Jens Petersen, stereobilleder - Thorvaldsen og krigen 1864
#378. Foto Jens Petersen, kgl. hoffotograf. Kbh. Stereoskopbillede i glas. #378 Musée Thorvaldsen, Thorvaldsens Museum. Fransk fremstillet. Kilde Peter Randløv, RODS.
#430. Kongelig hoffotograf Jens Petersen, København. Bertel Thorvaldsens relief: L'Amour et Psyché. Stereobillede, et lysbillede, monteret på glas med matglas. Kilde RODS.
#601. Thorvaldsens betydning i den sene guldalder i København, fx i fotografiets barndom, både med daguerreotypier (Thorvaldsen var jo den første person i Skandinavien, der blev foreviget på en daguerreotypi) og papirbilleder, er vi nok ikke helt med på i dag. Alle de store/bedste fotografer fik tilladelse til at fotografere Thorvaldsens Museum og hans arbejder. Også i Frue Kirke. (Jeg har ikke - endnu - set en daguerreotypi af nogle af hans arbejder - altså bortset fra det berømte portræt af Thorvaldsens selv HER).
Kongelig hoffotograf Jens Petersen, København. Bertel Thorvaldsens relief: Gratierne der lytter til Amors sang. Stereobillede, et lysbillede, monteret på glas med matglas. Kilde RODS.
Kongelig hoffotograf Jens Petersen, København. Bertel Thorvaldsens relief: Gratierne der lytter til Amors sang. Stereobillede, et lysbillede, monteret på glas med matglas. Kilde RODS.
Foto af Jens Petersen, en fingeret kampscene i en gård i ruiner i Øster Dybbøl. Udsnit - se hele stereobilledet øverst.
Om motivet har man fundet oplysninger i en samtidig krigsdagbog: Emil Nedergaard (den senere obersts) skrev dagbog som chef for 15' Infanteriregiments 2' Bataillons 7' Kompagni (Hærens Arkiv) og har s. 24-25 under 10. marts 1864 noteret: "Kl. 8 ¼ Fdg afløstes Compagniet af Capitein Haxthausen af 6te Regiment, hvorefter jeg fægtende gik tilbage med mine 2 Feltvagter; ved Forsvaret af Ruinerne af den Gaard i Dybbøl, som jeg den 14. Februar havde belagt, stødte jeg paa Photograph Petersen fra Østergade, og opfordrede han mig nu til at blive for 1 Timestid, for at han kunde optage nogle Grupper i et veldædigt Øiemed. Jeg blev nu her med omtrent Halvdelen af Feltvagten No. 2, circa 30 Mand samt Lt Christensen, og lod Resten af Compagniet gaae tilbage til Barakkeleiren paa den Sydlige Side af Chausseen, hvor Compagniet fik 1 Officers-Barakke samt 4 Barakker (1 Række) til Underofficerer og Mandskab. Barakkerne vare kun halv færdige, utætte og til dels uden Halm. Efter Forløb af omtrent 1 ¾ Time, havde Petersen fuldendt 2 Grupper af Compagniet." Mere om dette stereobillede side 29 i Krigen 1864 af Leif Hammelev og side 122 i Tom Buk-Swienty, 1864 i billeder. Kilde RODS, Peter Randløv. |