Kjöbenhavns Skytteforening
En skytteforening med damer.
En skytteforening med damer. Jeg har en militær- og våbenkyndig ven i den digitale verden, som har svaret på nogle spørgsmål til dette billede. Han får selv ordet: (2012).
"Det var dog et spændende billede af de mange, alvorlige mænd, og så med en kvinde på hver fløj. Det sidste er ikke uinteressant, for kvinderne har næppe været medlemmer af denne skytteforening. De må have været medfølgende hustruer, der har deltaget i stævnet som ansvarlige for madkurvene og snapseflaskerne. Og det var jo også en vigtig del af stævnet. Om skytteforeningen er bornholmsk, ved jeg ikke. [Det er jeg helt sikker på den ikke er]. Jeg skønner, at billedet er taget omkring 1910. Hvis du har originalbilledet, så kan du måske under lup læse texten på det runde mærke, de alle bærer i hatten. Det kan måske afsløre både tid og sted for dette skyttestævne. [Der står desværre – så vidt jeg kan se - ikke noget på mærkaterne]. Billedet viser nogle herlige typer, især "Dupont og Dupont", som er næsten ens klædt og bærer en slags tropehjelm (lidt til højre for midten). Lidt længere til højre har vi sikkert kassereren, der har taget sin læderpengetaske med under armen, så var den jo godt sikret. Manden i midten forneden har vundet mange gange ved tidligere skyttestævner. Det bærer hans geværkolbe vidnesbyrd om, da den er helt dækket med små indgraverede sølvplader, som man uddelte til de vindende skytter. Hvilke geværer er skytterne udrustede med? |
Nu skal man altid være meget varsom med at sige noget helt sikkert ud fra et foto, men efter min bedste overbevisning, så bærer de stort set alle et gevær, der oprindeligt var det danske, militære infanterigevær Model 1889. Det såkaldte Krag-Jørgensen-gevær, opkaldt efter geværets to norske konstruktører. Geværet var oprindeligt et magasingevær, Danmarks første i øvrigt, og indrettet til ladning med fem patroner (enkeltvis) i magasinet og een i kammeret, men af flere grunde, vel især økonomiske, for man skulle jo spare på patronerne, så ser geværerne ud til at være blevet ændret til enkeltskudsgeværer. Kaliberet var 8mm.Kolberne og sigtemidlerne ser også ud til at være ændrede på nogle af geværerne. Man kan i øvrigt se, at der tæt på mundingen på pibens underside stadig sidder en såkaldt bajonetstolpe. Det var en skinne, hvorpå man kunne fastsætte den tilhørende knivbajonet M. 1892, men den har skytterne næppe været udrustet med." Mange tak til Erik Troldhuus for denne herlige og grundige analyse af billedet. Jeg tror der står Kjöbenhavns Skytteforening (den eksisterer endnu) på fanen. Jeg har kontaktet dem, sendt dem billedet for længst, men ikke fået nogen reaktion. Så nu sender jeg billedet ud i æteren her, i håb om at det både vil interessere og more og måske er der nogen der kan få bestemt billedet – engang!
|
Sangforening i København. Gad vide om dette siger nogen noget? Det er en sangforening vi ser (navnet kendes ikke, der er ellers god tekst på billedets bagside). Man er samlet til en sammenkomst i gården i Bredgade 76-78, København (altså nabo til nuværende Kunstindu...strimuseum). Som nr. to i anden række siddende fra højre: bogbindermester Henrik Vilhelm Reinweldt, boede i Ny Kongensgade 9 ovg. I. til sin død 1895. (Henrik Vilh. Reinwalds, 58 år iflg. folketælling 1885). Han er ikke så gammel på billedet, som - det er en fin albuminkopi - kan være fra o. 1870. Fotografen er desværre ukendt. En fin skildring af livet i det gamle København!