Gamle håndværkere, arbejdere, ansatte, kontorfolk - uden fotografnavn
Danmark arbejder!
Arbejdere ved Søarsenalet på Arsenaløen. Et arbejdsbillede - otte arbejdere - og så har der sneget sig en bowlerhat (formand) ind i baggrunden til højre. Man aner vist kanonkugler og lignende i billedet. Intet fotografnavn. Intet på bagsiden - så man må gætte! Fra Andreas Trier Mørchs samling.
Opførelse af skorsten til mejeri, teglværk el. lign.
Foto A. Jensen, Grenaa, 1892 ff. Skorstensbyggeri? til? Fra Andreas Trier Mørchs samling af arbejdsbilleder.
Ukendt fotograf. Et arbejdsteam. Jeg ville umiddelbart tro, at det var et mejeri ? Kvinden er vel boss her? Desværre er billedet uden tekst på bagsiden, og på skiltet til venstre står der: "Uvedkommende ..." Læg mærke til at alle mænd har armene på samme måde (nogen påstår, at det var bagerne der fik kræfter af at slå dej - men de plejer at have de blødpuldede kasketter på?. Omkring 1920. Fra Andreas Trier Mørchs samling.
Vej/parkarbejdere. Herligt sjak. Træskoene siger vel de er danske? Redskaber og skilte skal fortælle os noget - og hvis nogen kan genkende en halv skulptur til venstre, ved vi hvor vi er? Det var der: Aron Jerndahls skulptur, Det lider mot Skumning. Opstillet 1904 i i Østre Anlæg. Troede først årstallet var 1922, det er muligvis rigtig i forhold til de sixpence-kasketter, flere af herrerne har på. Fra Andreas Trier Mørchs samling.
Brolæggere. Jeg tænker at det her må være brolæggere. I en gade - og måske er vi i København? Flot fyr ham med brolæggerjomfruen.
Fotograf og sted desværre ukendt. Man kan se en frisør, en skotøjsbutik og telefonautomat. Fra Andreas Trier Mørchs samling. |
Arbejdere, håndværkere, måske en ung lærling. Herlige billeder. Ikke noget fotografnavn. En ganske ung lærling foreviget på en god dag - efter arbejde. Med sin lille snadde i munden. Andreas Trier Mørchs samling.
Jernbanearbejdere. Fotograf ukendt. Bag på står: "Østre Gasværk. Banearbejdere på Nordbanen". Man kan se hjørneejendommen Strandboulevarden/Løgstørgade 37 i baggrunden. Bygningen er ifølge BBR opført i 1926. Så sidst i 1920'erne. Fra Andreas Trier Mørchs samling.
Ukendt fotograf. Stationsforstander (?). Et eller andet sted.
Vi der har været godt inde i jernbanernes historie har nok bemærket, at det at være ansat ved banerne vist ikke bare var et job, det var en livstil? Fra Andreas Trier Mørchs samling. Hans-Henrik Steen Rasmussen fortæller: Det ser ud som om han befinder sig i et signalhus eller en kommandopost. Han ser ud til at tilhøre "sølvsnorene". Billedet er taget for lang tid siden, mit bud er at han er overportør1 med stationsmestereksamen. Senere betegnet trafikekspedient). Han havde forefaldende arbejde på stationen ved siden af, at han var vagthavende stationsbestyrer og ansvarlig for den sikkerhedsmæssige afvikling af toggangen (Derfor kitlen). Bemærk urkæden, det var folk der vidste hvad de havde med at gøre. På et tidspunkt bliver han stationsmester. Dette er mit bud. TAK. |
Den danske telegraf. Dette foto er ret usædvanligt: "1894, Bonne Année Les Employés télégrafique à Fredericia". En nytårshilsen fra de telegrafansatte i Fredericia.
Man kunne tro, at der var fransktalende folk ansat ved telegrafudbygning i Fredericia i årene i hvert fald 1894-1895. Fredericia var et knudepunkt, hvad angår telegrafen - og jo også trafikken i Danmark. Kabinetkort. Bemærk ledningen - den danner årstallene 1893 og 1894. Blank bagside. Fra Andreas Trier Mørcks samling. |
Ukendt fotograf. To - vandrende håndværkssvende - et eller andet sted fra - på stendige ved birke/poppel skov. Bemærk bælter og urkæder, de er næppe danske? Kabinetkort, blank bagside, fra Andreas Trier Mørchs samling.
|
Bagere - (og andre håndværk) se flere HER.
Bagere - sikkert med bagermesteren i midten - fotograferet af en ukendt fotograf - måske i København?
Læg mærke til bagernes meget karakteristiske, bløde "puldhat". Sjovt hvordan sådan nogle karakteristiske beklædningsgenstande opstår og bliver en del fx af bagernes identitet. Rester af guldkant på det medtagne billede, dvs. foto fra 1890'erne. Andreas Trier Mørchs samling. |
Ole Jeppesen fortæller - 2024:
Mester på billedet kunne godt ligne oldermanden for Københavns Bagerlav Jørgen Johan Valdemar Gætje (1850-1905). Brødforsyning var vigtig og de københavnske bagermestre i lavet meget magtfulde. Jeg har skrevet noget om det i denne artikel, hvor der findes et foto af Gætje på s. 19. Et studie i brød, møller, ernæring, forskning mmm. HER. |
Foto O. Chr. Petersen (?). Et tømrer/murersjak. Den unge mand der sidder øverst hedder (iflg tekst på bagsiden) Johan Stonor. Noget skulle fejres, tre af dem har en øl i hånden. Fra Andreas Trier Mørchs samling.
Bødkere.
Fotograf ukendt. Dermed også ukendt sted. Men i hvert fald er det to bødkere, der er ved at fremstille smørdritler til den engelske smørexport. De mange tønder, der blev fyldt med ca. 50 kg. smør, forlængede mig bekendt bødkerhåndværket. Eksport i smørdritler ophørte først i 1967. Fra Gerhard Rydings samling.
Og så det, der hører med, når man skriver om bødkere: Ham til højre ser ud som om han er ved at falde i staver - men ham med kasketten ved, at tomme tønder buldrer mest. Og man skal da i hvert fald ikke sætte sit lys under en skæppe. Etc.
Fotograf ukendt. Dermed også ukendt sted. Men i hvert fald er det to bødkere, der er ved at fremstille smørdritler til den engelske smørexport. De mange tønder, der blev fyldt med ca. 50 kg. smør, forlængede mig bekendt bødkerhåndværket. Eksport i smørdritler ophørte først i 1967. Fra Gerhard Rydings samling.
Og så det, der hører med, når man skriver om bødkere: Ham til højre ser ud som om han er ved at falde i staver - men ham med kasketten ved, at tomme tønder buldrer mest. Og man skal da i hvert fald ikke sætte sit lys under en skæppe. Etc.
Kurvemagere. Dejligt portræt af en kurvemager og hans kælderbutik. Fotografen desværre ukendt, foto ca. 1905. Billedet forestiller kurvemager Karl Kaae, Sct. Mathiasgade 86, Viborg. Fra Lokalhistorisk Arkiv for Viborg Kommune.
Tysk kvægudstilling, Køln. Med præmier til de bedste avlstyre. Foto Th. Brambak, Köln (?). Fra Andreas Trier Mørcks samling.
Teglværk
Fotograf ukendt. Et teglværk - et sted. Andreas Trier Mørchs samling.
Søfolk
Fotografen desværre ukendt. Vi ser: et mandskab. Et dansk flag. Transport af træ? Et dampskib benyttede kul? Er vi ude at sejle - Spændt på om nogen har et godt bud? Fra Andreas Trier Mørcks samling.
Industri - maskinværksted - støberi
Maskinfabrik - jernstøberi - i hvert fald en stor virksomhed. Det er en grovsmedje. Maskinen er en hammer. Men hvor og hvem? Andreas Trier Mørchs samling.
Der er tre billeder, som synes at se ud som om de kommer fra samme virksomhed, maskinfabrik og jernstøberi? Kunne være Burmeister & Wain - eller?
Andreas Trier Mørchs samling.
Andreas Trier Mørchs samling.
Endnu et billede fra en fabriksvirksomhed., Maskinfabrik - jernstøberi. en stor virksomhed. Noget i retning af Burmeister & Wain?
Andreas Trier Mørchs samling.
Andreas Trier Mørchs samling.
Superbillede af nogle seje kvinder, sikekrt ansat på en eller anden fabrik - tænker jeg. Og bare "rolig" - der er en herre i centrum! Ved desværre ikke hvem fotografen er, men tror billedet er fra København (?). På karton. Samling Andreas Trier Mørch.
Fotografen ukendt, blank bagside. "Kirurgisk Afd. Schiønning & Arvé, København". Fra Andreas Trier Mørchs samling af arbejdsbilleder.
Ukendt fotograf. Bryggeri - øldepot - skulle det mon være i Kalundborg! Jo taget i bryggeriets gård. Kordilgade 83. ”Kallundborg Aktiebryggeri”. Andreas Trier Mørchs samling.
Foto, Kunstlysatelierret, Falkoneralle 90, Kbh. Bryggeriarbejderer. "For opmæksomheden ved mit Juliæum sender jeg Dig hermed min bedste Tak. H.C. Hansen, xxxhøjvej 5." Fra Andreas Trier Mørchs samling.
Ukendt fotograf. På besøg i en sølvvareforretniing. Omkring 1900. Synesd at være et vældrigt retoucheret billeder, med personer kopieret ind i billedet. Kunne måske være tænkt som et reklamebillede for en større forretning til brug i en af datidens mange illustrerede blade. Fra Andreas Trier Mørchs samling.