Ældre billeder fra København - ukendte fotografer
|
DU ER HER: > Danmark > I byerne > København
|
De billeder jeg viser på disse sider, er billeder jeg enten selv har i samlingen eller er kommet over i andre private samlinger eller arkiver. Det er billeder der ellers ikke - mig bekendt, papirbilleder er ikke unikke - er online. Ejerforholdene fremgår af de enkelte billeder.
Indre by
Holmens Kanal. KB. Ukendt fotograf. Ved Stranden, Slotsholmskanalen set mod Holmens Bro og Børsen. Desværre ingen oplysninger om fotograf.
Ukendt fotograf. Klassiske billeder fra hovedstaden: Ved Stranden, det er gaden eller strækningen ved Kanalen overfor Christiansborg Slot med de mange
fornemme huse. Holmens Kirke ses midt i billedet og Børsen overfor til højre. Træerne langs Kanalen er næsten nyplantede og fortæller, at billedet er fra omkring 1865. Ukendt fotograf, gengivet på "pirat" visitkortfoto. ES. |
En lille samling tidlige billeder fra København. Her er det Slotsholmskanalen med Thorvaldsens Museum, tårnet på Nikolaj Kirke og en hestesporvogn. 1880erne? Bemærk gelænderet til venstre - på billedet mellem 1884 og 1886 nederst til højre er det moderniseret. kendte fotografer, KB og ES.
Det er svært at genkende København i billedet herover, næsten alt det vi ser er væk i dag. Men det er Børsen til højre med ejendomskomplekset "De seks Søstre" ud mod havnen. Her indviede Tietgens Privatbank sit nye hovedsæde i 1904. Så er det. Slotholmsgade, i forlængelse af Knippelsbro, som afløste Børsgraven i 1866. For enden ses Christiansborg Slot, her er det C.F. Hansens slot, der brændte i 1884, men brandtomten blev stående til 1908, hvor man tog fat på at genopføre det Christiansborg, vi kender i dag.
|
Knippelsbro blev flyttet hertil i forbindelse med lukning af Børsgraven, broen åbnede for kørsel i 1869. Broen blev flyttet igen i 1909 til stedet hvor den er nu. Man kaldte den ny bro for "Den amerikanske Bro", men den kunne heller ikke klare trafikken og erstattedes i 1936 af den bro vi kender i dag. De gamle pakhuse til højre, bl.a. det forreste med de kamtakkede gavle tegnet af Herholdt og opført 1869 (tilhørte Sukkerfabrikken "Phønix"), er væk for længst. De øvrige pakhuse tilhørte bl.a. grosserer Adolph, som havde haft forretning først i Børsen og senere "Bag Børsen". Billedet stammer fra denne familie. Ukendt fotograf, 1893. Kilde: København før og nu - og aldrig, 1987. ES.
|
Herover et klassisk billede fra København: Gammel Strand med fiskerkonerne. omkring 1905, ukendt fotograf. ES.
Ukendt fotograf. Højbro Plads med torvehandel. Købmagergade i baggrunden og den boligkarré der blev revet ned og i dag rummer stormagasinet Illum. Kilde RODS.
Foto Paul Fischer. Kultorvet, København - hvor er det bare et dejligt billede - og så aner man Peter Elfelt (som da endnu hed Peter L. Petersen)'s dagslysatelier midt i billedet. kbhbilleder.
Formentlig en hjørneejendom, i en gade nr. 2, med "afskåret" hjørne, ejendom o. 1800 efter anden bybrand? Sidegade til venstre, naboejendom med buede vinduer. Men vist umulig at placere. Marskandiserbutik i kælderen. Udsnittet nederst er scannet i høj opløsning, så du kan se flere detaljer, hvis du klikker på det.
|
Kraks Vejviser 1911. Rundetaarns Kaffebod ved A PIC Andersen. Gothersg. 22 K. (Gothersgade 22 er revet ned). Interessant skiltning: "Kaffe, The, Cacao. Garanteret uforfalsket". "Alfred J. Nielsen Tarmforretning" med både kontor og lager. I gården gemmer der sig "Københavns Protokol-Fabrik & Linieranstalt" og et auktionslokale. Og på første sal har vi Petersen og Brills Danseinstitut.
|
Postkort sendt fra København til en storkøbmand i Svaneke, som tilsyneladende vil importere vildt til Bornholm. Sendt 1907.
Georg Krause - Lager af Vildt & Fjerkræ. Store Kongensgade 59. BØA. Jane Krause: Super fint kort! Det er min oldefars bror, født 1859, gift med Laura Camilla Liljengren. George brugte kortene som reklame, og sendte dem til kunder, med hans priser på vildt og fjerkræ. |
Torveliv på Højbro Plads. Trykt postkort, sendt 1915. ES.
To billeder fra København o. 1940, vist af samme fotograf. Til venstre: Magstræde. Til højre Vester Voldgade o. 1940. Materialgården/Hestgardens kaserne som den så ud dengang. Fredet, men en del af den er vist revet ned/brændt. Ukendt fotograf. Egen samling.
Østervoldgade ved den sidste rest af Østervold, som blev revet ned i 1912. Rebslageren ses til venstre og til højre det gamle stokhus og hjørnet af Stokhusgade. Det lyse hjørnehus står der den dag i dag og huser Islands Kulturhus. Samling avk.
Herkules Pavillonen i Kongens Have
Herkules Pavillonen i Kongens Have i København. Ukendt fotograf, formentlig 1870erne. Allerede Christian IV havde fået bygget et lysthus her ikke langt fra Rosenborg Slot, men det var arkitekt Harsdorff, der fik ombygget lysthuset i 1773 til dette nyklassicistiske ”tempel”. Det er dog nærmest en teaterkulisse, for bagsiden står i bindingsværk. Pavillonen blev benyttet som fotoatelier af adskillige fotografer fra fotografiets spæde start i 1842. ES. Pavillonen er selvfølgelig foreviget igen og igen, jeg har et fint billede af Kristian Hude HER.
København. Frederiksholms Kanal med Chr. IV's bryghus til højre. Fotografisk postkort, o. 1940, ukendt fotograf. ES.
Click here to edit.
Kongens Nytorv - og bygningerne deromkring
Når man skal blive lidt klogere på fotografiers alder er det meget godt med en kollage. Det Kongelige Teater. 1860'erne til 1880'erne.
Øverst til venstre: Kanonstøberiet Gjethuset (som måtte lade livet) og det gamle teater. Nybyggeriet mellem 1872 og 1874. Ludvig Holberg og Adam Oehlenschläger flankerer indgangen, begge i hvert fald på sidste billede. Fotos tilhører, Kb, Nat.Mus og privat. Fotograferne ukendte, bortset fra sidste, Chr. Wismer.
Øverst til venstre: Kanonstøberiet Gjethuset (som måtte lade livet) og det gamle teater. Nybyggeriet mellem 1872 og 1874. Ludvig Holberg og Adam Oehlenschläger flankerer indgangen, begge i hvert fald på sidste billede. Fotos tilhører, Kb, Nat.Mus og privat. Fotograferne ukendte, bortset fra sidste, Chr. Wismer.
De fotografiske postkort kan være små perler af høj kvalitet. Dette kort af hovedindgangen - fra Kongens Nytorv - til "Magasin du Nord, A/S TH. Wessel & Vett" synes jeg er sådan et fint eksempel. Desværre uden fotografens navn. Magasins bygning er opført o. 1894 i fransk nyrenæssancestil. Indgangspartiet med de buede vinduer, de to pilastre med "korintiske søjlehoveder" og det indrammede indgangsparti - må være ret tidligt. Postkortet er ubenyttet, det er efter 1905 med plads til både adresse og hilsen på samme side.
Alderen - o. 1900 - understreges af modekjolerne i vinduet til venstre for hovedindgangen (her til højre): |