Tidligste fotografier på papir - albumin - før og omkring 1860- ukendte fotografer
De tidligste landskabs- og arkitekturbilleder HER.
Et portræt af en desværre ukendt herre med "skipperskæg" (intet skrevet på den intakte, sorte bagside). Sidst i 1850'erne.
Det er et kollodiumfoto, kopieret på albuminpapir, indsat i den type indramninger, der var almindelige til daguerreotypier og vitrotypier (ambrotypier) i 1850'erne og åbenbart også de allertidligste portrætter på papir, før det meget billigere visitkortfotografi slog igennem omkring 1860. Samling avk. |
De to portrætter herover til højre er med her som eksempler på, hvordan man indrammede de ældste visitkortbilleder.
De er fra en lille samling, som jeg kalder "Premierløjtnant Bruhns familie". Men det er portrætter af navngivne fotografer i midten ældre kvinde i stol af H.C. Larsen i Silkeborg, kvinderne til højre af V.E. Svendsen, Aarhus. Hvem de er? se HER. |
Begyndelsen af 1860erne. Det er et rigtigt flot komponeret billede, hvor fotografen har forstået at få dragterne præsenteret bedst muligt. Man skal forestille sig, at de to voksne kvinder bærer et underskørt med ringe af vekslende størrelse fremstillet af ståltråd, der er beviklet med stof. Det ser også ud som om fotografen har en bred lænestol, der kan klare de store skørter.
Børnenes dragter hører også til i midten af 1800tallet, pigen med den ternede kjole med stor halsudskæring og lange mamelukker, drengen med fine broderier på jakken. Det ser ud som om det er en kontaktkopi af en glasplade størrelse 22x28 cm, et ret unikt fotografi, som kun en velhavende familie havde råd til. Det er et såkaldt albuminaftryk, men temmelig retoucheret. Desværre er såvel fotograf som de portrætterede ukendte. |
Disse to billeder af unge mænd, store, 12x16,5 cm albuminkopier, var brugt som fyld, altså kasseret af fotografen der fotograferede en familie fra Amager. Man må tro det er samme tid, 1870erne, samme fotograf. Samling avk.
|
Købmand i Assens, Isaack Moses Warburg, 1777-1868, hustru Betty, f. Jacobsen, 1785-1866. Begge begravet på den jødiske kirkegård i Assens. Portræt taget af ukendt fotograf måske på parrets guldbryllupsdag 12. maj 1857. 11x9 cm. Lokalhistorisk Arkiv for Assens By. Bemærk farvelægning på ansigter og hænder, retouchering med blyhvidt og købmandens orden med guld og rødt. Der er flere oplysninger om parret i Assens Arkiv.
Ukendt fotograf. Ganske sikkert et brudepar. Omkring 1860 (?). Samling avk.
Tre tidlige, fotografiske portrætter, formentlig sidst i 1850erne. Ukendt fotograf. Billedet af den unge mand er klæbet (nok af fotografen) på bagsiden af portrættet af herren til højre. (Billederne har været leveret indrammede, så man har ikke kunnet se bagsiderne). Det er en karakteristisk hårdt retoucheret saltpapirkopi. Og det ældste af de tre portrætter.
|
De to andre portrætter er arrangeret, som da man optog daguerreotypier eller vitrotypier. Kunden siddende på en stol med armen på et lille bord, en gueridon, dækket af et mønstret bordtæppe. Det er svagt håndkoloreret på portrættet af kvinden. Billederne er bredere end visitkortets 5,5-6 cm, altså er de - formentlig - fra før visitkortet blev enerådende o. 1860. ES.
|
På Gudhjem Museum findes et stort fotografi, en kontaktkopi i albuminteknik af en 18x24 cm glasplade, af en familie, mor, far og fem børn. I deres allerfineste skrud, i krinoliner, den ene storternet og fruens kjole i knitrende silke. Billedet er på bagsiden dateret 3. marts 1857, hvilket synes at være korrekt, når man tager dragterne i betragtning, men dog er meget tidligt for et sådant familiebillede. Men det, at familien er blevet fotograferet udendørs og ikke i atelier, g...ør datoen sandsynlig. På bagsiden står blandt flere numre: "Farverne maa Fuglsang om". Og så står der "III Malet". Måske er der blevet leveret farvelagte kopier af billedet til familien, tre stk. måske? DESVÆRRE ved vi ikke hvem fotografen er, det ser ud, som om billedet, der er monteret på et stykke karton, har været benyttet af fotografen selv i forbindelse med en evt. farvelægning. En ting er sikkert. Det er ikke taget på Bornholm, snarere i København eller i et velhavende miljø et sted i Danmark. At det er endt på Gudhjem Museum (uden proveniens) skyldes, at museet, da det blev etableret først i 1970erne, skabte en stor samling og udstilling af gamle dragter og andre tekstiler. Og hvad var da mere naturligt, end at skænke et så fint dragtbillede til det nyetablerede museum. Hvem familien er, endsige deres historie, er sikkert forsvundet med årene der gik.
Fire kvinder, begyndelsen af 1860'erne. Ukendt fotograf. Beskåret, albumin. Blank bagside. Album Jylland, sept. 2016. ES.
|
Et anonymt familieportræt, fotograferet vel 1860'erne. En landbofamilie i deres fineste tøj, moderen med en bondekones fine silkekyse, der er bundet med mønstrede silkebånd. 7 c 8,3 cm. Har været sat i en oval ramme. ES.
|
Ukendt kvinde, også af bondestansd, med en traditionel hovedbeklædning bundet med sløjfe under hagen. ES.
|
Siden arkiv.dk er virkelig en guldgrube, hvis man vil finde de ældste fotografiske optagelser i Danmark - og SE et Danmark der var. Jeg er ikke sikker på, at alle arkiver er med på, hvilke klenodier, de har i gemmerne. Men her gør man: Det er "Gårdmandsfolk i True, Brabrand. 1867". Syv navngivne gårdmænd (se kilden). Desværre som så ofte ukendt fotograf. Fra Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv, arkiv.dk
Stor dreng - er blevet fotograferet af en ukendt omrejsende fotograf - tænker jeg. Baggrunden er svær at blive klog på, han står på den bare jord, og kurvestolen er indbegrebet af de tidligste fotografers atelierudstyr. Og ganske lette at transportere rundt med. 1860-1870'erne. Blank bagside, visitkort. Det gule karton der er benyttet antyder, at billedet er fra 1870'erne. MK-samling.