Frederiksstaden - billeder fra Kongens Nytorv til Nyboder - (fotos uden fotografnavn)
Frederikskirken eller Marmorkirken set fra Amalienborg. Christian VIIs palæ (Moltkes Palæ) til venstre og Christian VIIIs Palæ (Levetzaus Palæ) til højre. Kjøbenhavn & Omegn, Vilhelm Trydes Forlag. Frederikskirken. Fotografen er V.E. Harboe,1834-1883, men sikkert udgivet af Tryde (der var hans forlægger) efter hans død i 1883.
Står man i Frederiksgade i København med Frederikskirken, også kaldet Marmorkirken, i ryggen (altså ser man i præcis modsatte retning af billedet her) og går palæerne rundt, så ligger på højre hånd Christian 7.’s Palæ. Det hedder også Moltkes Palæ. Palæet er forbundet med Christian 9.’s Palæ, også kaldet Schacks Palæ, med en søjlegang, en kolonnade, af træ. Næste palæ er Frederik 8.’s Palæ eller Brockdorffs Palæ. Endelig er Christian 8.’s Palæ eller Levetzaus Palæ det fjerde palæ på slotspladsen. Palæerne blev opført 1750-60 på foranledning af kong Frederik 5. (1723-1766), som var grundlæggeren af Amalienborg og Frederiksstaden. Nicolai Eigtved (1701-54) var arkitekten. De fire byggegrunde blev dengang givet til fire fremtrædende adelsmænd, der forpligtede sig til at bygge identiske palæer, som fik adelsmændenes navne. Amalienborg blev kongelig residens efter at Christiansborg Slot brændte natten mellem 26. og 27. februar 1794.
|
Ukendt fotograf. Amaliegade 25, København. Gårdmiljø, portgennemgang til Grønnegården. Fra Fødselsstiftelsen? En ældre ejendom med mansardtag. Med en tilbygning, værksted, fabrik? En kvinde i en arbejdskittel foran beboelseshuset, som synes at ligge i en baggård med gennemkørsel til endnu en gård. Samling avk.
Gad vide om dette siger nogen noget? Det er en sangforening vi ser (navnet kendes ikke, der er ellers god tekst på billedets bagside). Man er samlet til en sammenkomst i gården i Bredgade 76-78, København (altså nabo til nuværende Kunstindustrimuseum). Som nr. to i anden række siddende fra højre: bogbindermester Henrik Vilhelm Reinweldt, boede i Ny Kongensgade 9 ovg. I. til sin død 1895. (Henrik Vilh. Reinwalds, 58 år iflg. folketælling 1885). Han er ikke så gammel på billedet, som - det er en fin albuminkopi - kan være fra o. 1870. Fotografen er desværre ukendt.
En fin skildring af livet i det gamle København! Og et lille studie i gamle danske glas - hvis man fx samler på dem! |
Den engelske kirke ved Langelinje, St. Alban. Ukendt fotograf. Det er ikke E.V. Harboe, som kgl. bibliotek foreslår. Han døde i 1883, kirken blev indviet i 1887.