Danske fotografer i udlandet i 1800- og 1900årene
Danske fotografer i USA HER. Danske fotografer på De Vestindiske Øer HER. Dansk fotograf i Finland fra 1843, se nederst på siden!
I mit arbejde med at undersøge og beskrive de billeder, (som for 98% vedkommende er amerikanske) som danske udvandrere sendte hjem, fortrinsvis i de sidste årtier af 1800tallet, er jeg flere gange stødt på danske fotografers navne på billederne. Og naturligvis, der var også danske fotografer blandt de mere end 300.000 danskere, der udvandrede fra o. 1850 til 1914, Første Verdenskrig. Der var også danskere der lærte sig fotograffaget i udlandet og skabte sig en levevej ved at fotografere. På tre pdf-filer kan du se min første historie om fotografer i udlandet (oplæg i Fotohistorisk Selskab februar 2012).
Den mest berømte dansker i Amerika må være Jacob A. Riis, 1849‐1914. Han var journalist, fotograf og social reformator. Hans fotodokumentation af Amerikas sociale bagside frembragte billeder, som stadig gør indtryk. Han var ikke uddannet fotograf, men brugte som en af de første fotografiet i sit journalistiske og socialt bevidste arbejde. Det lader til, at der også var mange uddannede fotografer (eller dygtige amatører) med atelier rundt om Verden, især i Amerika i de stater, hvor danskerne slog sig ned. Det var vigtigt for en indvandrer at få sendt billeder hjem til familien så man kunne vise, hvor godt man (måske) havde det. Og mestrede man endnu ikke det engelske sprog var det ulige nemmere at gå til en landsmand og blive fotograferet der. Bjørn Ochsner, Det kongelige Bibliotek, har i sin bog om Fotografer i og fra Danmark til og med år 1920 (fra 1986) to lister som vedrører fotografer i udlandet. Omkring 220 navne har han på fotografer med kendt virke i udlandet og omkring 100 som emigrerede som fotografer. Jeg er selv stødt på ca. 200 emigranter, som har opgivet fotografiet som deres erhverv. Alligevel støder jeg på navne på billederne, som ikke findes på disse lister. Der er mange fotografer i USA, nogle få i Australien, Sydamerika, Sydafrika, Østen osv. Og en spændende fotograf på New Zealand. Deres billeder kan være havnet herhjemme i private albums eller i etnografiske eller andre arkiver. Eller hos samlere fx? Jeg synes det kunne være rigtig spændende at vide meget mere om disse mange mennesker og deres fotografiske virke. For de fleste var fotografiet et håndværk, de levede af at fotografere portrætter som de, der er vist her. Men der var også nogle der dokumenterede den ”nye” verden de nu oplevede, og deres billeder nåede ofte tilbage til Danmark og var med til at danne et billede af den store verden udenfor den trygge hjemegn. |
Der har været mange danske fotografer i Amerika.
Som forarbejde og forberedelse til et indlæg om ”Danske fotografer i udlandet” (til ca. 1914) i Dansk fotohistorisk Selskab, www.objektiv.dk, vil jeg her med nogle indlæg komme med eksempler på disse fotografers arbejde. Skulle nogen vide noget om danske fotografers virke i udlandet, vil jeg være taknemmelig for at få del i den viden. Tak. (oplæg i Fotohistorisk Selskab februar 2012). |
Peter Christopher Liebert, 1818-1866, xylograf og fotograf, fra 1843 i Helsinki
Han var bror til landskabsmaler Georg Emil Libert - Liebert - 1820-1909. Uddannet som xylograf vist også snedker og dekupør. Ochsner fortæller meget om ham på grundlag af forskellige finske og andre kilder. Han skal have været den første papirfotograf i Finland, 1850 og han tog det ældste billede af Helsinki, se herunder.
Billedet fra det ældste Helsingfors, viser teaterbygningen tegnet af C. L. Engel. Blev revet i slutningen af 1850'erne. Billedet blev sandsynligvis taget af P. C. Liebert i 1857.