Københavns Rådhus
København, Rådhuspladsen, med Københavns Rådhus og Palads Hotel. Optagelse af "et reklamespot" for formaet "Erdal" Skopudsecréme og G. Thyge Ludvigsen & Co. Dampsennepsfabrik. Mit billede er en nyere kontaktkopi af en 18x24 cm glasplade. Jeg tror fotografen er Peter Elfelt, hans glasplader er i offentlig eje, idet Elfelts negativer blev overtaget af Det kgl. Bibliotek og Københavns Museum i fællesskab i 1982. Danmarks Radio havde købt stereonegativer og film. Glasplader og andre negativer befinder sig på Kgl. Bibl. Louise Wolther har skrevet en phd om Elfelt, dele af den publiceret af Kgl. Bibl.: HER.
Firmaet Sode & Sonnes stenbane ved Bakkemølle i Nexø. Oprettet i 1856. Solgt 1922. Billedet er fra 1902, et fotografi af løvehovederne i rådhushallen i København. Fremstillet af granit fra Paradisbakkerne. Stenhuggerne der havde skabt hovederne af den hårde granit var: Marius Holm, Lars Jensen, Eliasen, Hans Munch og Hans Madsen. På Nexø Museum.
En rigtig bjørnehistorie! Og et fotografi af Københavns Rådhus, ret tidligt tror jeg, der er ikke skyggen af en bil. Billedet er klistret fast på glasset, derfor plamagerne, men detaljerne er skarpe. Så - man kan se, at der øverst oppe på taget, på hver side af tårnet, står to isbjørne. Arkitekten, Martin Nyrop blev skældt ud, for hvad havde isbjørne at gøre på et tag - det skulle være antikke figurer - syntes nogen den gang. Så vidt jeg husker. Vidste I at isbjørnene var hug...get på Bornholm? Her er foruden billedet af rådhuset og en detalje med den ene isbjørn, "Bondegaards" isbjørne i granit på Stenhuggerpladsen i Rønne - også en annonce fra Bornholms Avis. 1897. 8. jan:
|
"De forenede Granitbrud, der, som bekendt, har haft en større Leverance af Stenhuggerarbejder til det nye Raadhus i København, har til samme leveret et Stykke Billedhuggerarbejde, der sikkert vil vække almindelig Opmærksomhed og fæstne det Ry, Firmaet har vundet for sit dygtige Arbejde. Det er et Par store Isbjørne, der skulle anbringes oppe ved Taarnet paa det nye Raadhus; de ere hugne efter Model af Billedhugger Bondegaard og maaler i Længden 3 Alen 18 Tommer og i Højden 2 Alen 4 Tommer. 2 af Firmaets dygtige Arbejdere, Stenhuggerne Chr. Sorth og Niels Jespersen, have siden Oktober været beskæftigede med Arbejdet, der først fornylig er bleven færdig og forinden Afsendelsen, der sker om et Par Dage, vil være udstillede paa Pladsen ud til Sct. Mortensgades Forlængelse (i Rønne)."
|