Frederik 7. konge 1848-1863.
I den fine "Kongernes samling" findes denne unikke daguerreotypi: (Fotografen/daguerreotypisten er ukendt).
Det er Kronprins Frederik (VII) med hofkavalerer. Kronprins Frederik (VII) med højpuldet, lys hat (uden fipskæg), siddende, omgivet af fire stående herrer: livlæge J. J. G. Lund, kabinetssekretær H. M. W. Lunding, adjudant, major P. M. W. Bülow og senere generaladjudant C. L. C. Irminger.
Daguerreotypiet tilskrives Mads Alstrup, ca. 1845.
Det interessante er også, at Lennart Weber har gengivet det samme daguerreotypi i sin bog om "Fotografer i Hillerød". Det har han lånt på Frederiksborg Slot.
Men identiske er de ikke. Kronprinsen har skiftet benklæder, hvide til sorte eller omvendt, herrerne har flyttet sig lidt. Der mangler en hat. Ville man have flere kopier måtte man tage flere daguerreotypier, som ikke kunne kopieres dengang.
Kilde: "Den Kongelige Fotografisamling, H. M. Dronningens Håndbibliotek, Kongernes Samling".
Det er Kronprins Frederik (VII) med hofkavalerer. Kronprins Frederik (VII) med højpuldet, lys hat (uden fipskæg), siddende, omgivet af fire stående herrer: livlæge J. J. G. Lund, kabinetssekretær H. M. W. Lunding, adjudant, major P. M. W. Bülow og senere generaladjudant C. L. C. Irminger.
Daguerreotypiet tilskrives Mads Alstrup, ca. 1845.
Det interessante er også, at Lennart Weber har gengivet det samme daguerreotypi i sin bog om "Fotografer i Hillerød". Det har han lånt på Frederiksborg Slot.
Men identiske er de ikke. Kronprinsen har skiftet benklæder, hvide til sorte eller omvendt, herrerne har flyttet sig lidt. Der mangler en hat. Ville man have flere kopier måtte man tage flere daguerreotypier, som ikke kunne kopieres dengang.
Kilde: "Den Kongelige Fotografisamling, H. M. Dronningens Håndbibliotek, Kongernes Samling".
Foto Georg E. Hansen, Frederik 7. Evt. affoto af daguerreotypi? O. 1860. KB.
|
Foto Georg E. Hansen, Frederik 7. (affoto af daguerreotypi?) KB. o. 1860 - eller tidligere
|
1859 (?). Tiåret for Grundlovens vedtagelse (?). Frederik 7 på Christiansborg. Fotograf: Paetz, Harald (1837-1895) skuespiller, kgl. hoffotograf. (Er der skrevet bag på en kopi af originalbilledet fra Jægerspris Museum.) Billederne på Det Kongelige Bibliotek. Paetz iflg. KB.
|
Foto G. Rosenkilde, Kjöbenhavn. Den sidste Grundlovsfest for Frederik 7 1863. Fotograferet på Christiansborgs ridebane. Det Kgl. Bibl.
|
Frederik 7. Ukendt fotograf. alm1.MV.
Rudolph Striegler tog flere portrætter af kongen. |
Frederik 7. – på Nexø-fotografen Johan Hansens karton. Efter nederlaget til Tyskland i 1864 kom alt hvad der var dansk i fokus på en ny måde. Nationalismen voksede. Fotografen Johan Hansens portræt af den i 1863 afdøde monark Frederik 7. skal ses i den sammenhæng. Johan Hansen signalerede tilhørsforholdet til Danmark, som han også gav udtryk for, ved at flytte fra sin hjemegn Als til sin kones fødeø. Ligesom mange andre fra Sønderjylland og Slesvig. Johan Hansen havde ikke selv fotograferet Frederik 7 – det havde en af datidens hoffotografer – men han havde affotograferet et billede af kongen, monteret det på sit eget signerede visitkortkarton og forhandlede det på denne måde. Det tog man ikke så tungt dengang.
|
P. Th. Olsens Atelier, Fælledvej, Frederik 7. og kongerne før ham. albn1. MV.
|
Øa 1995-08-3.
|
Rudolph Striegler er fotografen bag dette portræt.
Frederik VII og grevinde Danner, fotograferet/kopieret af Moritz Unna, 1811-1871. Født og død i København. Etableret som daguerreotypist i Göteborg 1853. Flyttede til København 1863 og overtog Strieglers atelier - men det gik ikke godt og han døde "i meget trange Kaar". Fotograferede til ca. 1867. Billedet tilhører Bill Jones, Washington D.C. Læse mere om grevinde Danner på siden HER. |
(Er fotografiet et forlæg?) Fik et olietryk af Frederik 7. med fra et loppemarked, egentlig fordi han var sat i en vældig fin sølvramme. Men bag på havde nogen skrevet: "1ste Præmie ved Skyttefesten i 2den Kreds den 27de September 1885 vundet af Delingsformand H.P. Sonne."
Frederik 7. døde i 1863, så at bruge han som gave 22 år senere fortæller vel, hvor stor symbolsk betydning man tillagde ham: Med ophævelse af enevælden, grundlovens gennemførelse i 1849 og hans valgsprog: "Folkets kærlighed, min styrke". Jeg ved ikke hvad forlægget er for dette olietryk. Kongen blev selvfølgelig malet mange gange - men han blev også fotograferet og nød som sådan, som den første regent, glæde af det da helt nye fotografi. |
Foto J. Petersen, Kbh. Frederik 7. Kongelige Bibliotek.
|
Foto Georg E. Hansen, Kbh. Kong Frederik 7. Kongelige Bibliotek.
|
Christian 9. Konge 1863-1906.
Dronning Louise, ukendt fotograf. alb.1.MV.
|
19. Dronning Alexandra af Storbritannien med Albert Victor, f. 1865. Ingen fotografsignatur. Ø-arkivet.
|
En overraskende og primitiv kollage, hvor flere regenter synes at være samlet. Egen samling.
|
Dobbeltportrættet af prinsesse Dagmar og hendes første forlovede, tsartronfølgeren som døde, hvorefter hun blev gift med hans lillebror, Alexander 3. ES.
|
Portræt af prinsesse Dagmar, taget af Georg E. Hansen før 1862, hvor han modtog en medalje på en industriudstilling i London. Det er det der er genbrugt på kollagen herover.
|
Kronprins Frederik (8) og prinsesse Louise. (Tilhører Bill Jones, Washington D.C.)
|
Kronprinsepar, Frederik (8). Allinge-albums. BM.
|
Dette er et af de mest almindelige royale billeder, man finder i de ældste fotoalbums. Det er selvfølgelig en collage, af en ukendt fotograf (formentlig kongelig hoffotograf Georg E. Hansen).
Fremstillet/kopieret af forskellige fotografer i Danmark, som sædvanligvis ikke har trykt deres navn bag på kartonet. Christian 9. blev konge efter Frederik 7.’s død i november 1863. Christian 9. og dronning Louise med deres seks børn: Frederik, Alexandra, Vilhelm, Dagmar, Thyra, Valdemar. |
”Europas svigerforældre”, fire af deres børn kom til at sidde på europæiske troner:
Frederik som Kong Frederik 8. af Danmark, Alexandra som Dronning af England gift med Edvard 7. Dagmar som kejserinde af Rusland (under navnet Maria Fjodorovna), gift med tsar Alexander 3. af Rusland, samt Vilhelm som Kong Georg 1. af Grækenland. I 1887 afslog prins Valdemar at blive konge af Bulgarien. Endelig kunne Christian 9. kort før sin død give sit samtykke til, at hans sønnesøn, prins Carl, kunne vælges til konge af Norge. Vi er jo nogen der er stolte af vore børn. Kvindeportræt: BØA 1995-08-3 |
Christian 9. Han har en ganske flot skægvækst og noget som med al respekt, ligner et "hattehår". Han blev konge i 1863 - dette billede
må være fra et af hans første år som regent. Han er fotograferet sammen med prins Valdemar. Fra et bornholmsk fotoalbum - fra Snogebæk! |
Kong Christian 9.'s gemalinde, dronning Louise, 1817-1898. Ukendt fotograf o. 1864.
Hvem fotograferne er vides ikke, det er "piratkopier" |
Chr. 9.., fotograferet af hoffotograf J. Petersen, Kongens Nytorv 3, København. Portrættet tilhører Bill Jones, Washington D.C.
Christian IX og Dronning Louise. 1892. Kabinetfotos. Pt. ukendt fotograf. Alb2, tilh. Mette Vind.
|
Christian IX og dronning Louise. Fotograf J. Danielsen, Østerbrogade 44, København Ø. Portrætterne tilhører Bill Jones, Washington D.C.
|
Et fornemt fotoalbum på Kongelige Bibliotek
I januar 1977 var Dansk fotohistorisk Selskab inviteret indenfor på Kongelige Bibliotek, hvor man fik en gennemgang af "Samlingens forunderlige Verden, der omfatter nogle af de største Sjældenheder paa Fotografiens Omraade" som der står i referatet. I dag er disse sjældenheder tilgængelige online, og det man dengang var allermest optaget af var et fotoalbum. Referenten var en ældre herre tror jeg, han skrev: "Det flotteste Værk var dog maaske et Album fra 1869, som den norsk-svenske Prinsesse Lovisa medbragte til Danmark ved sin Formæling med den danske Kronprins Frederik, den senere Frederik VIII. Dette album, der indeholder et stort antal portrætfotografier af kendte Svenskere og Nordmænd, er saa raffineret i sin Udførelse at man fristes til at benytte det gamle Revyrefræn ”det kan ej beskrives, det maa ses”." (Link HER til albummet, som kunne være det, der er omtalt her.)
En kongelig Familie - fotograf Tewis Michelsen
Hele den kongelige familie er samlet til fotografering på Fredensborg Slotstrappe 1885. Se mere her (fotograf Tewis Michelsen HER.)
Kongelige fra det meste af Europa: (fra venstre)
Kronprins Georg af Grækenland Ruslands kejser Alexander 3 Prinsen af Wales, (Edward 7 af England) Prins Christian af Danmark,(Kong Christian 10) Kong Georg 1 af Grækenland Kronprinsesse Louise af Danmark Prinsesse Maud af England Prinsesse Louise af England Prins Harald af Danmark Dronning Louise af Danmark Kronprins Frederik af Danmark Prins Vilhelm |
Prinsesse Louise af Danmark
Prins Carl af Danmark, (Haakon VII af Norge) Prins Valdemar af Danmark Prinsesse Marie af Orleans Prinsesse Olga af Rusland Robert af Orleans, hertugen af Chartres Prinsesse Xenia af Rusland Prinsessen af Wales Hertuginden af Chartres Prins Hans Ruslands kejserinde Dagmar Prins Georg af Rusland Nicolaj, Ruslands kommende kejser Prins Henry af Orleans Kong Christian 9 af Danmark Prinsesse Victoria af England Christian 9. blev ikke for intet kaldt Europas svigerfar. Af børnene blev Frederik 8, Konge af Danmark, Alexandra, Dronning af Storbritannien, Vilhelm, Kong Georg 1 af Grækenland, Dagmar, kejserinde af Rusland – og så var der Prinsesse Thyra samt Prins Valdemar, som afslog at blive konge af Bulgarien. |
Foto Ad. Lønborg, Kbh. Tre generationer. Christian IX forrest, til venstre senere Christian X og til højre Frederik VIII. Foto Lönborg, Kbh. 1888. De fleste af datidens fotografer, synes at have fået lov til at fotografere de kongelige. Lönborgs speciale var portrætkollager. Jeg spekulerer på om dette ikke er et sådant? Alb2. Mette Vind.
Princess Henriette of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg, wearing --Das Dänemark Königlich adeliger Damenstift Wallö auf Seeland. The order still exists and I think the Queen is the Protector (no explanation for why she was in Chicago). Billedet tilhører Bill Jones, Washington D.C.
|
Prins Valdemar, der afslog at blive konge af Bulgarien. Billedet tilhører Bill Jones, W. D.C..
|
Prince Albert Edward til venstre, (gift med Prinsesse Alexandra), han besøgte København som konge i 1901. Ved siden af ham går Chr. IX's bror Hans til højre, og de er i Bredgade ud for Hotel Phønix. På vej til Amalienborg? Tilhører Bill Jones, WDC
Frederik 8 konge 1906-1912.
Carroll Lewis, 1832-1898, portræt af kronprins Frederik, senere Frederik 8. Taget i Oxford 18.11.1863. Albumin, 141x105 mm. KB.
Også fotograferet af Carol Lewis. |
Den Kongelige Fotografisamling. Intet mindre. Og der er virkelig mange spændende billeder at dykke ned i - mange jeg/vi nok ikke har set før.
Se fx her: Kronprins Frederik (VIII) som studerende i Oxford 1863. Formentlig taget i Oxford 18.11.1863. Fotograf Lewis Carroll - hans rigtige navn var Charles Lutwidge Dodgs. Og det er jo ham med Alice i Eventyrland. "Den Kongelige Fotografisamling, H. M. Dronningens Håndbibliotek, Kongernes Samling". |
Foto Math's Hansen, Stockholm. Frederik 8. as Kronprins (and probably on a state visit to Sweden - note Swedish orders and photographer). Bill Jones, Washington.
|
Fotograf? Frederik 8. Tilhører Bill Jones, Washington D.C.
|
Christian 10. Konge 1912-1947.
Frederik 9. Konge 1947-1972
Margrethe 2. Dronning siden 1972
|
Frederik 10. Kongen fra 14. januar 2023
|