Lars Nielsen, 1822-1889, fotograf fra 1856
NAVN: Lars Nielsen
DATA: 3.2.1822 (Aarhus) - 7.11.1889 (København) AKTIV: 1856-1883 ca. ADRESSER: 1856-1874 ca. Vesterbro nr. 2 (= Vesterbrogade 6) 1874-1881 ca. Vesterbrogade 18 1881-1883 H.C. Ørstedsvej 39c PORTRÆTFOTOS: ja GRUPPEFOTOS: REPORTAGEFOTOS: ? TOPOGRAFISKE FOTOS: ? STEREOFOTOS: Flere på KB, et i RODS, se herunder. POSTKORT: ? UDSTILLINGER: 1873 udst. i Wien (Anerkendelsesdiplom for landskaber). FAGLIG FORENING: ? FORGÆNGER: EFTERFØLGER: ? ARKIV: ? KOMMENTARER: KB har vitrotypi fremstillet af L. Nielsen. (Til højre) KILDER: Ochsner 1986. En ung Lars Nielsen, selvportræt. Iflg. Ochsner "foto efter daguerreotypi forestillende ham". KB.
|
Foto L. Nielsen, Vesterbro 8, Kbh. (Mellem 1859 og 1874). En ung mand på en af de ældste cykler i Danmark, fremstillet helt af træ. Samling Gerhard Ryding.
Stereobilleder
Lars Nielsen, Marmorbroen ved Christiansborg. (Kopi af Cammer, Ferd. Kbh.?) RODS. Registrant over Danske Stereoskopbilleder v. P. Randløv.
Nytorv, Caritasspringvandet set mod domhuset. Fotograf Lars Nielsen, Det Kongelige Bibliotek.
Christiansborg Slot. Facaden set skråt over Slotspladsen mod Slotskirken,. Foto Lars Nielsen. KB.
Holmens Kirke set fra Christiansborg Slotsplads mod Holbergsgade. Foto Lars Nielsen. KB.
Stereobillede, Vesterport 1866. Vesterbrogade. Foto Lars Nielsen, KB.
Tivoli - visitkortbilleder fra midten af 1870'erne - Kongelige Biblioteks samlinger
Foto L. Nielsen, Kbh. CDV. Den gamle rutschebane med reklame for Brama-Livs-Elixir i Tivoli. KB.
|
Foto L. Nielsen, Kbh. CDV. Den anden Koncertsal i Tivoli. KB.
|
Foto L. Nielsen, Kbh. CDV. Tivoli. Pantomimeteatret. KB.
|
Foto L. Nielsen, Kbh. CDV. Tivoli. Pavillonen. KB.
|
Foto L. Nielsen, Kbh. CDV. Tivoli. Bazarbygningen, KB.
|
Foto L. Nielsen, Kbh. CDV. Tivoli. Løvhytten KB.
|
Foto L. Nielsen, Kbh. CDV. Tivoli. Broen til Øen, KB.
|
Foto L. Nielsen, Kbh. CDV. Tivoli. Kridthuset. KB.
|
Foto L. Nielsen, Kbh. CDV. Tivoli. Det franske Anlæg. KB.
|
Foto L. Nielsen, Kbh. CDV. Tivoli. Det franske Anlæg. KB.
|
Prospekter
Foto Lars Nielsen, Holmens Kirke. Navnet i blindskrift, forrest. Kongelige Bibliotek.
Vesterport 1866. Vesterbrogade. Foto Lars Nielsen, Kbhbilleder.dk. Senere erhvervet af Neuhaus/Jørgensen
Vesterports gab set fra Halmtorvet (Rådhuspladsen) mellem Frederiksberggade og Vestergade ca. 1864. I muren til begge sider indgangen til Kærlighedsstien nedenfor volden. Billedet stemplet Chr. Neuhaus Eftf. Oluf W. Jørgensen, Kjøbmagergade 14. Men altså erhvervet af firmaet i årene omkring 1900.
Kildetekst: Efter at Vesterport Aar 1857 var nedbrudt, blev den tilstødende Vold paa begge Sider afskaaret, og Kjørebanens Bredde derved betydelig udvidet. I de lave mure, som igjen indsnævrede Passagen til den udenfor liggende Bro over Stadsgraven, ses Skydehuller hvorigjennem Graven kunde bestryges med Haandskyts. Foto L. Nielsen. Kbh. CDV. Figaro på Vesterbrogade. KB.
|
Ligeledes ses her paa begge Sider nærmest Volden Indgangene til Kirsebærgangen (en ret smal Spadseresti langs Stadsgraven). Et Sæt af de herfor værende Indgangsparti blev ca. Aar 1900 opsat for Indkjørslen fra Enghavevej til Vestre Kirkegaard.
Til venstre i Billedet ses den høie Mast i Tivoli, som benyttedes af de her ret ofte optrædende Linedansere. Linen var udspændt paa den ved Mastens Top synlige lille Afsats, altsaa i en ret betydelig Høide. De paa Muren nærmest Broen ophængte Tavler var for Placater for de forskjellige Theatre og forlystelsessteder, de tre smaa for Det kongelige Teater, Casino og Folketeatret, de to store for Tivoli og Alhambra. I Aarene 1866 og 1867 blev det paa Billedet viste Terrain betydelig forandret, idet Murene blev nedbrudt, Stadsgraven delvis tilkastet, og Vesterbrogade gjennemført i lige Linie fra Tivoli til Halmtorvet. (Tekst af billedsamleren Mariboe) |
Foto L. Nielsen, Kbh. 18x24 cm. Teglgaardsbroen i Kbh. KB.
Banegården under opførelse, 1864? Kbh. 1864-1912 Foto L. Nielsen,. KB.
Villa Thavand på hjørnet af Kastanievej og Bülowsvej, Kbh. 1865. Fotograf Lars Nielsen. KB.
Foto L. Nielsen, Kbh. ca. 13x18 cm. Østerbrogade 24 i Kbh. KB.
Portrætfotografering
Sjællandsk bondekone på besøg hos fotograf Nielsen på Vesterbro. Vesterbro nr. 18 ca. 1874-1881. Samling avk.
Sjællandsk bondekone på besøg hos fotograf Nielsen på Vesterbro. Sådan kunne moderen til et ældre ægtepar fra gården i Præstø Amt have set ud (se fotografen Oluf Jensen), når hun tog til Staden for at blive foreviget - i sit fineste tøj. Hun har selvfølgelig noget på hovedet, for man gik ikke barhovedet dengang - det var utænkeligt. En sort silkekyse med et smalt hvidt lin. I kysens bagstykke er indsat en lille trekantet, guldbroderet nakke, (den kan vi ikke se). Fint skulle det jo være. Et broget silketørklæde, forklæde med et bælte med sølvspænde.
Hun har ikke iklædt sig en ”nationaldragt”, hun har blot taget sit bedste tøj på. Vi ved ikke hvor hun kommer fra, men det kunne godt være Præstø Amt med dette hovedtøj, som er med til at ”egnsbestemme” danske landbokvinder i det meste af 1800tallet. |
På en tur til København er hun taget ind til fotograf Lars Nielsen, som mellem ca. 1874 og 1881 havde fotoatelier på Vesterbro(gade) 18. Lars Nielsen var født i Århus i 1822, døde i København i 1889. Han var fotograf allerede fra 1856 og altså en af de danske pionerfotografer. Han kaldte sig ”Daguerreotypist & Photograph” og der kendes vitrotypier (fotografier på glas) fra hans hånd, bl.a. på Det Kongelige Bibliotek. Han fotograferede selvfølgelig portrætter som vi ser, men også landskaber, fik fx et anerkendelsesdiplom for landskabsfotografi i Wien i 1873. Man kender også stereoskopfotografier fra hans hånd.
Kilde til fotografen: Bjørn Ochsner, Fotografer i og fra Danmark til og med år 1920. 1986. |