Fynske herregårde og slotte. Stereofotos Peter Lorents Fangel
Fyn: Arreskov, Bjørnemose, Brahetrolleborg, Broholm, Egeskov, Fjellebro, Flintholm, Hesselagergård, Hindemae, Holstenshus, Hvidkilde, Hvedholm, Hverringe, Klingstrup, Løjtved, Mullerup, Nakkebølle, Nielstrup, Nybøllegård, Rødkilde, Skjoldemose, Steensgård, Tiselholt, Vejstrupgård, Østrupgård.
Langeland: Tranekær, Egeløkke, Steensgård, Nedergård, Fårevejle, Skovsbo, Skovsgård, Hjortholm, Broløkke.
Taasinge: Valdemars Slot |
Hovedsiden om Fangel HER.
Tilbage til FYN HER
|
Brahetrolleborg
Brahetrolleborg. Korinth. Parken med slottet i baggrunden. 1893. Fangel.
Glorup
Glorup. Foto P. Fangel, stereo. Glorup, hængebroen i støbejern fra 1867 - kopi af glasnegativ, Middelfart Museum. Kilde RODS.
Hindemae
Hindemae ved Nyborg, set fra landevejen. Foto P. Fangel, Middelfart. Kilde RODS MM.
Hindsgavl
#275. Hindsgavl. Foto P. Fangel, stereobillede, Hindsgavl ved Middelfart. 1888, nr. 275. RODS.
Holstenshus
Foto P. Fangel, Middelfart. Herregården Holstenshus ved Faaborg, fotograferet i 1897. Kilde RODS. Kontaktkopi af glasnegativ på Middelfart Museum. Holstenshus blev igen ombygget 1889 af arkitekt Martin Borch, der gav det sit nuværende udseende. Men efter at være nedbrændt 30. december 1908, hvorved kun de tykke ydermure og kældrene fra 1644 forblev intakte, blev Holstenshuus genopført med visse ændringer i 1910 ved arkitekt, kgl. bygningsinspektør Vilhelm Petersen.
Hverringe
Hverringe ved Kerteminde, 1893. Foto P.L. Fangel, Middelfart. Kilde RODS MM. Bemærk: billedet er en kontaktkopi af glaspladenegativet, og at venstre og højre billede derfor er byttet om.
Nybøllegård
Nybøllegård nord for Faaborg. Foto P.L. Fangel, RODS GR
Rynkebygård
Peter Fangel fra Middelfart forevigede de fleste fynske herregårde. Der er et par lidt medtagne glasnegativer på Middelfart Museum af Rynkebygård fra 1893. Et fra haven, mest med træer og et, hvor der luftes dyner. Nr. 3243, 3244 og 3245. (Iflg katalog udgav han tre motiver af Rynkebygaard.)
Rynkebygård blev bygget i 1858 - står der på facaden - og ejeren var fra 1846 proprietær Peder Larsen Petersen, og det var ham, der ombyggede gården. Han ejede den til 1887. Se billede af gården på hans tid, taget af Emil Rye, Odense HER. Der findes et billede af indgangspartiet taget af fotograf Hansine Mortensen fra Ringe, da var ejerne Schaffalitzky de Muckadell HER. (Kilde Danske slotte og herregårde 1965).
Rynkebygård blev bygget i 1858 - står der på facaden - og ejeren var fra 1846 proprietær Peder Larsen Petersen, og det var ham, der ombyggede gården. Han ejede den til 1887. Se billede af gården på hans tid, taget af Emil Rye, Odense HER. Der findes et billede af indgangspartiet taget af fotograf Hansine Mortensen fra Ringe, da var ejerne Schaffalitzky de Muckadell HER. (Kilde Danske slotte og herregårde 1965).
Langeland
Tranekær
Tranekær. Jeg er taget en tur til Langeland med Fangel. Desværre er der ikke bevaret - i den samling jeg har rådighed over - gode billeder fra Rudkøbing, men desto flere fra de godser, der ligger spredt udover Langeland. Selvfølgelig Tranekær:
#2929. Nogle af herregårdsbillederne er lidt "kedelige" som det ovenfor. Men Fangel har også fanget livet på herregårdene, og det er det der gør Fangel til en spændende fotograf. Her er det Tranekær, med en umådelig fåreflok. 1892. Nr. 2929. P.L. Fangel, RODS PR.
|
#1450. Tranekær, folk foran gæstgiveriet, 1888, nr. 1450. RODS MM.
|
Skovsgård
Skovsgård.
#1340. Skovsgårds have, 1889, nr. 1340 P. Fangel, Middelfart.
Skovsgård. Fangel har allerede i 1887 taget et interiørfoto på herregården Skovsgaard på Langeland (som i dag ejes af Danmarks Naturfond).
|
Den gamle hovedbygning blev revet ned i 1887, samme år som Fangel tog dette billede. Mon han blev bedt om at forevige gården, inden den forsvandt? Ejer var da fru Laurine Møller, f. 1813. Hun sidder i sofaen sammen med sønnen, Hans Lauritzen Møller, som bestyrede gården. Og måske ser vi hans hustru i spejlet over sofaen? Hun hed Jeppa Hastrup. (Det er mine gætterier.)
Man kan dog se, at vi er i nogle gamle rum, bl.a. med dørindfatningerne. Bemærk på hver side af spejlet de litografrede portrætter og under spejlet fem portrætter, som sikkert er daguerreotypier (1840-50'erne), portrætter af tidligere ejere. Gården blev i 1761 købt af tre landmandsbrødre Mikkelsen, som familien her var efterkommere af. Et barnebarn af Hans Møller i sofaen, Ellen Fuglede, testamenterede gården til Naturfonden, som overtog den i 1979. Det er et tidligt interiørfoto, med naturligt lys. Fangel har kastet sig ud i mange forskellige opgaver. Der er sikkert flere fotos fra Skovsgård i Fangels samling, men ikke blandt de billeder jeg har rådighed over. |
Vejstrupgaard
#984A. Foto P. Fangel, fra Middelfart. 1888. Vandmøllen på Vejstrupgård på Langeland. Tilhører Gerhard Ryding.
Ørbæklunde
Foto Peter Fangel, Herregården Ørbæklunde på Fyn. Foto 1894, #1894. Kilde RODS.