Peder (Peter) Olsen, 1866-1946, fotograf i Hadsten 1894-1913
|
Jeppe Aakjærs hedevandringer HER
|
NAVN: Peder Olsen/Peter Olsen
DATA: Født i Ribe Domsogn 21.6.1866, død i Hadsten 19.12.1946. AKTIV: 1894-1913 ADRESSER: Hadsten UDDANNELSE: Hans kone, Margrethe Henriksen var uddannet fotograf hos Andr. Beiter, Ringkøbing, Olsen lærte at fotografere af hende. PORTRÆTFOTOS: ja GRUPPEFOTOS: - GENRE/REPORTAGEFOTOS: Ja mange, s.m. ETK TOPOGRAFISKE FOTOS: ja STEREOFOTOS: - POSTKORT: Fotografen Peder Olsen, Hadsten St. stod bag et væld af skønne fotopostkort. UDSTILLINGER: - FAGLIG FORENING: - FORGÆNGER: Margrethe Henriksen (g.M. Peder Olsen) EFTERFØLGER: Margrethe Dyhr og Anna Nielsen ARKIV: Hans negativer af portrætterne, som han tog til folkemindeforskeren, er i Dansk Folkeminde Samling/Det Kongelige Bibliotek. KOMMENTARER: Han var folkemindeforskeren Evald Tang Kristensens fotograf. Hans bror Jens Olsen, opfandt verdensuret. Randers Dagblad, 18. december 1946. Peder Olsen
Randers Dagblad, 8. oktober 1947. Margrethe Olsen.
|
Aarhus Amtstidende 19. maj 1903. Peder Olsen.
København (Dagblad) 5. december 1921. Peder Olsen
Foto af familien Olsen, Østergade 7, Hadsten. Peder Olsen, Margrethe og datteren Marie. O. 1920. Peder Olsen blev i 1894 gift med Margrethe Henriksen, 1867-1949. Hun havde lært at fotografere hos fotograf Andr. Beiter i Ringkøbing og hun lærte sin mand at fotografere. Hadsten Lokalarkiv, kilde arkiv.dk.
|
Det var Hadstens navnkundige fotograf, Peder Olsen der ejede udhængsskabet og havde atelier her i ejendommen, Østergade 7 og Olsen var også husets ejer. Peder Olsen er - som du kan læse mere om på siden her - blandt andet kendt for sine vandringer sammen med folkemindesamler Evald Tang Kristensen, hvor Olsen fotograferede personerne, Tang skrev om. Evald Tang boede lidt længere henne ad Østergade i 10 år - det gamle nr. 19. Fotografisk postkort - vel taget af Peder Olsen? - tilhører og betragtninger af Kurt Villy Svendsen.
Postkort, trykt, fotograf ukendt (Peder Olsen?). Østergade 7, Hadsten. Fra Kurt Villy Svendsens samling.
Kurt Villy Svendsen skriver: Postkortet herover fra 1908 rummer en detaljerigdom uden lige.
Det er Hadstens kendte fotograf Peder Olsens ejendom på Østergade 7, som danner ramme om motivet. Olsen købte grunden i 1896 af Dr. Larsen – Hadstens berømte læge og ejendomsmatador. Fotografen står på trappen sammen med sin hustru - siddende - Fru Margrethe Olsen. Til højre for parret ses Frisørmester og barber Sofus Nielsen. Manufakturhandler A. N. Foged holder til på den anden side af fotografens forretning, og i butikken yderst til venstre ses Guldsmed V. A. Bottelet. Peder Olsen var udlært finmekaniker og oprindeligt fra Ribe. I 1890ernes begyndelse ankom Olsen imidlertid til Hadsten, hvor han fik et godt øje til Margrethe Henriksen, som allerede i 1892 var selvstændig fotograf i byen. Hun blev udlært i det fine fotohus A. Beiter i Ringkøbing, og Peder Olsen forelskede sig ikke blot i Margrethe. Han faldt også for hendes færdigheder udi fotograferingens kunst, og det er hende, der lærte ham fagets finesser omkring kameraføring, mørkekammer og fremkaldelse. I Nr. Galten Kirke blev Peder Olsen af Malt Sogn den 28. april 1894 viet til Margrethe Henriksen, og som tiden gik, slog Olsen sit navn fast som en dygtig fotograf, lige som han blev lærer på Hadsten Højskole. Samtidig med dette fik folkemindesamleren Evald Tang Kristensen (bosiddende Østergade 19 i Hadsten) kig på fotografen. Tang Kristensen havde længe ønsket at forevige nogle af de mennesker, som ude i landet forsynede ham med hans mange enestående historier, og til det brug var Peder Olsen den helt rigtige. |
Det er uomtvisteligt et meget vellykket postkort, og lokalhistorisk har det den ekstra værdi, at billedet er taget af byens navnkundige fotograf Peder Olsen; manden, der ledsagede folkemindesamleren Evald Tang Kristensen som fotograf på nogle af fodturene ud blandt folket. Almuen fortalte historier til Evald Tang, mens Peder Olsen tog billeder af personerne. Kortet blev sendt 22.3.1910; altså kort efter, én af byens store oversvømmelser indtraf i februar. Postkortet tilhører Kut Villy Svendsen.
Peder Olsen og Evald Tang Kristensen kendte hinanden fra Hadsten. Peder Olsen var med på fem rejser.
Medens Evald Tang Kristensen boede i Hadsten – på det, vi tidligere kendte som Østergade 19 – blev folkemindesamleren lun på idéen om, at hans historier fra landets fjerneste afkroge burde illustreres, og i første omgang allierede han sig med en tegner ved navn Jastrau. Denne lavede også nogle pæne illustrationer til Tang Kristensen, men folkemindesamleren blev efterhånden mere varm på rigtige fotografier. I Skive stødte han på fotograf Jepsen, som indvilligede i at tage med, men samarbejdet gik ilde. - Det kneb at få Jepsen med rundt. Han klagede sig ustandseligt så ynkeligt over træthed. Til sidst var han mere til besvær end gavn, og efter en tur i det nordjyske måtte vi skilles i Sejerslev. Jeg gav ham 20 kr. og sendte ham hjem, fortalte Tang Krinstensen. I sommeren 1895 faldt Tang Kristensen i snak med den kendte Hadsten-fotograf Peder Olsen længere henne i Østergade. Olsen sagde ja til at følges med Tang, selv om denne i begyndelsen nærede en vis skepsis over igen at have en ledsager. Han måtte imidlertid erkende, at han i Olsen havde fundet sin ligemand, hvad det fysiske angik, og for en sjælden gangs skyld roste folkemindesamleren et andet menneske: - Ja, denne fotograf var af en noget anden kaliber. Selv om han havde meget at bære, var han en dygtig og udholdende fodgænger, betroede Tang familien hjemme i Hadsten og fortsatte: Og jeg skal også villigt indrømme, at Olsen stod for en artig overraskelse, da vi overnattede hos provsten i Thorsager. Om aftenen underholdt vi hinanden på bedste vis, og pludselig rejste fotografen sig og fremsagde digtet ”Terje Vigen” af Henrik Ipsen. Han kunne det udenad, og jeg må sige, at han slap ualmindeligt godt fra det… |
Olsen var nygift og stillede derfor det krav, at han kun ville være med på ture af 14 dages varighed, da han også skulle hjælpe Fru Margrethe med butikken. Dette kunne Tang acceptere, og de foretog sammen fem ture, hvor der i alt blev taget 72 fantastiske billeder af eventyrfortællere og visesangere i Jylland. Billederne viser mænd og kvinder med arbejdsvante næver og furede ansigter, fotograferet i deres dagligtøj. Her er ingen falsk forstillelse eller kommen til. Samtlige fotografier er bevaret hos ”Dansk Folkemindesamling”.
Peder Olsens billede er anvendt som postkort den 30.11.1906, men må være et års tid ældre. Midt i billedet ses Evald Tang Kristensens hus – det mørke, tilgroede. Det blev revet ned i 1906. Bemærk Østergade, eller Hadbjergvejen, som Evald Tang Kristensen kalder den, der fremstår med pløre og ælte.
Kilde: pingvinnyt.dk |
Fotografier af hedens beboere, fotograferet for Evald Tang Kristensen
Tre af Peder Olsens portrætter af Evald Tang Kristensens meddelere: Ane Dorthea Jensdatter, Havbjerg, Ane Marie Jensdatter, Bested og husmand Jesper Skrædder, Ørre Hede.
Kilder: Gamle Kildevæld, 1981 og Palle Ove Christiansen: De forsvundne, Hedens sidste fortællere. 2011. |
Jesper Skrædder sidder uden for sit hus i 1895 med tørv op ad væggene for at beskytte bygningen mod vejrliget (Dansk Folkemindesamling, Det Kongelige Bibliotek).
|
En af Evald Tang Kristensens mange fortællere fra den jyske hede. Mette Marie Jensdatter Evald Tang Kristensen (1843-1929)
|
Inger Kathrine Pedersdatter fra Hestbæk i Nordjylland blev i 1895 fotograferet af folkelivsforskeren Evald Tang Kristensen. Kilde Nationalmuseet.
|
Træskomager. Peder Olesen, en af Evald Tang Kristensens fortællere.
|
Niels Frederiksen Skov, født 1820, gårdejer og senere husmand, fotograferet 1885. Det viser en af folkloristen Evald Tang Kristensens informanter, hedebonden og hosebinderen Niels Frederiksen Skov, uden for sit husmandssted Busk i Gjellerup Sogn i 1885. Som søn af en gårdmand blev han selv gårdejer i Gullestrup Sogn indtil 1881, hvor han overlod gården til sin plejedatter for at gå på aftægt.
|
Peder Olsen (1866-1946)
Han blev født i Ribe. Han var ud af en søskendeflok på fire drenge og en pige. En af hans brødre var Jens Olsen og som ham blev han uddannet finmekaniker, og først da han blev gift med Margrethe Henriksen kom han til at beskæftige sig med fotograferingen. Hun var fotograf, uddannet hos Beiter i Ringkøbing, af hende lærte han faget. Peder 0lsen mødte sin kone i Sønderjylland, der jo var tysk efter krigen i 1864. Sammen med en veninde forsøgte hun sig der med et fotografisk atelier. En forretning som måtte drives i venindens navn, idet Margrete var dansk boger og ikke måtte drive en sådan virksomhed. Efter giftermålet besluttede Peder og Margrethe at flytte til Hadsten, hvor de sammen ville drive en fotografisk forretning. Det første år passede konen selv atelieret, mens Peder var på Askov Højskole. Med tiden fik Margrete lært Peder at bruge kamera og mørkekammer og efterhånden overtog han hele forretningen. |
Foruden at tage atelierportrætter specialiserede han sig i at affotografere gamle og ødelagte billeder, som han forstørrede og retoucherede. Mens Margrethe tog sig af butikken i Hadsten, skaffede Peter sig også en indtægt som eksteriørfotograf. Han rejste rundt i omegnen og fotograferede gårde og naturbilleder. Bl.a. er han kendt for nogle smukke Vesterhavsbilleder.
Efter kort tid i Hadsten blev Peder 0len kontaktet af Evald Tang Kristensen, som ansatte ham til at tage med ud på fem ture rundt i Jylland i sommeren 1895 for at fotografere gamle visesangere og fortællere. Resultatet blev som bekendt de 72 portrætter, som er aftrykt i den fine bog. Ved siden af fotograferingen fungerede Peder Olsen i perioder som lærer på Hadsten Højskole. Bl.a. tog han et kursus i ”ordnede boldspil og lege”, så han kunne undervise de unge mennesker i gymnastik. Olsen var meget interesseret i sang og i at læse op. Han rejste på et tidspunkt til København, hvor han modtog undervisning i disse ting af den kongelige skuespiller og operasanger Julius Døcher. Dette skulle blive indledningen til en omfattende virksomhed som oplæser og foredragsholder. I sine foredrag var Peder Olsen meget engageret i socialøkonomiske spørgsmål. Hans udgangspunkt var i folkehøjskolen og grundtvigianismen og ideologisk var han stærkt påvirket af både socialistiske og georgistiske tankegange. Et af hans hovedemner var ”samfundsrentens, jordrentens og kapitalrentens ligelige fordeling". Dette tema kom ikke blot til udtryk i en række af Peder 0lsens foredrag, men kom også i bøger, som han selv bekostede udgivelsen af. Fotograferingen var Peder Olsens levebrød. Det andet gav ingen penge. Der var ikke mange købere til bøgerne og efter hans død i 1946 blev hele lageret makuleret. Hvad angår fotografierne, findes glasplader og originalpositiver til billederne i denne bog på "Dansk folkemindesamling. På Hadsten lokalhistoriske arkiv findes der en del atelierportrætter, og hos Peder 0lsens datter, fru Marie Hanghøj, Århus ligger en række gamle eksteriørbilleder fra Hadsten by. Tekst fra Objektiv. |
Foto Peder Olsen, Hadsten, mellem 1880-1905, Gård Nr. Galten By, udflyttet 1905. Kilde Hadsten Lokalarkiv.
Foto Peder Olsen, Hadsten. Vesterhavet slår ind mod en stejl skrænt. Hadsten Lokalarkiv, kilde arkiv.dk.
Peder Olsen, lysspejlinger i Vesterhavet. Hadsten Lokalarkiv
|
Foto Peder Olsen, Vesterhavet og et fyr. Hadsten Lokalarkiv
|
Et selskab af kvinder drikker kaffe i Lyngå præstegårdshave. Foto o. 1910. Hadsten Lokalarkiv, kilde arkiv.dk.
Portrætfotografering
Foto Peder Olsen, Hadsten. En familie med tre børn. Blank bagside. Samling pa/avk.
Peder Olsen: Marie og Agnes Hasse - og til venstre ukendt kvinde. Rougsø Lokalhistoriske Forening. Kilde: arkiv.dk.
|
Foto Peder Olsen, skomager Søren Christensens tre ældste børn. Hadsten Lokalarkiv, kilde arkiv.dk.
|
Foto Peder Olsen, Hadsten St., ung mand i hvide benklæder og stribet bluse, en gymnast? cdv, blank bagside, hvorpå står: "April 1905, taget efter en Plade fra Marts 1904". Men desværre ikke hvem den unge mand er. Samling avk.
|
Foto Peder Olsen, Hadsten St. Lille dreng. Blank bagside. Samling pa/avk.
|
Ukendt herre, foto Peder Olsen, Hadsten St. Blank bagside. Fotos fra Vancouver, WA.
|
Foto Peder Olsen, Hadsten. Foto af et lille etårigt barn "Musse". Blank bagside. Samling pa/avk.
|
Foto Peder Olsen, Skomager Søren Christensen og sønnen, Søndergade i Hadsten. 1900. cdv. Hadsten Lokalarkiv.
|
Foto P. Olsen, Hadsten. Kvindeportræt. Elisabeth Nyegaard gift Kjærsgaard. Kilde Niels Godballe.
|
Foto Peder Olsen, Hadsten St. Lille dreng ved en fin bambustaburet. Blank bagside. Samling pa/avk.
|
Foto Peder Olsen, Hadsten St. Lille dreng på en fin bambustaburet. Blank bagside. Samling pa/avk.
|
Foto Peder Olsen, Hadsten St. Portræt af en ung kvinde. Blank bagside. Samling pa/avk.
|
P. Nielsens Efterfølger, Margrethe Dyhr og Anna Nielsen, de sidste elever
Foto Peder Olsens Eft,, Margrethe Dyhr og Anna Nielsen fra ca. 1913. Hadsten. Portræt af en ung kvinde. Blank bagside med tekst: Jensine Kristensen, Enslkev Mark pr. Laurberg St. Tak for sommeren 1915. Samling pa/avk.
|
Foto Peder Olsens Eft,, Margrethe Dyhr og Anna Nielsen fra ca. 1913. Hadsten. Portræt af en familie. Blank bagside, kabinetkort. Samling pa/avk.
|
Foto Peder Olsens Eft,, Margrethe Dyhr og Anna Nielsen. Hadsten. Portræt af fem søskende. Blank bagside, kabinetkort. Samling pa/avk.
|