Forstørrelser |
Om solarkameraet, solarforstørrelser, se HER.
|
Indtil ca. 1880, var det meget besværligt at lave forstørrelser. Hvis man ville have et stort billede, så skulle det kopieres fra visit- eller kabinetformatet i et solkamera, eller der måtte optages et kæmpe stort negativ, som så blev kontaktkopieret ved hjælp af specielle kontaktrammer, som blev sat udendørs til belysning.
Opfindelsen af det elektriske lys får også meget stor betydning for fotografiet og arbejdet i mørkekammeret, da det er en stabil og ensartet lyskilde, og i slutningen af 1800-tallet kommer de første forstørrelsesapparater som arbejder med elektrisk lys. Se denne kilde HER. Drejermester Jacob Henrichsen, København. Født 15. februar 1828 i Skydebjerg i nærheden af Assens. Død i København den 2. januar 1880.
(Håndskrevne oplysninger på bagsiden). Ukendt fotograf, 14,5x18,5 cm. ligner ikke en solarforstørrelse, må være optaget sidst i 1860'erne, så dette er en forstørrelse. Oplysninger fra nettet: Jacob Henrichsen Født: 15 feb 1828 i Skydebjerg, Baag, Odense - Døbt: 16 feb 1828 i Hjemme (publiceret 30 mar 1828) - Død: 2 jan 1880 i Vor Frelsers, Sokkelund, Københavns Kommune - Beskæftigelse: Drejermester Hans far: Henrich Pedersen - Hans mor: Ane Johanne Andersdatter Andre familier: Henriette Juliane Sophie Jørgensen | Andrea Adolphine Jørgensen Gift 4 jan 1852 i Vor Frelsers, Københavns Kommune Hustru: Juliane Sophie Kirstine Jørgensdatter Født: 7 feb 1800 i Trinitatis, Københavns Kommune - Død: 19 jul 1872 i København. |
Legemsstore Brystbilleder, ca. 40x50 cm. 1890'erne ff.
På dette tidspunkt benyttede fotograferne ikke nødvendigvis et solarkamera, men deres eget kamera
25 kr. pr. stk. omkring 1890. Til sammenligning kunne man købe et pund dansk husholdningskaffe fra fabrikken Fiducia (!!) for 55 øre. Erstatningskaffe, forstås.
|
Jeg tror mange af jer kender portrætter som disse. "Legemsstore Brystbilleder" kaldte fotograferne dem. De begyndte at kunne fremstille dem i hvert fald sidst i 1880'erne, og det ser ud til, at bl.a. Th. Yhr, som overtog Støckels fotoforretning i Rønne, Bornholm i 1889, havde dem som et speciale.
Desværre er de sjældent signerede af fotograferne, som måske har leveret dem i rammer. Og det er sjældent noteret, hvem de forestiller. De er i op til ca. 40x50 cm. De fleste af billederne er så retoucherede, at man tror, at det er tegninger, kultegninger eller lignende. Det er det jo også, på sin vis, for en dygtig retouchør hos fotografen har haft dem under kærlig behandling, teknikken var endnu ikke god nok til at klare opgaven. Nu ryger de som regel ud, disse anonyme portrætter kan ikke en gang sælges i genbrugsbutikkerne. Portrættet med de to personer er fra først i 1900-årene. De to ovale portrætter til højre er fra o. 1900, men fotograferet tidligere. Portrætterne her er fra Mette Vinds samling af familiebilleder fra Svaneke, Bornholm. Jeg troede jeg måske ville have kunnet sætte navne på, efter at have været igennem alle hendes albums. De er uidentificerede. Men flotte! De kostede 25 kr. stk. ex rammer. Se Mette Vinds samling HER. |