Harald Krogh: Glaspladesamling - billeder af en amatørfotograf fra Sakskøbing
Tidlige fotos HER. Sakskøbing HER. Sakskøbing Havn HER. Lolland HER På landet HER. På tur HER. Køretøjer HER. Arbejdet HER. Familien HER. Interiørbilleder HER. Unge mennesker - KFUM HER. Børn - FDF HER. DANMARK HER.
NAVN: Harald Josef Larsen Krogh
DATA: Født 20. marts 1889 i Vejleby, Ryde Sogn. Død i Nykøbing april 1942. Forældrene var skomager, senere høker Hans Peter Larsen Krogh, hustru Sine Hansen. Først i Skørringe, sien Vejleby. AKTIV: som fotograf ca, 1905-1920'erne ADRESSER: Esbjerg, Odense, Sakskøbing. UDDANNELSE: Guldsmed og urmager. Amatørfotograf STEREOBILLEDER: - NOTER: Harald Krogh overtog en guldsmedeforretning i Sakskøbing i 1916. Han lukkede den omkring 1. november 1931. Han var blevet blind og bosatte sig med sin familie på Bogø i 1932, hvor hustruen indrettede sig med en Tatolbutik. Efterfølgende havnede hans glasnegativsamling på et loppemarked. Og blev efter mange år afleveret til webmaster her på Bornholm. FT 1921. Harald Krogh var født 25. marts 1889 i Vejleby, Ryde Sogn på Lolland. Gift med Laura Krogh, født 18. august 1887 i Torpet ved Ringsted. De havde (i 1921) to børn, Inger, født 11. oktober 1917 og Eigil, født 26. februar 1919, begge i Sakskøbing. De fk en søn mere, Hans, f. 1923-24. ARKIV: - EFTERFØLGER: - KOMMENTARER: - Lolland-Falsters Stifts-Tidende 14. december 1915. Overtagelse 15. februar 1916. Harald Krogh.
|
En fotograf på et af billederne herunder. Vi ved ikke om det er Harald Krogh.
|
Lolland-Falsters Stifts-Tidende 11. april 1917. Krogh.
|
Lolland-Falsters Stifts-Tidende 14. december 1927. (Sidste annonce jeg har fundet vedr. Krogh.)
|
Guldsmeden annoncerede flittigt i de mellemliggende år.
Tanker undervejs i identificeringen af negativsamlingen ...
Christian Bille Nielsen fra Bogø har overladt mig en samling fotografiske glasplader, som i mange år havde stået på et loft på Bogø, på ejendommen Hovedgaden 122. Forskellige ejere af huset har ladet glaspladerne stå, indtil nogen endelig i 1991 overlod dem til et loppemarked. Men der var ingen købere. Chr. Bille Nielsen synes ikke de skulle smides ud, så han tog dem med sig hjem. Men nu skulle der ryddes op - og ved tilfældighedernes spil er de havnet hos os på Bornholm.
Chr. Bille Nielsen understreger, at billederne ikke har noget med Bogø at gøre. Fotografens verden er i høj grad kulturhistorie. Følg med her! Der er flere hundrede glasplader og celluloidnegativer. Fra ca. 1909-1922. Det er en - halvprofessionel - fotograf, der har taget billederne, og der gemmer sig en verden og en ordløs fortælling, som det både er fristende og en udfordring af lukke op for. Der er billeder af venner, af familie, af de steder fotografen kom, af håndværkere - og begivenheder. Der er overvældende gode motiver. |
Men der er mange hundrede negativer, som vil blive publiceret her. Følg med på disse sider! Måske har du kendskab til steder og personer!
I januar 2015 - blev jeg klar over, at de fleste af billederne i samlingen stammer fra Sakskøbing, at fotografen må være derfra. Men hvem er han? Nu - februar 2015 - mener vi, at den halvprofessionelle fotograf er guldsmed Harald Krogh fra Sakskøbing. Han blev blind og bosatte sig med sin familie på Bogø i begyndelsen af 1930erne, hvor hustruen havde en butik. Der er ingen tvivl om, at den fotograf, som på et tidspunkt har etableret sig i Sakskøbing, måske med et hovederhverv, i sine unge dage var tæt knyttet til FDF og KFUM. Han har formentlig været ansat et af stederne. Der er billeder af FDF, næsten fra den tidligste start og der er billeder af KFUMs bygninger i Næstved, Esbjerg og Odense og af utallige møder, især for yngre mænd. Forhåbentlig kan det være en ledetråd, når vi skal finde "vores" fotograf - og grunden til at den store negativsamling havnede på Bogø. |
Familiens skæbne ...
Damperen Gudveigs forlis, Lolland-Falsters Stifts-Tidende 27. januar 1940.
Den norske damper blev 25. januar 1940 torpederet 6 mil fra Longstone Fyrskib på rejse fra Newcastle til Oslo med kul. Landbrugernes Dagblad, Maribo, 2. juni 1958. Harald Kroghs hustru Laura død. De har refereret historien forkert, familien flyttede til Bogø i 1932. Sønnen omkom ved skibsforlis i 1940 og hendes mand, guldsmed Harald Krogh døde i april 1942. Da må familien være flyttet til Nykøbing F., idet han begraves der.
|
Lolland-Falsters Stifts-Tidende 16. april 1942.
|
Fotografen? Se billedet længere nede på siden. Bryllupsfotografering
Billedet synes at være fra 1910erne. Gad vide om det er fotograf Harald Krogh forrest?
Det er guldsmed og urmager Harald Kroghs forretningsvindue i Sakskøbing og fotografen anes som spejling i vinduet. Kameraet står på en trappestige (man plejer at bruge stativ) og fotografen har det sorte klæde trukket over hovedet. Harald Krogh overtog forretningen i 1916. Han lukkede den omkring 1.november 1931. Vi har desværre ikke nogen billeder af Harald Krogh på arkivet i Sakskøbing. Heller ikke oplysninger om hvor han har stået i lære.
Vi leder - på Bogø, i Sakskøbing og på Bornholm efter den fotograf, der har foreviget bl.a. Sakskøbing i 1910erne-1920erne. Og hvis negativsamling havnede på Bogø vist i 1930erne. Her - i vinduet - ser vi fotografen! Det er guldsmed og urmager Harald Kroghs forretningsvindue i Sakskøbing og fotografen anes som spejling i vinduet. Kameraet står på en trappestige (man plejer at bruge stativ) og fotografen har det sorte klæde trukket over hovedet.
Harald Krogh overtog forretningen i 1916. Han lukkede den omkring 1.november 1931. |
Sølvbestik, stemplet Harald Krogh. (Laurits.com).
|
Annoncen var i Saxkjøbing Avis den 17. marts 1916.
|
Vi troede i en periode, at ham her var fotografen - det var han ikke
Et optog af spejdere eller tilsvarende marcherer forbi fotograf Chr. Andersens butik. Han var fotograf i Vestergade i Saxkjøbing fra ca. 1890 og frem. Her er kommet en cyklist i fuld fart med på det desværre ikke ret vellykkede billede. Kunne han være et bud på fotograf af disse billeder?
|
Fotograf Chr Andersen overtog fotograf Kaj Hjalmar Balzersens forretning og hus Vestergade 10 i 1920. Fotograf Chr. Andersen blev dræbt under et uvejr i 1929. Hans kone Marie Andersen drev forretningen videre frem til 1952. Hvor Fotograf Alice Nielsen overtog forretningen. Mere om ham HER.
|
Fotografens egne kontaktkopier - kun tre bevaret sammen med glaspladerne
Glaspladerne bevaret til bindingsværksejendommen og ægteparret (fotografen selv?).