Horsens - gamle billeder
Den gamle banegård i Horsens fra 1868 og springvandet fra 1876-1877
Springvandet blev etableret i forbindelse med åbning af vandværket i Horsens 1. juli 1876.
Fra Industriudstillingen i København i 1872. Foto fra Københavns Museum.
|
Foran Horsens gamle banegård stod engang et smukt springvand, der var Horsensborgernes stolthed. Springvandets historie er knyttet sammen med, at jernbanen kom til Horsens i 1868. Foran banegården kunne man godt bruge noget, der pyntede, og her valgte Horsens Byråd i 1874 at donere 2.500 kr. til opførelsen af et springvand. Springvandet var også et resultat af, at byrådet i juli 1874 vedtog at anlægge et vandværk. Bassinet til springvandet var af beton. I 1876 blev springvandet, kaldet “Kammerherrens drenge” efter daværende kammerherre og borgmester/byfoged i Horsens Johan Christian von Jessen, indviet.
Den syv fod høje springvandsopsats var af zink og udformet som fire delfiner, som støttede sig til det søjleagtige fodstykke. Fra delfinernes næsebor opsendtes otte vandstråler. Fodstykket bar en større skål, og fra denne skåls midte hævede søjlen sig videre og bar på kapitælen en siddende gruppe af fire musicerende amoriner. Noget oppe over disses hoveder var der en mindre skål, i hvis midte der var et opstående rør, gennem hvilket vandet sprang op og faldt tilbage i denne mindre skål. Fra den mindre skåls rand faldt vandet så ned i den nederste større skål og derfra gennem otte løvehoveder i stråler ned i bassinet.
Manden bag kunstværket var den københavnske bronzestøber Lauritz Rasmussen, der senere blev udnævnt kongelig hof-, zink- og bronzestøber. Hvem der tegnede det noget svulstige sprinbgvand i tidens stil, ved vi ikke. I sin karriere stod Rasmussen også bag værker som F.E. Rings frontongruppe til Det Kongelige Teater, syv af statuerne til Marmorkirkens tag, Vilhelm Bissens Athena-gruppe over Blegdamshospitalets hovedportal og Tycho Brahes statue ved Københavns Universitets Observatorium. I følge C.A. Clemmensens bog om Kgl. bronzestøber Lauritz Rasmussen (udgivet 1929) dannede springvandet midtpunkt i den store industriudstilling i 1872 i Industriforeningens ejendom i København. Fire år senere blev det så placeret foran banegården i Horsens. I 1929 blev den gamle banegård revet ned, og det betød, at springvandet "Kammerherrens drenge" forsvandt fra pladsen og derefter deponeret i en lade ved Bygholm, hvor det tærede væk. |
Kilde: https://horsensleksikon.dk/horsens_banegard/ HER. Og Arkiv.dk.
Springvandet i Horsens, kaldet "Kammerherrens drenge". Jessensgade (daværende Stationsvej), set fra vest med springvandet foran den gamle banegård 1877. Springvandet er udført af zinkstøber Rasmussen i København i 1876 (eller til Industriudstillingen i 1872?). Springvandet blev fjernet i 1930 (Byrådsforhandlinger) og blev opbevaret i en lade, hvor det tærede væk, dog blev en af figurerne sat på en sokkel. Kilde Horsens Leksikon. Ukendt fotograf. 1877. 20,5x14,5, cm. ES.
Industriudstillingen 1872. "Udsigt fra Industriudstillingsbygningens Veranda ind over Byen". Med endnu et springvand i centrum.
Illustreret Tidende 16.6.1872. |
Torvet i Horsens
Horsens. Foto af torvedag på kirkepladsen o. 1860. I baggrunden ses en mængde jydepotter opstillet. Et af de ældste folkelivsfotografier optaget i Danmark? (Horsens Mus.) HOM 3695. Årstal 1860. (Foto Svale, Severin Valdemar (?).) Størrelse 28,9 x 35,5 cm. (Ifølg. Ochsner var han end ikke født, da billedet blev taget. Så det må være en kopi han har taget efter et ældre foto. (Forrygende foto - men hvem er fotografen? Evt. L. Busk? 1868-1871? Jeg forsøger at lokalisere købstædernes første fotografer). Kilde arkiv.dk.
Aaboulevarden i Horsens
Horsens Aaboulevarden. Danske Landskaber No. 22, Johs Brorsens Forlag. Maskinkoloreret (tror jeg). ES.