Fotograf Peter Theodor Olsen, 1827-1888. Kbh. Fotograf fra 1860 til 1.9.1887
NAVN: Peter Theodor Olsen
DATA: Født i Skælskør 17.2.1827, død i København 18.1.1888, (se nekrolog længere nede på siden). AKTIV: 1861-1887 ADRESSER: 1861-31.8.1865, Fælledvej 11 Sb IV, Kbh. 1.9.1865-1887, Nørrebroes Fælledvej No. 9, Kbh. UDDANNELSE: Opr. snedker PORTRÆTFOTOS: ja GRUPPEFOTOS: REPORTAGEFOTOS: ? TOPOGRAFISKE FOTOS: ja STEREOFOTOS: ? POSTKORT: ? UDSTILLINGER: ? FAGLIG FORENING: ? FORGÆNGER: EFTERFØLGER: Johannes Hauerslev pr. 1. september 1887, se annonce længere nede på siden. ARKIV: ? KOMMENTARER: P. Th. Olsen var født i Skælskør i 1827, døde i København 1888. Han lærte at fotografere i 1860 og levede derefter nogle år som rejsefotograf. I 1861 etablerede han sig på adressen Nørrebroes Fælledvej nr. 11 for i 1865 at flytte til nr. 9. Han var aktiv som fotograf indtil han afhændede sit atelier i 1887 til en anden fotograf. Fotograf Johannes Hauerslev overtog hans atelier 1. september 1887. Som vi ser af annoncerne herunder var fotograf Olsen i gang fra 18. juli 1860 til midt i oktober 1861 på Lolland-Falster i Stubbekøbing, Vålse og Rødby. Fra 4. maj 1861 i Nykøbing F., Vålse, Stubbekøbing og på Bogø. Sakskøbing og Maribo for at slutte i Nykøbing F. KILDER: Beretninger fra Dansk fotografisk Forening, juli 1882. Ochsner 1986. |
Lolland-Falsters Stifts-Tidende 18. juli 1860. Olsen. Annoncen blev gentaget seks gange, til og med 9. august 1860.
|
Lolland-Falsters Stifts-Tdende 20. september 1860. Olsen. Var kort i Vaalse.
|
Lolland-Falsters Stifts-Tidende 7. november 1860. Olsen.
Annoncen blev gentaget fem gange, til og med 19. november 1860. |
Lolland-Falsters Stifts-Tidende 4. maj 1861. Olsen.
Annoncen gentaget to gange, incl. 9. maj 1861. |
Lolland-Falsters Stifts-Tidende 18. maj 1861. Olsen.
Annoncen gentaget 27. maj 1861. |
Lolland-Falsters Stifts-Tidende 17. juli 1861. Olsen.
Annoncer 17. og 18. juli 1861. |
Lolland-Falsters Stifts-Tidende 5. oktober 1861. Olsen.
|
P. Th. Olsen på Fælledvej i København fra 1861
En pionerfotograf med mange gode ideer. Snedker P. Th. Olsen deltog som menig i treårskrigen 1848-1850. Han slap med livet i behold, men blev såret i baghovedet. Tilsyneladende tog han dog ikke mere skade af det, end at han i sit senere virke som fotograf blev kendt for sin dygtighed og snilde, ikke mindst hvad angik særlige indretninger til hjælp til fotografering, kopiering mv.
|
Blandt andet var det en god forretning at sælge collagefotografier af de kongelige og der findes et visitkortfotografi af Frederik den Syvende omgivet af sine kongelige aner. (Se billedet herunder). Det er fremstillet af P. TH. Olsen, ca. 1861-1865. Med sin baggrund som snedker udviklede han en ekspertise i at fremstille redskaber til særlige billedkompositioner, og han holdt foredrag i Dansk Fotografisk Forening, stiftet 1879, om sine hjælpemidler.
|
Berlingske. 16. juni 1862.
|
Berlingske. 31. maj 1864.
|
Dags-Telegraphen 11. september 1865.
|
Portrætfotografering, Fælledvej 9, Kbh. Kabinetfotografier
Fotograferne fremstillede visitkortbilleder længe før kabinetkortene blev almindelige.
Foto P. Th. Olsen, Nørrebro, Kjöbenhavn Et stærkt retoucheret portræt af en herre. Formentlig en solarforstørrelse se HER. Minsamling. Per Christiansen. Portrætter er en anelse større end de - senere - almindelige kabinetbilelder. Dette måler 11,5x18 cm, de senere "almindelige" 11x16,5. (De skulle jo passe ind i de fine fotoalbums, som efterhånden også fik plads til kabinetkortene - og andre, senere formater.
|
Foto P. Th. Olsen, Kbh. Herreportræt ukendt - "Olsen selv?" - bemærk kraftig retouchering af mandens skæg. Kabinet, beskåret, bagside med brunt tryk på gulmønstret bund, 1870'erne. Samling pa/avk.
|
Portrætfotografering, Fælledvej 9, Kbh. Visitkortfotografier
Fotograf P. Th. Olsen, Fælledvejen 9, Kbh. Nathalie Stalfest g. Petersen, "Aftaget 1865 42 Aar gammel". Nexø Museum.
|
Kvindeportræt. Foto P. Th. Olsen's Fotografiske Atelier, Fælledveien 9. Album2017 Samling avk.
|
Ung mand. Foto P. Th. Olsen, Kbh. Axel Bangs album1, samling avk.
Ung mand. Foto P. Th. Olsen, Kbh. Axel Bangs album1, cdv. Bemærk af søjle og gelænder er brugt herunder. Samling avk.
Foto P. Th. Olsen, Kbh. To børn i en polstret stol. cdv, bagside med rødt tryk. Samling pa/avk.
|
Foto P. Th. Olsen, Kbh. Herreportræt cdv, bagside med rødt tryk. Samling pa/avk.
|
P. Th. Olsens Atelier. BØA. 2014-08, album, folio. samling avk
|
P. Th. Olsen. Kbh. BØA 1979-12. To søskende, Niels og Anna Christensen, hun gift Johansen.
|
Et Ungt par, fotograferet i 1880erne. Dette søde billede af et ungt kærestepar, hun med nogle hvide roser i hånden, han med hånden om pigen, må man tro er fremstillet i Olsens sidste år, hvor han var en veletableret fotograf. Det tyder visitkortets udformning med guldtrykket på bagsiden på. At han tilbød sig med ”Øiebliksphotographier i alle Genre[r]” skyldtes, at han havde indrettet sig med et atelier, som han selv betegnede som ”et af de største og meest lysstærke”. Samling avk.
|
Foto P. Th. Olsen, Kbh. Kvindeportræt, knæstykke. cdv, bagside med guldtryk. Samling pa/avk.
|
Foto P. Th. Olsen, Kbh. Tre børn med to porcelænsdukke. cdv, trykt bagside sort, guld. Samling Gerhard Ryding.
Fototårn, glasbilleder og "Forstörrelses Photographi"
Fototårn, glasbilleder og ”Forstörrelses Photographi”. P. Th. Olsens atelier er gengivet i en vignet i guldtryk på visitkortets bagside. Men det som er mere interessant er det ”fototårn”, som han har fået tegnet i den anden vignet. Man kan se, at han tilbyder sig som ”Atelier for Portrait, Landskab, Stereoskop, Miniatur, Glasbilleder og Forstörrelses Photographi”. Og netop fototårnet var selvfølgelig til det landskabsfotografi, som man endnu ikke kunne fotografere fra fly, men i princippet fra luftballon. I 1881 blev det nemlig foreslået i Beretninger fra Dansk Fotografisk Forening, som Th. P. Olsen var aktivt medlem af, at man burde eksperimentere med luftballonfotografering, men det lykkedes først i 1890 at få fotograferet Købenavn fra luften. Olsens fototårn var altså en realistisk mulighed for at fotografere landskabet set i noget der lignede et fugleperspektiv. Når han også tilbød ”glasbilleder” var det muligvis tidlige eksempler på en slags store dias, der kunne fremvises i en laterna magica, lysbilledapparatets forgænger. Også forstørrelser af billeder eksperimenterede han med sikkert med solarforstørrelser – hidtil havde man måttet benytte meget store glasplader, hvis man ville have store billeder.
|
Frederik VII og hele kongerækken. Foto af P. Th. Olsen. BØA.
|
Stationen set fra Falkoner Allé mod vest. Til venstre Frederiksberg Stationsvej (fra 1934 Solbjergvej). Derefter stationsbygningen, mens posthuset endnu ikke er opført (1885). De to semaforsignaler er udkørselssignalerne mod Vigerslev, betjent fra en muret hytte. Gennemskæringen for Frederikssundbanen (1879) er endnu ikke anlagt. Den kegleformede jordhøj rummerer vandreservoiret på P. Andersens første vandværk (1869-1877), den høje skorsten lidt tv. for dette er skorstenen på vandværkets maskinhus og den høje bygning tv. for denne er det i 1877 opførte vandtårn på P. Andersens nye vandværk (med nogle foranliggende bygninger). Til højre for vandreservoiret ses rejsegildet en uidentificeret bygning samt to af jernbanens tjenesteboliger, formentlig hus nr. 1b henholdsvis hus nr. 1a. Yderst th. ankommet gods i form af stabler af mursten og drænrør. Sjællandske Jernbane-Selskab.
1877 eller 1878. Fotograf/ billedkunstner: P. Th. Olsen. Dansk Jernbanemuseum.
1877 eller 1878. Fotograf/ billedkunstner: P. Th. Olsen. Dansk Jernbanemuseum.
Beretninger fra Dansk fotografisk Forening, juli 1882. Om P. Th. Olsens Atelier. (Tryk på det enkelte billede, så bliver det læsbart). Et godt eksempel på Olsens lyst og evner til forskellige opfindelser.
Nationaltidende 7. september 1887. Olsen Hauerslev.
Dags-Telegraphen 25. januar 1888.
Nekrolog i Beretning fra Dansk fotografisk Forening 1888-1889, side 23-24:
Beretninger februar 1888: Formanden, Hoffotograf J. Petersen udtalte: Siden vi sidst var samlede, har Foreningen mistet et af sine Medlemmer, Fotograf P. Th. Olsen, der lige fra Foreningens Stiftelse trofast gav Møde ved vore Forsamlinger, han vil mindes i blandt os med Agtelse, som den beskedne, elskværdige Mand han var. Foreningen havde sendt en Krands til hans Baare, ligesom Formanden, Næstformanden og mange Medlemmer havde fulgt Olsen til hans sidste Hvilested. Forsamlingen hørte staaende paa denne Meddelelse.
Dødsfald.
Som, ovenfor berørt er vor Forenings Medlem, Fotograf Peter Theodor Olsen afgaaet ved Døden den 18. Januar 1888. P. Th. Olsen var født i Skjelskør den 17. Februar 1827 og lærte oprindelig Snedklerprofessionen, han deltog som Menig i det første slesvigske Felttog 1848-1850 og blev saaret i Baghovedet. Efter Krigen fortsatte han Snedkerprofessionen, men tabte i Halvtredserne sammen med flere andre Haandværkere en Del Penge for leveret Arbeide til et bekjendt Forlystelsesetablissement. Olsen slog sig nu, 1869, paa Fotografien, som han lærte hos Fotograf Hansen (Faderen til nuværende Hoffotograf Georg Hansen), dr da havde Atelier i den Eiendom i St. Kongensgade Nr. 26 hørende Have. I nogle Aar virkede Olsen som rejsende Fotograf, indtil han kunde indrette sig et lille beskedent Atelier paa Fællkedveien Nr. 11. 1866 flyttede Olsen til Eiendommen Nr. 9 i samme gade, hvor Olsen fortsatte Forretningen, indtil han i Efteraaret 1887 afhændede den. P. Th. Olsen havde en levende Interesse for sit Fag; fra vor Forenings Stiftelse hørte han til de stadig mødende Medlemmer i vore Forsamlinger og deltog oftere i Diskussionen og Forevisningerne. Han var i Besiddelse af en vis Påfindsomhedsevne, og indførte flere Forbedringer i sit Atelier, hvis Indretning og Udstyrelse han stadig syslede med og omfattede med en særlig Forkjærlighed; ved den praktiske Udførelse af hans Ideer, kom hans tidligere lærte Profession ham ofte til Nytte. Olsens Atelier findes beskrevet og afbildet i Juliheftet 1882 af vore Beretninger, ligesom han var en af de første danske Fotografer, der selv tilvirkede Bromsølvgelatine-Emulsion og Momentplader, da disse opkom. Olsen var en stille, rolig og beskeden Mand, der var over hans Person som over hans Arbejder udbredt en vis Pyntelighed, saaledes som man oftere træffer det hos Snedkere af den gamle, gode Skole. Ved hans Hustrus Død, som havde været ham en trofast Medhjælp, iog navnlig efter han havde opgivet sin Forretning, syntes den Uvirksomhed, hvori han derved blev forsat, at have virket sygeligt paa hans Sind, han trak sig tilbage fra sine Omgangsfæller og vi saa ham ikke mere ved vore Møder. Ved sit beherskede og sindige Væsen vandt P. Th. Olsen Alles Agtelse, der lærte ham at kende. |
(I "min" udgave af Beretninger for Dansk fotografisk Forening 1882-1883 mangler desværre tegning af Olsens atelier. (Jeg leder i andre udgaver).