Aase Mølgaard. Telefonistinde i 1960erne - og på tur med veninderne. Amatørfotos.
Aase Møllgaard var ansat som telefonistinde på telefoncentralen i Rønne. Hun må have været en af de mange damer på rækken her ved omstillingsbordet. Billedet er fra sidst i 1960erne, hvor man formentlig netop har gennemgået endnu et teknisk fremskridt. Dette knivskarpe billede er taget af fotograf Bjarne Ilsted Bech, Rønne, som på det tidspunkt også var pressefotograf for det hedengangne dagblad
Bornholmeren.
Telefonens historie på Bornholm kan man læse om i: Orla E. Pedersen, Telefon på Bornholm i 100 år, Bornholmske Samlinger 1994. Se også HER.
Fra Else Møllgaards private albums, snapshots fra Bornholm 1930-1968.
Bornholmeren.
Telefonens historie på Bornholm kan man læse om i: Orla E. Pedersen, Telefon på Bornholm i 100 år, Bornholmske Samlinger 1994. Se også HER.
Fra Else Møllgaards private albums, snapshots fra Bornholm 1930-1968.
Møllgaards egne billeder fra tiden som telefonistinde
Telefonistinder i Rønne og to pressefotografer, Algot (Rasmussen) yderst til venstre fra Bornholms Tidende og i samtale med ham, Bjarne Ilsted Bech, Bornholmeren, som tog bl.a. det billede vedr. telefonien, som også er vist i denne serie. Her er det så Aase Møllgaard selv, der har foreviget begivenheden med sit eget kamera, og med farvefilm, som hun først begyndte at bruge i 1968.
POå tur Bornholms rundt med veninderne
Hotel JomfrubjergetPå en tur Bornholm rundt kunne et første stoppested være det for længst
forsvundne Hotel Jomfrubjerget inde i Almindingen. Det kunne være man skulle have en kop kaffe på hotellet. Eller ligefrem en frokost. Fra hotellet var der en fantastisk udsigt over skoven og Åremyr, den største sø i Almindingen. Hotel Jomfrubjerget blev opført i 1891. Hotellet var som man ser på billedet på tre etager, nederste etage var omkranset af en oprindelig åben, men overdækket veranda, som senere blev lukket med vinduer. De to nederste etager var bygget i sten, øverste etage i træ. Hotellet var i bedste svejtserstil prydet med baldakiner, verandaer, balustrader og balkoner og endda et tårn. Hotellet nedbrændte 30. oktober 1974, grunden blev ryddet og i dag er det svært at forestille sig, at der engang har ligget et hotel. Svaneke HavnSvaneke 1968. Stadig med mange erhvervsfiskere i havnen. Man aner lige Svaneke Fyr i baggrunden.
Christian IV på Helligdonmmen
Det er ikke mange beskåret at få lov til at holde Christian IV i hånden. Ikke noget at sige til at Else Møllgaard har foreviget en af sine veninder ved denne lejlighed.
Det er billedhuggeren Bissen (den yngre)’s statue af Christian IV. Dette er en afstøbning i zink, som o. 1900 var blevet erhvervet på en auktion i København af Blanchs Hotels (ved Sandvig, også nedrevet) daværende ejer Rolf Müller. Ved en tvangsauktion blev den senere købt af Koch på Hotel Helligdommen og flyttet dertil. Da Hotel Helligdommen blev revet ned for at give plads til Bornholms Kunstmuseum kom den til Forsvarsmuseet i Rønne, hvor den kan ses i dag. http://www.bornholmsmuseum.dk/museumsudstil/ugensh5007.htm HammerhavnenHammershus. En af de mest storslåede oplevelser på Bornholm. Og det kan være en god ide også at se borgruinen fra Sæne- eller Hammerhavnen. Bygningerne på molen er fra stenindustrien på Hammeren og blev brugt i forbindelse med udskibning af skærver.
Goddag og farvel til BornholmMan kan passende afslutte bladringen i Else Møllgaards albums og turen rundt på Bornholm med dette billede af ”Djævlen og hans to hunde” som man endnu finder på havnen i Rønne. De var det første Pelle Erobreren så, da han i Martin Andersen Nexø’s roman steg i land i Rønne sammen med sin far, og han blev ganske rædselsslagen ved synet af dem.
De gamle, originale galionsfigurer findes siden 1983 på Bornholms Museum, og museet har fået fremstillet nye afstøbninger i plastmateriale, de er på havnen nu. De to hunde skal angiveligt have prydet stævnsiderne på barkskibet "Tordenskjold". Mandsfiguren (en såkaldt rederfigur) stammer måske fra en brig "Belohnung", der strandede på Hvideodde Rev 10. november 1849 på rejse fra Liverpool til Danzig. |
Tre gratierTre gratier – hver alder sin charme – på vej rundt på Bornholm i Else Møllgaards lille bil og med hendes kamera. Else Møllgaard havde fået råd til at tage kørekort og anskaffe sig en bil sidst i 1960erne. Bornholms Museum fik for nogle år siden den pude forærende, som hun broderede til sin bil og hvorpå bilnummeret står: BB 43142.
Samtidig begyndte Else Møllgaard at tage farvebilleder, flere af dem er dateret 1968 og med en lille serie bornholmerbilleder, som er bevaret i nogle smukke, varme farver, vil vi slutte gennemgangen af hendes gamle albums. Fire årtiers amatørbilleder eller snapshots, af en kvinde der kunne lide at fotografere. Selv om det har været billeder beregnet for det private album, især billeder af fødselsdage, ferier og familien der er samlet, har vi også fået et lille blik ind i de store verdensbegivenheder, der har tegnede de fire årtier på ondt og godt. Når jeg låner betegnelsen ”Tre gratier” om kvinderne på dette billede, er det fordi jeg netop har opdaget, at man på Art Institute i Chicago har åbnet en udstilling (i 2011) som hedder ”Three-Graces” som også drejer sig om amatørbilledet, det hurtige snapshot. En samler fra New York, Peter J. Cohen, har samlet ca. 20.000 snapshots fra sidst i 1800tallet til o. 1970. Fra samlingen er der udvalgt ca. 500 billeder med motiver af tre kvinder til udstillingen i Chicago. I udstillingen diskuteres det, hvorledes billeder, som er blevet anonyme og fundet på loppemarkeder og andre steder, får en ny kulturhistorisk værdi og hvorledes det anonyme amatørbillede i en overordnet sammenhæng viser, hvordan mennesket gennem tiden har ønsket at præsentere sig selv foran et kamera. Blot lige hvis nogen, der også har fotonørderiet som hobby, skulle komme forbi Chicago i den kommende tid. Gudhjem HavnGudhjem Havn 1968. Fotograferet henholdsvis fra syd og nord. Det som falder mest i øjnene er den store silo, som heldigvis forsvandt for ikke så mange år siden. Kommentar maj 2012 ved. Ivar Holm:
være Sørens minde! ChristiansøEn sejltur til Christiansø hører med til oplevelsen af Bornholm. 1968. Her er ikke ændret noget – det skulle da også her være erhvervsfiskerne, som nu næsten helt er forsvundet.
Tejn HavnTejn Havn. Tejn var engang et idyllisk fiskerleje som Gudhjem, men den
forvandling både af havnen og ikke mindst husene i fiskerlejet startede vel netop sidst i 1960erne. Her i 1968 har man måske endnu røget sild på det silderøgeri, der ses i baggrunden. Karlsens kiosk i VangKarlsens kiosk i Vang 1968. "Røgede Bornholmere har vi ikke! men - vi har ægte håndfangede Spegesild!..." står der på et af skiltene. Og så kunne man købe keramik, is, slik, øl og sodavand og sikkert meget mere.
OIplysninger ved Ivar Holm, maj 2012: Kiosken og murstenshuset i baggrunden er opført af Niels Peter Svart. Isskiltet er sandsynligvis ren reklame. Det er hans kone, Dagny, i døren med forklædet på, og den anden dame er hans søster Ellen Svart. Niels Peter var deltidsfisker og solgte spegesild. Om sommeren sejlede han turister til Jons kapel, Finnedalen og Sæne. Dagny arbejdede på kontoret i det oprindelige Vang Granit. Ellen arbejdede i Hellerup, det er nok årsagen til den fine halskæde ;-) Rønne HavnRønne Havn med det nu nedrevne pakhus på Øernes Kaj, den mole, der oprindelig var anlagt i 1870erne til udskibning af kaolin (porcelænsler) fra brudene ved Snorrebakken. På billedet til venstre ser man bag ved fragtskibet ”Det gule Palæ”, som, ligesom pakhuset ejedes af Øernes Andelsselskab og som også er revet ned. Skibene blev lastet med korn fra landmændene.
|
Med Dampskibsselskabets hvide skibe
Else Møllgaard har taget mange billeder af skibe, også Dampskibsselskabet af Bornholm af 1866”’s skibe, som vi ser her. I 1973 overtog staten rederiet som nu kom til at hedde BornholmsTrafikken – for i januar 2011 at komme til at hedde ”Rederiet Færgen”.
På billedet fra 1968 ser vi M/F Hammershus til venstre, bygget i Tyskland i 1965 til ”1866”, afhændet af BornholmsTrafikken i 1993 og M/S Nordland til højre. Det var den gamle M/S Bornholm, bygget 1930 på Burmeister og Wain og solgt af selskabet i 1940. Den havde derefter forskellige ejere, i 1956-1970 var det Lübeck-Linie AG, der også besejlede Bornholm. Se mere HER.
På billedet fra 1968 ser vi M/F Hammershus til venstre, bygget i Tyskland i 1965 til ”1866”, afhændet af BornholmsTrafikken i 1993 og M/S Nordland til højre. Det var den gamle M/S Bornholm, bygget 1930 på Burmeister og Wain og solgt af selskabet i 1940. Den havde derefter forskellige ejere, i 1956-1970 var det Lübeck-Linie AG, der også besejlede Bornholm. Se mere HER.