A.C. Rasmussens jernstøberi og private bolig - fotografens familie
Tilbage til hovedsiden om Anton Rasmussen, HER.
|
Foto Anton Rasmussen, Stubbekøbing, smedjen 1918.
A. C. Rasmussens maskinfabrik i Stubbekøbing. I 1836 nedsatte A. C. Rasmussen sig som møllebygger i byen. Virksomheden blev i 1852 omdannet til jernstøberi, og fra 1866 specialiserede man sig i landbrugsmaskiner. Denne sidste produktion blev befordret af de gunstige konjunkturer for landbruget, som derved smittede af på byerhvervene, men også af at en vis mandskabsrnangel efter de slesvigske krige i 1848-50 og 1864 stimulerede landbrugets mekanisering. (Kildetekst: Stubbekøbings 650 års jubilæum).
Jernstøberiet i Bagergade,. Stubbekøbing. Fra "Hobby"-værkstedet, det tidligere modesnedkeri i bagbygningen til det gamle beboelseshus i Jernstøberiet i Bagergade. Tømrermester A. C. Rasmussen ved høvlebænken (han døde i 1898). Anton Rasmussden, SLA, arkiv.dk.
A.C. Rasmussens hus i Bagergade. Det næste hus er opført af Carl Rasmussen. Beboelseshuset til fabrikken på hjørnet af Bagergade/Nykøbingvej. Her boede Anton Rasmussen med forældrene, i hvert fald indtil 1890. Foto Anton Rasmussen.
Jernstøberiets gård i Bagergade. Hesten Sisse og A.C. Rasmussen som holder hesten. Hans sønnesøn Johannes Rasmussen (fabriksbestyrer fra 1910 for A/S AC Rasmussen og Co.). Foto Anton Rasmussen. Stubbekøbing Lokalhistoriske Arkiv.
Køkkenet i det gamle beboelseshus ved jernstøberiet i Bagergade i Stubbekøbing. "Tante Ras" ved komfuret. Mon det er Anton Rasmussens søster? Foto Anton Rasmussen, Stubbekøbing, o. 1900, 18,5x24,5 cm. Stubbekøbing Lokalhistoriske Arkiv.
Landbrugsmaskiner (kværn, to såmaskiner og en transporter) fra A.C. Rasmussens Maskinfabrik. Fotograf vist (?) A.J. Rasmussen. 1880'erne? Cyanotypi. Stubbekøbing Lokalhistoriske Arkiv, som har en meget stor samling billeder fra denne fabrik, både af personale, bygninger og de maskiner den fremstillede.
Personalia
Gamle billeder fra Stubbekøbing og Omegn. Folk fra Stubbekøbing. Det er min oldefar politibetjent Jesper Korsholm der står øverst th. i billedet. – sammen med havnefoged M. Jensen, vejer og måler L. Lindholm, styrmand Olsen, skibsfører Junker Nielsen, lods Andersen og politibetjent Jesper Korsholm. Foto tilhører Lisbeth Willum Caspersen.
Folklore fra Anton J. Rasmussen
Anton Rasmussen er en af de tusindvis af danske fotografer man ikke ved så meget om, bortset fra de oplysninger, man finder i Bjørn Ochsners opslagsværk om danske fotografer.
Rasmussen arbejdede åbenbart i Stubbekøbing i små ti år, inden han flyttede til Ruds Vedby nord for Slagelse en gang i 1890erne. Det synes dog ikke at være korrekt, for det lokale arkiv skriver, at han var virksom til 1929 (?). Der findes altså en del oplysninger om denne dygtige fotograf i Stubbekøbing Arkiv, under arkiv.dk. Billedet til venstre: Ochsner gør opmærksom på, at der findes et billede fra hans hånd i det fine værk af fotohandleren og amatørfotografen J.C. Stochholm (sic.) fra 1924, ”Det som forsvinder”. Det er et visitkort foto af en ”Gammel falstersk kone” i hel figur og iført sin fine egnsdragt med stort, hvidt hovedlin. S. 195. "Gammel falstersk kone", A.J. Rasmussen fot. |
Bogø Navigationsskole, 1896. Når originalen til dette foto findes i Klog-samlingen, skyldes det nok, at Line Klogs mand, Hans Hansen, tog eksamen fra skolen i 1895. Jeg skal lige have undersøgt eksamensprotokollen. Vi har 5 af Hans Hansens eksamensbeviser. De er fra 1895. Foto: Anton Rasmussen, Stubbekøbing. 23x29 cm, incl. ramme. Tilhører Bogø Lokalhistoriske Arkiv.
Portrætfotografier
Anton Rasmussen, Stubbekøbing. minsamling.dk
|
Fotograf Anton J. Rasmussen, Stubbekjöbing. Portræt af Henriette Ohrm (?), 1896. Og ukendt herre. Blank bagside. ES.
|
Ung kvinde, Anna. Foto Anton Rasmussen, Stubbekjøbing. Lbnr. 3480. ES.