Københavns Havn
Der er nogle fantastiske billeder fra Københavns Havn. Her et med en bornholmsk historie: Københavns Havn. Kvæsthusbroen med Kvæsthuset til venstre, foto Vilhelm Tillge (?), o. 1870, med hjuldamperen "Merkur", (Varpelars) midt i billedet. Merkur blev købt 1857 fra Stettin af bornholmske P.H. Rønne, købmand i Rønne, til ruten Rønne-København og Ystad. Solgt 15. september 1866 (Da det bornholmske dampskibsselskab af 1866 blev oprettet). Senere kopi af Neuhaus' efterfølger, Oluf W. Jørgensen. (Neuhaus havde købt ældre kollegers glasplader, det er derfor usikkert hvilken fotograf, der er ophavsmanden til dette enestående billede.)
Kvæsthuset fra 1681 før DFDS "pyntede" facaden med ny stuk. Det gjorde de vistnok ca. 1872. I horisonten ses et linieskib med udsmykket agterspejl. Frederik Den Siette lå forøvrigt på Holmen helt frem til 1872. (Udsnit til højre). |
Foto Vilhelm Tillge. Et rigtigt gammelt billede fra Københavns Havn, Toldboden før 1870, nyere kopi af fotograf Oluf W. Jørgensen, 1853-1922.
Herover: Københavns Havn. Dampskibe ved Skibsbroen, foto (iflg.,stempel bag på billedet) J. Wulff-Petersen, København o. 1895.
S/S ERNA midt i billedet med Østbornholmskes skorstensmærke, stjernen. Fragt og Passagerskib, jern på klink, brutto 198, Netto 98, bygget 1877. Erna med den smukke runde form, så sideportene har en klap, der skulle løftes op som det kan ses. . Erna forliste i 15/12-1897.
S/S ERNA midt i billedet med Østbornholmskes skorstensmærke, stjernen. Fragt og Passagerskib, jern på klink, brutto 198, Netto 98, bygget 1877. Erna med den smukke runde form, så sideportene har en klap, der skulle løftes op som det kan ses. . Erna forliste i 15/12-1897.
øbenhavns Havn: Dampskibet S/S Öresund, bygget i Malmø 1905, indsat på ruten København-Malmø, her ved Havnegade i København med udsigt til Christianshavn og Vor Frelsers Kirke. Ukendt fotograf, 1905 (?).
Den ældste Knippelsbro i København. Fotograferet af Vilhelm Tillge i 1865-1866. Navigationsskolen i baggrunden til højre var tegnet af den dengang mest betydningsfulde arkitekt i København, Ferdinand Meldahl. Man siger, at Meldahl var inspireret af Palazzo Vendramin-Calergi i Venedig - faktisk var Meldahl så optaget af Venezia (det forstår man godt) at han skrev et digert værk om byen. Om Vendramin skriver han da også, at "Det er en af Venedigs skjønneste Bygninger". Broen man ser her var fra Christian IV's tid, fra 1618, og man peger altid på de fire statuer, som ses ved broens porte. De blev skåret på Holmen og er bevaret på Københavns Museum i dag. Mit foto er en bromsølvkopi af Tillges gamle foto, fremstillet (som mange andre fine københavnerbilleder), af fotograf Oluf W. Jørgensen i 1890erne. Der er en bedre gengivelse af billedet i Kaare Laurings fine bog om Københavns Havn 1840-1940, udg. 2006.
|
Fotograf ukendt, seks og en halv arbejder i havnen - og står det "Kiøbenhavns Havn" på den høje bygning bag mændene. 1890'erne. Egen samling.
Skib i dok ved Grønlandske Handels Plads overfor Nyhavn.
Skib i dok ved Grønlandske Handels Plads overfor Nyhavn.
Stemningsfuldt - Christiansborg Slot, Børsen fiskekuttere - og måger. 1950erne.
København, Børsen, 1950erne, medens der endnu lå fragtskibe og fiskekuttere i kanalen. Det største hvide skib hedder "Nordbjærg" og kutteren nærmest "Erna" vist af Fakse. Samling AVK.