Marie Louise Thomsen, f. Molbech, 1823-1907
NAVN: Fotograf Marie Louise Thomsen, født Molbech,
DATA: Født 26.2.1823 i Sorø, død 16.6.1907 i Hellebæk. AKTIV: 1864-o. 1890 (?) ADRESSER: Gammel Skovhus i Hellebæk UDDANNELSE: lærerinde, sommerpensionat, fotograf hvor? PORTRÆTFOTOS: ja GRUPPEFOTOS: ja INTERIØRBILLEDER: GENRE/REPORTAGEFOTOS: ja TOPOGRAFISKE FOTOS: ja STEREOFOTOS: nej POSTKORT: nej UDSTILLINGER: I nyere tid flere udstillinger med fotografens arbejder i Hellebæk. FAGLIG FORENING: ? FORGÆNGER: EFTERFØLGER: ? ARKIV: Se mere fra Hellebæk-Aalsgaarde på arkiv.dk, hvor der under Hellebæk findes mange affotograferinger af Louise Thomsens billeder. KOMMENTARER: I følge Bjørn Ochsner blev Louise Molbech gift med maleren Frederik (Fritz) Gotfred Thomsen i 1856. Ægteparret slog sig bl.a. ned i Hellebæk. I Helsingør Avis 10. august 1864 og flere gange i den følgende tid, finder man denne annonce: "Portraiter. I den forhenværende Skovfogedbolig i Hellebæk aftages Photografphier til Nutidens billige priser". (Helsingør Avis er desværre ikke online på mediestream). Det kongelige Bibliotek har portrætter af Marie Louise Thomsen. Bagpå er stemplet: Photogr. af L. Thomsen, Hellebæk. Marie Louise Thomsen hører til blandt de tidligste kvindelige fotografer og jeg håber at komme til at se nogle af hendes fotografiske arbejder. At hun befandt sig i kunstnermiljøet fik mig til at tænke på den jævnaldrende kvindelige fotograf, Thora Hallager HER. KILDER: Ochsner 1986. Læs: Fotografen Louise Thomsen 1823-1907 af Jesper Godvin Hansen, udgiver Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske forening, 2010, 47 sider, illustreret. Egnshistoriske beretninger (Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening.) |
Fotograf Marie Louise Thomsen, født Molbech, portræt malet af hendes mand, maleren Fritz (Frederich Gottfried) Thomsen. Billedet tilhører en slægtning, Ib Molbech, og du kan læse mere om hende og hendes mand på Ib Molbechs hjemmeside (er vist desværre forsvundet). Det er ganske usædvanligt også at have et portræt af den tidlige, kvindelige fotograf.
|
Eksempler på Louise Thomsens fotografier fra Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening.
Er der en skønnere plet på jorden end Hellebæk? Det er der vel nok, men dette prægtige, skov- og søomkransede gamle industrisamfund i vor kommune har ikke uden grund fået sin lokale berømmelse. Og takket være den altid aktive Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening er snart alle hjørner og kroge af stedets forunderlige historie beskrevet i foreningens årbøger. Sidste skud på stammen er historikeren Jesper Godvin Hansens skrift om fotografen Louise Thomsen, der fornylig er udkommet som foreningens årbog nr. 39 i rækken.
ANMELDELSE: Det spændende ved Louise Thomsen er hendes tidlige virke heroppe, nemlig i 1860’erne, hvor hun fra 1864 boede fast i den gamle skovfogedbolig på Roevej i Hellebæk Skov ved den nu genskabte Pernille Sø. Huset er i dag kendt som »Thomsens Hus« og er vist stadig beboet. Kendt er især husets fine staldbygning med de for området engang så typiske gavle af flettede eneris, som vi også finder ved den tidligere skovriderbolig Valdemarslund ved Gurre. Bogen beskriver Louise Thomsen, der blev født i Sorø i 1823 som datter af teologen Carl Frederik Molbech og Catharina Maria. Hun blev i 1856 gift med den syv år ældre dyremaler, Friederich Thomsen, kaldet Fritz, men det synes ikke at have været et ubetinget lykkeligt ægteskab, da han udviklede en sindssygdom. Ægteparret bosatte sig som nævnt i skovfogedboligen fra 1864, og her ernærede de sig blandt andet ved pensionatsvirksomhed, for Hellebæk var jo allerede dengang blevet kendt helt ind i hovedstaden for sin skønne beliggenhed. Louise Thomsen var også en god fotograf, og hun fotograferede gerne pensionærerne, hvilket gør hendes hus til et af de mest fotograferede i Hellebæk. Hun bevægede sig dog heldigvis gerne udenfor sit domicil, hvilket betyder, at Hellebæk er foreviget på ganske mange af hendes bevarede fotografier. |
Bogen er selvsagt en billedbog, da det er Louise Thomsens næsten 50 billeder, der styrer historiens gang, og Jesper Godvin Hansens store viden om Hellebæk giver sig udslag i fyldige billedtekster, der giver læseren et godt indtryk af de forskellige motiver. I alt for mange bøger af den slags går forfatteren alt for let henover beskrivelsen af billederne, måske af mangel på større viden? Det gælder i sandhed ikke den her foreliggende bog.
Lidt af en skam, at foreningen ikke har haft midlerne til at trykke billederne i flere nuancer, så mest muligt hives ud af de bevarede aftryk, hvortil glaspladerne (negativerne) for længst er gået tabt. Resultatet er dog blevet ganske imponerende trods denne mangel. Hist og her har der desværre indsneget sig fejl, ikke mindst alt for mange trykfejl samt løsrevne billedinventarnumre (hvorfor er der ikke læst korrektur?). Og så skal Bymuseets gamle arkitekturhistoriker lige give sit bud på, at »sneen« på Hellebækgaards tag med stor sandsynlighed er en forskelling, altså en fugning af taget udefra, hvilket ofte var nemmere end at lave en understrygning af taget. Det beskriver forfatteren også korrekt under andre af hendes billeder, hvor husene næsten ligner Skagens-huse. De mange tyrkfejl forstyrrer heldigvis ikke indtrykket af et herligt, stærkt inspirerende værk, hvor man dårligt kan lade være med at gribe fat i cyklen og styrte derud straks i vinterkulden. Men vent til hylden blomstrer, så man fornemmer den vidunderlige stemning, der leveres af fotografiet på bogens side 21. Anmeldelse af Lars Bjørn Madsen, 2011. Læs mere: Jesper Godvin Hansen: Louise Thomsen. Udgives af Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening som årbog nr. 39. |
Louise Thomsens hus en sommer i midten af 1860'erne. Læg mærke til det store "atelier" vindue i stråtaget - det brugte man ellers ikke dengang - og til fotografens fine udhængsskab.
Foto Louise Thomsen, Hellebæk, familien Helbergs hus, hvor Louise formentlig har parkeret - og fotograferet - sit mobile mørkekammer, en trækvogn monteret med lukket kasse.
De to billeder er fra Jesper Godvin Hansens bog, Fotografen Louise Thomsen, Hellebæk, 1823-1907. Det er ham, der har gjort opmærksom på de fotografiske finurligheder.
De to billeder er fra Jesper Godvin Hansens bog, Fotografen Louise Thomsen, Hellebæk, 1823-1907. Det er ham, der har gjort opmærksom på de fotografiske finurligheder.
Lægefamilien A. Matthiessen, fotografens bedste kunder
Foto Louise Thomsen, Hellebæk. Lægefamilien A. Matthiessen foran Gammel Skovhus. I samtidig indramning. Aalsgaarde Egnshistoriske Forening.
I 1862 lejede familien Thomsen huset som kaldes Skovhuset i Hellebæk og her boede de til deres død.
Foto Louise Thomsen, bagside af foto med navnene på lægefamilien Matthiessen, der flittigt benyttede fotografen. Aalsgaarde Egnshistoriske Forening har via arkiv.dk publiceret et fornemt lille album fra 1860'erne som synes at indeholde mange portrætter af lægefamilien, især taget af Louise Thomsen (det oplyses blot ikke). De fleste arkiver er især interesseret i slægtshistorie og navne, og glemmer at oplyse, hvem fotograferne af billederne er).
|
Foto Louise Thomsen, Hellebæk. Piger ved et stakit i Julebæk ved Hellebæk. Tilhører Hellebæk-Aalsgaarde Egnshistoriske Forening.
|
Foto Louise Thomsen (?), Hellebæk. Bøssemagergade 2, Hellebæk, købmand Schaldemoses butik. 1860'erne ? Tilhører Lars Bøgeskov.
|
Foto Louise Thomsen, Hellebæk. Portræt af en lille pige, Cicilie, som støtter sig til enkelt gueridon, det lille søjlebord. Kongelige Biblioteks visitkortsamling.
|
Ukendt fotograf. Kvinde (kan det være Louise Thomsen?) ved stakit og hus, uden tvivl fotograferet ved Skovhuset i Hellebæk. (Blyantsteksten på billedet er tydeligvis skrevet af Kongelige Biblioteks registrator.) Kongelige Bibliotek, visitkortsamlingen. Kilde HER.
|
Jesper Godvin Hansen, Fotografen Louise Thomsen, Hellebæk, 1823-1907. Hellebæk-Aalsgaard Egnshistorisk Forening 2010.
|
Marie Louise Molbech. 1823-1907. Tekst Ib Molbech, slægtsbeskrivelser.
|