Andreas W. Rörbye, Roskilde, ca. 1859 - 1875
|
Fanny Fangs fortælling om fotograf Rörbye 1933 HER
|
NAVN: Andreas Wilhelm Rörbye
DATA: Født 23.12.1816, døde på Frederiksberg den 10. august 1878. "Civilingenieur og Gartner af Zoologisk Have". AKTIV: 1859-1876 ADRESSER: Roskilde UDDANNELSE: Fotograf. Ved sin død: "Civilingenieur og Gartner af Zoologisk Have". PORTRÆTFOTOS: Ja GRUPPEFOTOS: - REPORTAGEFOTOS: - TOPOGRAFISKE FOTOS:Ja STEREOFOTOS: - POSTKORT: - UDSTILLINGER: - FAGLIG FORENING: - EFTERFØLGER: - ARKIV: Roskilde Byarkiv KOMMENTARER: Andreas Wilhelm Rörbye var søn af gartner Christian Andreas Röhrbÿe og hustru Chrisellis Cornelis Floris f. Asmussen i Nakskov. Rørbye averterede i 1859 i Roskilde Avis om, at han, på bestilling dagen i forvejen, optog fotos på glas (vitrotypier). I 1861 at han optog portrætter. I juni 1862 at han optog portrætter i Sorø, "I lukket Telt i Hr. Lissners Gaard". I 1863 averterede han med, at enhver familiefader, som rejste til armeen, "kan få fotograferet sig selv, hustru og børn til halv pris". 1865 averterede han med visitkortfoto som portrætter og topografiske billeder. Han blev medlem af Dansk Fotografisk Forening i 1865. Sidst nævnt i Berl. Tid. 1890 som gartner og fotograf, han indkaldes som legatar. (Må være en arving). |
Bagsiden på Rørbyes visitkortbillede af Roskilde Domkirke, herunder.
|
Foto A.W. Rörbye, Roeskilde, Civilingeniør og exm. Gartner. Roskilde Domkirke. Samling pa/avk
Rørbye kom på banen 16 januar 1862 - da en københavnerfotograf, J.C. Kirkegaard, averterede i den lokale avis.
Per Steenholdt: Ifølge den lokale tradition havde Rørbye været fotograf allerede fra 1859. Hans opvarmede atelier på bopælen i Grønnegade, var muligvis oprindeligt et drivhus. Først flere år efter beskrives det som atelier, men hvad var reelt forskellen?
Der var nok ikke den store forskel, dog måtte en side være lukket, jvnf. Thora Hallagers atelier herunder fra ca. samme periode.
Per Steenholdt: Ifølge den lokale tradition havde Rørbye været fotograf allerede fra 1859. Hans opvarmede atelier på bopælen i Grønnegade, var muligvis oprindeligt et drivhus. Først flere år efter beskrives det som atelier, men hvad var reelt forskellen?
Der var nok ikke den store forskel, dog måtte en side være lukket, jvnf. Thora Hallagers atelier herunder fra ca. samme periode.
Var det er tilsvarende atelier Rörbye havde indrettet i sit drivhus 1859?
Thora Hallagers atelier på Vesterbro No. 33, bag hjørnet af Vesterbrogade og Værnedamsvej. Fotograferet 1857 af Soffren Degen. 17x23 cm. Albumin. Det Kongelige Bibliotek. Atelieret annonceres til salg 10. oktober 1860. Rørbyes atelier kan have mindet meget om dette tidlige, danske atelier. |
![]() Rørbyes bolig i Roskilde, Brandtaksation 1857. Rörbye averterede i Roskilde Avis 15. august 1861 med, at han fra 23. august aftog portrætter på Rygård (ved Lejre) og med "höi grevelig Tilladelse for en kort Tid opstiller mit Telt paa Pladsen foran Geheimeraadinde Rosenkrantz's forrige Bolig".
Jens Peter Lieberkind: I 1866 han også repræsenteret på industriudstillingen i Stockholm. Dog tilsyneladende uden fotografier, (men det var der til gengæld fra en række københavnske fotografer som det også ses i denne artikel fra Post- och Inrikes Tidningar 30. august 1866 - se HER)
|
1864. Medaljen: "Carolus XV Rex Sveciae et Norvegiae Goth. et Vand. Litteris et Artibus" er en formen svensk medalje, indstiftet i 1853 af kronprins Carl (XV). A.W. Rörbye modtog medaljen i 1864: se HER. Motivationen kendes ikke - men vil måske kunne findes i Roskilde Avis.
![]() Jens Peter Lieberkind: motivation for Rørbys tildeling af Litteris et Artibus-medaljen. Dette er vist hvad avisen skrev om den sag. HER.
Samme omtale findes i flere andre danske aviser samt i en række svenske som man kunne håbe ville fortælle lidt mere, men flere af dem siger at de har oplysningen fra danske blade! Til gengæld viser de svenske aviser at Rørby har været aktiv både som gartner og som fotograf i Sverige. Om det så er havekunst eller fotografi der er grunden til tildelingen kan vi stadig gætte på. Roskilde Avis, 18. oktober 1867. Rørbye - Ludvig Poulsen.
![]() Rørbye deltog i Industriudstillingen i 1872 med et landskabsfotografi.
|
Roskilde Domkirke. Fotografiet er taget af Rørbye og viser, bl.a. det sted, hvor fotograf H. Hansen nogle år senere opførte sit første atelier i Roskilde. Denne version kendes som en af "Hudes kopier". Det er et Rørbye foto og kendes i en lidt dårligere version fra Jul i Roskilde. Det er taget fra tårnet hos Rørbyes "nabo", Vor Frue Kirke. Fotograferet før 1865.
Kilde arkivet i Roskilde, v. Per Steenholdt. Til højre et lidt bedre, bevaret/gengivet foto, med udsnit af ovenstående. Kilde Per Steenholdt. |
"Kornmøllen" liggende hvor vejen fra Roskilde by delte sig til Holbæk og Ringsted. Til kroen hørte der brændevinsbrænderi henimod slutningen af 1800-tallet blev kroen nedlagt og brænderiet overgik til den sammenslutning af spritfabrikker, der senere blev til "De Danske Spritfabrikker A/S."
Tak til Per Steenholdt, der har gjort opmærksom på denne tidlige fotograf i Roskilde og stillet de digitale billeder på denne side til rådighed. De originale fotografier findes på arkivet i Roskilde. |
Foto af A.W. Rørbye ca. 1859 siges det (?). (Billedet dog formentlig lidt senere.) Roskilde, muligvis fotograferet fra en mølle i byens udkant. Fotografen må have været oppe i toppen af en mølle der hed Stormøllen. Billedet er benyttet som postkort af Flensborgs Boghandel i Roskilde og er fra siden HER.
Boghandler Flensborg ejede de seks Rørbye fotos der ses gengivet i Jul i Roskilde her på siden nederst. |
Billederne af Roskilde Domkirke (formentlig i visitkortstørrelse, ses også blandt gengivelserne fra Jul i Roskilde, herunder. Fra Roskilde Lokalarkiv.
Billedet til venstre er fra boghandlerfamilien Flensborg
fra deres hjemmeside HER. (Som billedet øverst i klummen.) |
Portrætfotografering
Andreas W. Rörbye, 1816-1878. To hans ældre portrætter af en kvinde med nogle børn og en lidt ældre kvinde. De er kommet ind på biblioteket på forskellige tidspunkter, så selv om de har samme bagsidetryk, behøver de vist ikke "høre sammen".
Fra Kongelige Biblioteks visitkortsamling.
Fra Kongelige Biblioteks visitkortsamling.
Ukendt ung mand, fotograferet af Andreas W. Rörbye, Roeskilde. "Civilingeniør og exm. Gartner." Billedet er fra Per Christiansens samling.
Vi er mindst et par stykker, der er interesseret i fotograf A.W. Rörbyes virke som fotograf. 1816-1878. Fotograf 1859-1876. Han var fra Roskilde, en af byens første fotografer, dertil var han "Civilingeniør og exm. Gartner". Måske kan man med lidt lokalkendskab finde ud af, hvem denne kvinde var. Der er skrevet navne på bagsiden. Fra Kongelige Biblioteks visitkortsamling.
B.A.W. Røebye, Laurits Peter Winding Grüner, (20.03.1793-25.06.1869). Kongelige Bibliotek.
|
A.W. Rørbye: Johan Peter Emilius Hartmann,(14.05.1805-10.03.1900) komponist. Hartmann var sommergæst i Roskilde fra 1856 til 1869. Kongelige Bibliotek.
|
A.W. Rørbye: Knud Jensen, (20.11.1835-02.06.1908) boghandler, Roskilde, rodemester, København. Kongelige Bibliotek.
|