museets samlinger. Han må have kvitteret med et ekstra sæt til museet - og han må være blevet sendt rundt for at se, hvad der var på landets museer, danne sig et overblik over kulturarven. Hans mange gode bøger, bl.a. om dansk folkekunst er et eksempel på denne mands store flid og engagement.
|
Zangenberg på arbejde, fra beretning om Zangenberg af H. Matthiessen, se link.
|
Halvor Zangenberg. (portfolio HER) 1881-1940. Som gammel "bondegårdsforsker" har jeg haft uendelig stor glæde af Zangenbergs billeder fra den landbobebyggelse, som nu er væk. Han har taget rigtig, rigtig mange billeder, som findes i Nationalmuseets Bondegårdsundersøgelser. Flotte billeder. Han var en dygtig iagttager og han fotograferede både ude og inde. Han publicerede sne undersøgelser om dansk bondekultur i forskellige tidsskrifter og få - eller ingen - har som han haft overblikket over den danske landbokultur.
Hugo Matthiessen om Zangenberg HER. www.bibliotekforlandbokulturogsoefart.dk |
Axel Steensberg
Foto Axel Steensberg, Nationalmuseet, 1951. Brødrene Aages gård Horreby på Falster. Tekst: "Køkkenet set mod døren til dagligstuen. Til venstre står det gamle kistebord fra dagligstuen. Til højre er der åben skorsten med et komfur sat ind.
Billedet er fra Nationalmuseets billeder online - hvor der er mange af Axel Steensbergs fotografier. HER.
Billedet er fra Nationalmuseets billeder online - hvor der er mange af Axel Steensbergs fotografier. HER.
Fotograf Sophus Bengtsson, 1874-1946. På Nationalmuseet
Fra: Erindringer fra en anden verden, Af Poul Jørgen Riis, Museum Tusculanums Forlag, 2004.
Andre fotografer og fotograferende museumsinspektører: Mogens Mackeprang, Lennart Larsen, Niels Elswing, Holger Rasmussen, Victor Hermansen, Hans Stiesdal, Peter Michelsen.