Kristian Hude i Nordjylland
Mesterfotografen Kristian Ludvig von der Hude, 1864-1929.
Foto Kristian Hude, Citadellet i Fladstrand, Frederikshavn, med krudttårnet, et såkaldt martellotårn, opført i årene omkring 1687 efter fæstningsingeniør Anton Choucherons tegninger og under hans ledelse. Coucheron, der fra 1681 var kommandant på Christiansø, arbejdede med befæstningen af de to øer og opførte de to martellotårne her, Store Tårn og Lille Tårn, omkring 1684. Et tilsvarende tårn opførtes i Rønne i 1689, Kastellet.
Vi – i Foreningen til bevaring af det fotografiske arvegods - er kommet over en samling originalaftryk af Kristian Hudes billeder fra det meste af Danmark. Samtlige billeder er forsynet med fotografens blindstempel eller prægning: ”Eneret Hude”. Kristian Hude (1864-1929) var født i Roskilde og boede i byen det meste af sit voksne liv. Han var en fremragende fotograf og ernærede sig især som omrejsende arkitekturfotograf. Overalt i Danmark fotograferede han kirker, herregårde og gamle huse. Kunstnerisk, teknisk, og kompositionsmæssigt er hans billeder af høj kvalitet, og han blev allerede i sin samtidig beskrevet som en dygtig kunstner på sit felt. Kristian Hude var født i Roskilde i 1864, søn af prokurator Hude. Som sine søskende gik han i gang med et universitetsstudie, men opgav, og han forsørgede sig et par år, 1894-1897, som huslærer på Bornholm og i Vestsjælland. Han var da allerede begyndt at fotografere og i februar 1894 anmeldte han eneret på fire interiører fra Roskilde og Roskilde Domkirke. Senere blev det til utallige eneretsanmeldelser. |
Omkring 1897 besluttede han sig for at blive professionel fotograf og det lykkedes ham at få et kursus hos Peter Lars Petersen i København, senere kendt som Kongelig Hoffotograf Elfelt.
I 1899 slog Hude sig ned i sin fødeby Roskilde og levede resten af sit liv som fotograf. Han døde i 1929. Kristian Hude solgte kopier af sine billeder til Nationalmuseet og han illustrerede fx værker som Trap Danmark og Dagligt Liv i Norden (dog uden fotografens navn). Mod at testamentere Nationalmuseet den nationale del af sin store glaspladesamling, ca. 6000 plader, kom han fra 1919 på finansloven med en livsvarig årlig ydelse. Samlingen kom til Nationalmuseet efter hans død i 1929, og samlingen af glasplader og fotoalbums findes stadig på Nationalmuseet. Lidt over 200 bilelder ee nu (2019) online på Nationalmuseets hjemmeside HER. Hans billeder fra Roskilde er bevaret i Roskilde, hvor han fotograferede overalt og samlingen af fotos, fotoalbums og glaspladenegativer udgør en vigtig del af Roskildes kulturarv. I sine sidste år ønskede han at destruere sine glaspladenegativer fra Roskilde og omegn, men samlingen blev købt af den lokale boghandler Flensborg og siden testamenteret til Roskilde Kommune. Samlingen findes nu i Roskilde lokalhistoriske Arkiv. Se mere om Hude: http://www.hudesroskilde.dk/ |
NORDJYLLAND - Visborggård ved Hadsund
Glaspladen har fået et par knæk, men det forstyrrer ikke indtrykket af en rigtig god registrering og et professionelt fotografi af denne store totårnede borg eller herregård omgivet af voldgrave ikke langt fra Hadsund.
Man kan læse sig til, at der har været en gård/borg på stedet fra tidligste middelalder, men den bygning vi ser her er fra sidste fjerdedel af 1500tallet. Borgen blev overtaget af staten i 1930erne og omdannet til et plejehjem, og den fungerer i dag som et botilbud til mennesker med sindslidelser. Kristian Hude har måske besøgt borgen da den var i familien Kjellerups eje (indtil 1913), billedet har et relativt lavt negativnummer 1192. (Eller rejste Hude rundt i Danmark for at fotografere fredningsemner?). |
Efterfølgende ejer var greve Knud Danneskiold-Samsøe, i hans tid i 1918 blev borgen fredet. En lidt sjov historie er, at Danneskiold-Samsøe i 1920 skænkede kong Christian den X den hvide hest, som kongen red på over den dansk tyske grænse den 10. juli 1920.
Hesten blev begravet ved Visborggård – gad vide om der er sat en gravsten for den? Du kan læse meget mere om den fredede gård HER. |
Spøttrup Borg i Salling kaldes Danmarks bedst bevarede middelalderborg. Den ser også sådan ud med storkereden på taget. I dag er borgen en aktør i et af de middelaldershows, der er så moderne i øjeblikket, men da Kristian Hude kom forbi, vel nok lige før 1900 (fotografiet har et lavt glaspladenummer 548), ja så lå den blot der i ensom majestæt og man må tro, at det var hønsene der tog hånd om den. Og storken.
Den er vel nok ikke ligefrem forfalden, men trænger til en kalkekost! Og sikkert lidt mere. Gad vide om han tog flere billeder derfra? Jeg har blot dette ene. (Det gjorde han - han tog mange! Igennem 1800årene var Spøttrup ejet af folk, der ikke interesserede sig synderligt for den gamle gård. Måske var det dens redning. Den var blandt de første ejendomme, der blev fredet i 1918. Samling avk.
Den er vel nok ikke ligefrem forfalden, men trænger til en kalkekost! Og sikkert lidt mere. Gad vide om han tog flere billeder derfra? Jeg har blot dette ene. (Det gjorde han - han tog mange! Igennem 1800årene var Spøttrup ejet af folk, der ikke interesserede sig synderligt for den gamle gård. Måske var det dens redning. Den var blandt de første ejendomme, der blev fredet i 1918. Samling avk.
NORDJYLLAND - Kakkelovnen på Benzon på Norddjurs
Hude og kakkelovnen på Benzon eller Sostrup på Norddjurs.
Vores samling af Hudebilleder er pænt stor, og det er meget tilfældigt, hvad den rummer. Det er jo faktisk ret fint! Denne ovn er fotograferet på herregården der hed Benzon på Hudes tid, nu kaldes den Sostrup. Stor flot herregård, fredet 1918 og sikkert også fotograferet af Hude, vi har bare ikke det billede. Vi har til gengæld denne kakkelovn eller rettere jernovn, som Hude har taget et billede af. Hvorfor? Når man som vi her i huset en gang har studeret gamle jernovne, så kom vi i tanke om ældre bog om disse ovne. Det er Jørgen Olriks ”Gamle Jærnovne fra Tiden 1550-1800”. Udgivet i 1912. I vores kopi af bogen kan vi konstatere, at billedet er med som fig. 56, ”Ovn fra Herregaarden Benzon”. Den er iflg. Olrik signeret Bærum 1789. Det fremgår ikke, hvem det er der har fotograferet til Olriks bog, men mon ikke Hude er ophavsmanden til mange af de fine billeder? Bærum Jernværk i Norge ligger ikke langt fra Oslo. |
NORDJYLLAND - Randrup mellem Hadsund og Ålborg
Åh – hvor er det et fint sted! Randrup i Skibsted sogn, mellem Hadsund og Ålborg. Tårnet og de to gavle er rigtig gamle, vist endda fra 1500-1600tallet og siden er der jævnligt blevet bygget på gården. Det ser ikke ud som om tiderne var specielt gunstige for den daværende ejer, Franciscus Hvass, da Kristian Hude kom forbi omkring 1900.
Enviseruret på tårnet viser halv to og det kunne vel passe meget godt, hvis det blot ikke var fordi det sikkert ikke havde gået i mange år. Dyner og tæpper er lagt til luftning, men alt i alt er det vist et sted i forfald. |
En morsom detalje, læg mærke til tagrenden og de to spygatter på tårnet lige over uret og hoveddøren. Så slap man for noget af regnvandet. Men det kunne ellers godt se ud, som om man kæmpede en del med fugt i denne ellers så fine bygning.
|
NORDJYLLAND - Voergård i Dronninglund
Midt imellem Ålborg og Frederikshavn ligger denne fantastiske borg. Den er fra 100tallet, er et stort og imponerende anlæg og blev fredet blandt de første bygninger i Danmark i 1918. Hude må have besøgt den nogle årtier før, hvis man kan tro at hans negativnumre afspejler, hvornår han har taget billederne. Det har nr. 473.
|
Der knytter sig en forrygende historie til herregården, om den unge Einar Oberbech-Clausen fra Nyborg, der var udlært manufakturhandler, tog til Frankrig, blev greve, rig og i 1955 købte Voergård. Man kan læse historien på Kulturarvsstyrelsens 1001 fortællinger: HER.
Nu er det et oplevelsescenter ejet af Oberbech-Clausens fond. |