Objektiv, Dansk Fotohistorisk Selskabs medlemsblad HER.
|
1985-1987
|
PS. Jeg er medlem af selskabets billedgruppe - jeg er "billednørd" - derfor er fokus her - lidt enøjet - på fotografer
Tilbage til indledende side HER.
Objektiv #32, april 1985 HER. Artikler bl.a. om fotograf Herdis Jacobsen, af Ib Rønne Kejlbo, rejseatelierer af Flemming Berendt og Andreas Trier Mørch med anmeldelse af en serie småbøger, udgivet af Strandbergs Forlag, som hed Fra det forsvundne Hillerød, Horsens, Hørsholm etc. Jeg tror der udkom over 30 bøger. Forskellige forfattere, Andreas skriver: "På mange måder ligger bøgerne smukt i forlængelse af den landsindsamling af gamle fotografier, som blev gennemført i Danmark i årene 1972-79. I den periode blev der gennemført 12 indsamlingskampagner over hele landet, som resullterede i 300.000 billeder og næsten 500 film.
En lille historie af Erik Fersling om stereobilleder og en rejsevogn tilhørende to stereofotografer Høeg & Brøns, i familie med Peter Fangel, der i endnu højere grad blev en stor stereofotograf med over 7000 optagelser fra overalt i Danmark. Fangel har skrevet om sit liv og han fortæller om fætrene Høeg & Brøns: ”De lod fremstille en lukket Vogn med et Hul i Bunden bagtil, som en Mand lige kunde udfylde, saa at der ikke kom lys ind under Vognen, som benyttedes som Mørkekammer. Dengang var de tørre Plader endnu ikke opfunden, saa hver Plade skulde først præpareres umiddelbart før Brugen og straks fremkaldes: dertil tjente Vognen som de kørte omkring med til Herregaardene”
|
Høeg & Brøns (senere kopi af Brøns alene) af Sandholt Hovedgaard ved Faaborg omkring 1870.
Objektiv #33, september 1985 HER. Artiklerne i dette nummer er også værd at få læst.
Men jeg vil pege på Flemming Berendts to artikler om luftfotografering. Flemming har dels fokus på "verdenshistorien", med artiklen "Begyndelsen", hvor han gengiver fortællinger om den berømte franske fotograf Nadar og hans pioneroptagelser fra luftballoner. Den anden artikel hedder "Ballon trip 1890". Flemming indleder med disse ord: "Sommeren 1890 var ualmindelig kold, våd og stormende - men trods dette var det et år, hvor der blev skrevet dansk fotohistorie". |
Objektiv # 40, s. 68, 1987. Autocromer. Maleren Sigvard Hansen 1859-1938. Udstilling i Søllerød.