NAVN: Julie Rasmine Marie Laurberg
DATA: Født i Grenaa 7.9.1856, død i Ordrup 29.6.1925 AKTIV: 1895-1907 - Julie Laurberg & Co 1907-1911 - Laurberg & Gad, Julie, 1911-1925. ADRESSER: Kongens Nytorv 13, København UDDANNELSE: I lære hos portrætmaler og fotograf Leopold Hartmann, senere var hun i Paris og Italien. PORTRÆTFOTOS: ja GRUPPEFOTOS: ja REPORTAGEFOTOS: ? TOPOGRAFISKE FOTOS: ja, arkitekturbilleder mv. STEREOFOTOS: ? POSTKORT: ja UDMÆRKELSER: Paris 1900. Kongelig Hoffotograf 1910. FAGLIG FORENING: Medlem af Dansk fotografisk Forening og første kvindelige medlem af bestyrelsen fra ca. 1901. FORGÆNGER: EFTERFØLGER: Fra 1925 Julie Laurberg & Gads Eftf. ARKIV: KB har mange af firmaets negativer med tilhørende protokoller. KOMMENTARER: De to fotografer, Laurberg og Gad er bl.a. kendte for deres film om markeringen af kvindernes valgret i 1915. Se Kvinfo's biografi (Tove Tage) HER. KILDER: Ochsner 1986. Dansk Biografisk Leksikon: (uddrag) Julie Rasmine Marie Laurberg, 7.9.1856-29.6.1925, fotograf. Født i Grenaa, død i Ordrup, begravet i Kbh.
Hun var som ung i lære hos portrætmaler og fotograf Leopold Hartmann HER, og tog efter læretidens ophør udenlands for at studere sit fag. Hun besøgte både Paris og Italien og etablerede sig derefter 1895 som fotograf i Kbh. 1907 optog hun Franziska Gad, der havde været hos hende fra starten, som kompagnon og deres atelier opnåede ret hurtigt anseelse. Især det bedre borgerskab og kendte personer blev fotograferet hos hende. 1910 fik firmaet prædikatet Kongelig Hoffotograf. Firmanavnet Julie L. & Gad bevaredes efter Franziska Gads død 1921. Efter L.s død 1925 forandredes det til J. L. & Gads Eftf., ophørt 1939. Julie Laurberg tog livligt del i kvindesagsarbejdet og var bl.a. medstifter af Kvindernes boligselskab der opførte Clara Raphaels hus, men derudover arbejdede hun først og fremmest for sin stands interesser. Hun blev medlem af bestyrelsen for Dansk fotografisk forenings fagskole og var skolens kasserer fra oprettelsen 1917 til sin død og medredaktør af skolens lærebog i fotografi (1921), ligesom hun har skrevet en del artikler om faget i fagskrifter og dagblade. En del af hendes negativer og tilsvarende protokoller findes på Det kgl. bibl. Sølvmedalje i Paris 1900. Julie Laurberg. Født Enslevgaard 7. september 1856. Bosat 1890 i København, privat adresse Gothersgade 152 II. Protokol om eneret:
1902. Laurberg, Julie, J. og A. Poulsen 1902. Laurberg, Julie, Emil, J. og A. Poulsen 1902, Laurberg, Julie, Anne (?) Poulsen 1902. Laurberg, Julie. Marselisborg og Stakkelet (?) i Aarhus 1903. Laurberg, Julie. 3 af Adam Poulsen 1903. Laurberg, Julie. 1 Fru Holstein Berg 1904. Laurberg, Julie. Hvelving i Kgl. Bibl. 1904. Laurberg, Julie. 16 af Johannes Poulsen 1906. Laurberg, Julie, Fru Lendrop 1909. Laurberg, Frk & Co. Nordpolsfareren Cook 1910. Laurberg, Julie, Johannes Poulsen i forskellige Roller 1911. Laurberg, Julie & Gad, Kbhvn Motiv ikke angivet 1911. Laurberg, Julie & Gad, Kbhvn 1912. Laurberg, Julie & Gad 1914. Laurberg, Julie & Gad Fra Dansk Fotohistorisk Selskabs blad Objektiv, #94 december 2001. Bladets redaktør, Flemming Behrend skriver om fotograferne Julie Laurberg og Francisca Gad: Tak til Paul Bunin og Anita Shulin som gjorde opmærksom på det usædvanlige albums eksistens. Fotografierne er optaget i begyndelsen af 1920'erne i lokalerne på Kgs. Nytorv 13. De to kvindelige fotografer har villet fastholde deres atelier for eftertiden, hvilket er lykkedes på eksemplarisk vis. Albummet er i perfekt stand med titlen "Atelieret paa Kongens Nytorv". Det måler 31x22,5 cm og indeholder 36 bruntonede fotografier i formaterne 9x14 cm samt 8x11 cm. Albummet er overgivet som gave til Danmarks Fotomuseum.
Kilde: Objektiv 94, december 2001, HER. Eller på siden HER. |
Portræt af Julie Laurberg. 1920'erne. Kilde Kongelige Bibliotek.
Foto Julie Laurberg & Co., Kongens Nytorv 13, København. Kabinetfoto, et fint eksempel på atelierets fornemme portrætter. Samling pa/avk.
Julie Laurberg 25 års jubilæum Dansk fotografisk Tidsskrift maj 1920.
|
Kvindesagsforkæmperen
Kvindeoptoget 5. juni 1915. Se filmen HER. Tekst om filmen: Kvinder fik i 1915 i forbindelse med en grundlovsændring tildelt valgret på lige fod med mændene, og som markering heraf organiserede en række af kvindesagsorganisationerne, bl.a. Skandinavisk Kvindeforbund, et valgretsoptog den 5. juni. Her afleverede deputationen for kvindesagsforeningerne en adresse til regering og rigsdag, hvori der blev udtrykt værdsættelse af den nyerhvervede stemmeret.
Grundlovsdag 1915 arrangerede Dansk Kvindesamfund i anledning af kvindernes valgret et stort optog til Amalienborg, hvor de hyldede kongefamilien. Fotograf Julie Laurberg (1856-1925). Statsbiblioteket/Kvindehistorisk Samling. HER.
Debatten om valgret til kvinder havde stået på siden 1886. I 1908 fik kvinder tildelt kommunal valgret og altså i 1915 stemmeret til Folketing og Landsting i Rigsdagen på lige fod med mænd. Kilde: Det danske filminstitut.
Foto Julie Laurberg, Kbh. Kvindernes Køkken i Vimmelskaftet 367, Kbh. Sendt 1904. Postkort i privateje.
"Kvindernes Køkken", Vimmelskaftet 36, 2. sal i København, blev åbnet 4. januar 1899. |
Lerkenfeldt ved Farsø - nord for Viborg - familien Kjeldsen
Foto: Julie Laurberg. Julie Laurbergs bror Niels Schou Laurberg var gift med Kirstine Kjeldsen fra familien, som ejede Lerkenfeldt. Hendes far var Mathias Kjeldsen som ejede godset fra 1831 efter sine forældre. Efter hans død ejedes det til 1895 af hans kone, Kirstines mor, Mette f. Faurschou, og derefter af Kirstines bror Olaf Hilmar Kjeldsen (hvis barnebarn, tidligere præsident for Landbrugsrådet H.O.A. Kjeldsen, døde - vist nok hjemme på Lerkenfeldt - for en måned siden.) Udredt af Jens Peter Lieberkind juli 2019. Billedet tilhører Søren Tougaard.
Foto Julie Laurberg & Gad. Lerkendfeldt, trappen med Kjeldsen-famiie og venner. Først i 1890'erne. Kilde Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn.
|
Foto Julie Laurberg og F. Gad. O. 1890. Frk. Mathilde Kjeldsen med sin ridehest Sergius. Lerkenfeldt. Lokalhistorisk arkiv for Farsø og Omegn.
|
Se mere på siderne HER.
Foran indgangen til Lerkenfeldt. Mon hesten er bornholmeren "Stella", der var bange for vandpytter? Mathilde Kjeldsen var med til at beplante bakkerne sydvest for Lerkenfeldt. |
Dansk fotografisk Forenings fagskole indviet 5. april 1918
Hoffotograf Julie Laurberg, København, 1856-1925, var selvstændig fotograf fra 1895 til sin død, med adresse på Kongens Nytorv, København.
Hun blev medlem af Dansk fotografisk Forening og første kvindelige medlem af bestyrelsen fra ca. 1901. Hun blev medlem af bestyrelsen for Dansk fotografisk Forenings fagskole og var skolens kasserer fra oprettelsen 1917 til sin død. Hun var medredaktør af skolens lærebog i fotografi fra 1921, og hun skrev flere artikler om faget i fagskrifter og dagblade. 5. april 1918 indviede man Dansk fotografisk Forenings fagskole i København. Julie Laurberg var blandt de, der holdt tale i dagens anledning. Hendes tanker og ord gælder i den grad i dag, og med den højstemte formulering i den 104 år gamle tale får vi også en fornemmelse af tidsånden. Læs Julie Laurbergs kloge tale - som jeg er ret vild med! Eviggyldig. Referatet er fra Dansk Fotografisk Tidsskrift april 1918, og under stregninger er Julie Laurbergs. |
”Naar vi tænker paa en Skoles Betydning for et Menneske, saa er det næppe selve Kundskabsfylden, der har sin største Værdi for Livet, men meget mere det aandelige Liv, som bliver vakt dér, og som senere fører til Selvudvikling og Selvopdragelse.
Saaledes ogsaa med vor fotografiske Fagskole. Her er det sikkert heller ikke de positive Kundskaber, man i den forholdsvis korte Tid kan forskaffe sig, som det gælder mest, men derimod det, at den lukker Øjnene op for alt, hvad det kommer an paa at kæmpe videre for. Den skal lære sine Elever ikke at stagnere i deres Arbejde, men bestandig at have nye Initiativer, ikke at falde hen i Selvbeundring, som altid er stillestaaende eller rettere nedadgaaende, men derimod med den skarpeste Selvkritik at stile mod et fjærnt Maal, - thi hvad er Liv vel andet end Kampen mod et Maal, og jeg tør tilføje, et aandeligt Maal. Mit Ønske er, at Kampen i vor Skole maa gaa i Retning af en stadig Fremgang i Opnaaelsen af de fine Nuancer i vort Arbejde, de fine Nuancer, som i Virkeligheden udgør al Kulturs inderste Væsen.” |
Postkortproduktion
Foto Julie Laurberg, København. Det er meget fint komponeret med syv portrætter af den yndige skuespillerinde, iført en stor hat, sidste mode dengang. Skuespillerinden Fru Ellen Aggerholm, (1882-1963). Stumfilmstjerne. Nr. 102 - kunne tyde på en vis produktion af disse skuespillerkort, som var var meget gangbare, da 1900-tallet var ungt. Fotografisk postkort. Samling avk.
Jeg kigger lidt på fotograferne Julie Laurberg & Gad pt., og faldt tilfældigvis i en stak postkort over dette, med motiv af de to fotografer. Iflg. Ochsner (Danske fotografer, 1986) havde de firma sammen fra 1911, postkortet er sendt 1913. Det er trykt af Alex Vincents Kunstforlag, som kobbertryk - står der.
Foto Julie Laurberg & Gad. Rebslageren på "Den gamle Vold" i København.
Det er et godt fingerpeg om, at det var lukrativt at sælge postkort i de år, Gode indtægter til fotograferne, og vi har fået gode, mere end 100-årige, topografiske billeder
Foto Julie Laurberg & Gad. Rebslageren på "Den gamle Vold" i København.
Det er et godt fingerpeg om, at det var lukrativt at sælge postkort i de år, Gode indtægter til fotograferne, og vi har fået gode, mere end 100-årige, topografiske billeder
Et billede af "Nordpolsfareren Cook" i 1909 - fik Julie Laurberg eneret på. Jeg kan kun finde dette fotografiske postkort af ham, på Kongelige Bibliotek, (og ét mere) uden fotografangivelse. Kan vel næppe være det hun har fået eneret på?