Reinholdt Mejborg, 1845-1898 - billeder fra Mejborgs Samling, Nationalmuseet
Reinholdt Mejborg, 1845-1898. Han må være en af de første, han fotograferede i 1880erne - og det er bestemt tidligt? Han var en bygningsarkæolog og kulturhistoriker, der særligt forskede i almuens hustyper og byggeskik. Læs om ham på wikipedia HER. Jeg har altid elsket hans bøger, fordi han var så tidligt på færde og så og oplevede ting, der for længst var væk, da jeg begyndte at interessere mig for de samme ting som han. Og tænk, han fotograferede det han så, og han tegnede og det er hans tegninger, man ser gengivet i hans bøger, fordi man ikke da kunne gengive fotografier.
Bøger: Gamle danske Hjem (1888), Nordiske Bøndergaarde I (i Slesvig) (1892) blev mest populære. Af Danske Bøndergaarde (1897) kom to hæfter.
Han fik midler til at berejse og undersøge Danmark i 1887 i forbindelse med sin udgivelse, Gamle Danske Hjem i 1888, ved Den store Nordiske Industriudstilling.
Bøger: Gamle danske Hjem (1888), Nordiske Bøndergaarde I (i Slesvig) (1892) blev mest populære. Af Danske Bøndergaarde (1897) kom to hæfter.
Han fik midler til at berejse og undersøge Danmark i 1887 i forbindelse med sin udgivelse, Gamle Danske Hjem i 1888, ved Den store Nordiske Industriudstilling.
Jeg har ofte tænkt, at dette flotte billede af Mejborg, ca. 1887. Listed er der nogen der har foreslået. At der så sådan ud? På Strandstien. Jeg mener ikke han selv har andre angivelser end Sydbornholm. Bemærk den lyngflettede gavl på huset i midten, det er sikkert derfor, Mejborg har fotograferet motivet. Bemærk også bageovnen, hvor der er tækket ned over ovnkappen, meden hodda'en til venstre har fået tegltag. Der er sikkert køkken/bryggers. Mejborg var ikke glad for at få mennesker med på sine motiver, men her har der sneget sig en lille dreng ind på billedet. Nationalmuseet.
Se flere af Mejborgs bornholmske billeder HER.
Mejborg 1887. Hus evt. i Listed, bemærk brønden, bageovnen under det teglhængte tag, fiskegarnet forrest i billedet og måske frugtbuske. Til højre i billedet en hodda, et udskud må¨ske ved et køkken eller bryggers, eller en kombination af begge. Det handler om mad, overlevelse. Og selvfølgelig tag over hovedet. Nat. Mus.
København, Mejborgs Samling, Nationalmuseet - og vel også fotograferet af ham?
Reinhold Mejborg, 1845-1898. Mejborgs Samling på Nationalmuseet. Strandgade 25. Asiatisk kompagni. Det er et af de billeder, Nationalmuseet har lagt på nettet og det popper op, når man søger på Mejborg. Det er fra hans samling, men mon ikke det betyder, at han er fotografen? Jeg tror han holdt af detaljer. (Søg på Mejborg, 1 ex, Mejborgs 49 ex, Mejlborgs 14 ex).
Jeg er også stødt på dette herlige billede, en detalje, når jeg har ledt efter andet på samme side. Det er hjørnet af Købmagergade og Klareboderne i København og det er et fotografskilt man ser, for Ludvig W. Meyer. Han boede på adressen
|
Strandgade 14. Mejborgs Samling. En ringeklokke og flere skilte. Der er ialt 15 billeder af denne type i Meborgs Samling på Nationalmuseet, online.
|
Foto R. Mejborg, 1880'erne. Niels Hemmingsensgade, Kbh. Nationalmuseet.
Lille Kirkegade 4, Kbh. Mejborgs Samling, Nationalmuseet.
Købmagergade 18. Kbh. Mejborgs Samling.
Et eksempel på en af Mejborgs flotte illustrationer af den ældre landbebyggelse. Jeg tænker at hans fotografier (for jeg tror at han også fotograferede) har forlæg for disse fornemme tegninger. Man kunne endnu ikke på det tidspunkt trykke fotografier. Gård i Vejstruprød på Koldingegnen. Stik efter tegning i Mejborg 1892. Se "Landet med de store gårde", side 135, af Nina Fabricius. 1892 Kolding Stadsarkiv, Kilde arkiv.dk.