Billeder fra Lolland-Falster - uden fotografnavne på billederne
LOLLAND. Skovfogedbolig i Maltrup i Sakskøbingfjorden
Skovfogedbolig i Maltrup, opført 1827. Det er skovfogeden med sin hund foran huset - han var skovfoged før "Møller", som han udlærte. (Lidt utydelig tekst på bagsiden af billedet). Maltrup skov ligger ved Sakskøbing fjord. Det er skovfoged Jochumsen, der står foran skovfogedboligen i Maltrup. Jeg kan forstå, at bygningen er restaureret og bruges som "aftægtsbolig" i dag. Den skovfoged Møller, der omtales på billedets bagside, var Hans Karl Vilhelm (Stoltze) Møller, født 19/4 1873, Radbjerg, Væggerløse sogn. ES.
|
Tre billeder af skovfoged Jochumsen på Hardenberg og Maltrup, o. 1900. Fra Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv.
Gårde og husmandssteder på Lolland
Fotograf ukendt. Gloslunde Præstegård, 1875. Kilde Rudbjerg Lokalhistoriske Arkiv.
|
Fotograf ukendt, ejendom/gård på Lolland, privateje, USA.
|
Stemningsbillede fra Lolland. Desværre uden oplysninger om sted og fotograf. 1910erne (?). Det ganske lille daglejerhus, bygget i bindingsværk med stråtag og udskud til svin og høns er/var typiske for landsdelen. Samling avk.
Fotograf ukendt. Bondehus, Sjælstoftevej 9, Errindlev. 1911, Sydlollands Lokalhistoriske Arkiv.
En bonde med sin karl ved hestevognen med et par mælkejunger. Fra ukendt gård på Lolland-Falster, men kunne i princippet være fra det meste af Danmark, en stråtækket gård, overkalket bindingsværk med bræddegavl, port og halvdøre, der ikke synes at have set en tjærekost i længere tid. Ukendt fotograf - 1910-1920'erne. avk
Posthuset i Guldborg på Lolland
Dette er blot et ganske lille posthus i Guldborg på Lolland. To voksne og fire børn, man må håbe, de fik råd til at udvide huset.
Dette er blot et ganske lille posthus i Guldborg på Lolland. Vi er i den lille landsby Guldborg på det nordøstlige Lolland. Byen har lagt navn til sundet Guldborgsund eller også er det omvendt, og til Guldborgbroen eller Christian X’s bro fra 1934 og Guldborgsundtunnelen fra 1988, der forbinder Lolland og Falster på det smalleste sted. I dag drøner man hurtigt gennem tunnelen på vej til Rødby og Tyskland og opdager knap nok, at man har passeret et sund.
Fra gammel tid har Guldborg været et vigtigt færgeoverfartssted og der var ganske mange mindre industrivirksomheder i den lille by, der også var begunstiget af et frugtbart opland. Hvis det har interesse, kan man læse om det HER. |
Dette lille, blot tre fag lange, næsten nybyggede, grundmurede rødstenshus var Guldborgs posthus engang. Det står der i hvert fald bag på billedet. Her boede familien Guldborg, man tog jo navn efter sit hjemsted. Ægteparret var født henholdsvis 1843 og 1848 og deres tre piger og ene dreng var født mellem 1868 og 1873. De har alle fået deres allerfineste tøj på fordi de skulle fotograferes, det var bestemt ikke nogen hverdagsbegivenhed. Årstallet er ca. 1875. En af efterkommerne døde i 2010 99 år gammel i Rønne. ES.
|
Et sjovt billede af en afklædt stubmølle. Hvor vides ikke. Tilhører Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv.
FALSTER
Jeg er egentlig ikke meget for at tage billeder med uden oplysninger, især hvis fotografens navn mangler. Men dette er sådan et, som man sikkert aldrig får mere at vide om:
Det er et fotografi af et ægtepar med deres eneste (?) søn foran stuehuset til deres gård. Sandsynligvis fra Falster/Lolland-Falster. En større bindingsværksgård (overkalket) med stråtag. Parret er anbragt foran en havestue (man aner en petroleumslampe inde i stuen) i to kurvestole, som var moderne i 1870'erne. |
Fotografen har arrangeret sit motiv, så kvinden holder en lille buket i hånden, manden sider med sin porcellænslangpibe. Flagstang med en mandshøj, blomstrende staude.
Billedets violette farve, dragter mv. fortæller, at det er fra 1890'erne. Billedet er monteret på et stykke karton med guldtryk, som blev benyttet af mange fotografer. Heldigvis fik mange trykt deres navn på kartonet. Samling avk. |
Ukendt fotograf. Huse på Hesnæsvej syd for Stubbekøbing, 1970'erne, Stubbekøbing Lokalhistoriske Arkiv.