Billeder fra Sundby, Lolland og broen fra Nykøbing F.
Min barndoms færgegård, i Sundby Lolland
Ukendt fotograf. Færgegården ved Guldborgsund, i Sundby på Lolland - overfor Nykøbing F. Broen fra Nykøbing til Lolland blev bygget i 1867, men så gammelt er fotografiet ikke, så den må være i ryggen på fotografen. Toreby Sogns Arkiv.
Ukendt fotograf. Postkort, Udsigt fra Nykøbing F. til Sundby med færgegården. Privateje, René Allan Larsen.
Færgegården i Sundby på Lolland. Samling avk.
Færgegården i Sundby (Lolland), Nykøbing F. Postkort fra Kristoffersens Boghandel, Nykøbing F. Sendt 1924. Men billedet er noget ældre husmandsstedet stadig intakt, længen til venbstre ses mellem træerne.
Nykøbing. Færgegården i Sundby. Postkort.
Nykøbing. Færgegården i Sundby. Postkort. Husmandsstedet gjort mindre. Den stråtækkede længe til venstre endnu bevaret.
Foto J.F. Jessen. (Eneberettiget). Udsigt over Guldborgsund mod Nykøbing F. Til højre for det lille husmandssted, der ses her, ligger Færgegården. Kilde Falsters Egnshistoriske Arkiv.
Ukendt fotograf Færgegården i Sundby på Lolland ved Guldborgsund. Lystsejlads. Ukendt årstal. Kilde Toreby Sogns Arkiv.
Fuglsangs gasmle kornmagasin ved Færgegården i Sundby.
Fuglsangs gamle kornmagasin ved Færgegården i Sundby. Det gamle stråtag er fjernet.
Christian IX's bro, indviet 1867, nedrevet 1963
I.B. Sidenius. Nykjøbing. Den ny bro 1867 (?) Det er svært at genkende, kirken må være mellem de høje popler (?). I Hvert fald er fotografen selv kommet med. Bemærk, der er ingen vandtårne på dette billede. Det ældste blev bygget 1890, det næste 1908.
Christian IX's bro mellem Nykøbing og Sundby på Lolland, ca. 1900. ES. Bemærk vandtårnet fra 1890, det fra 1908 er vist endnu ikke bygget.
Industrialiseringen holdt sit indtog i Nykøbing Falster i midten af 1800årene og mange mindre industrivirksomheder så dagens lys,
begunstiget af Guldborgsunds eneste havn i Nykøbing. Den voksende trafikmængde, selvom det "kun" var med hestevogne, gjorde det nødvendigt at tænke nyt. Først kom vejbroen, Kong Christian IX´s bro, som ses her, 1867. Det var en kombination af en dæmning, en fastbro og en svingbro, der tillod skibe, ikke mindst roepramme til Sukkerfabrikken, at passere igennem Guldborgsund. Den blev selvfølgelig åbnet med stor festivitas 4. juli og Kong Christian IX med følge, hvoriblandt var hans datter, prinsesse Dagmars gemal, den russiske tronfølger, senere Zar Alexander III. Jernbanen kom i 1875 samtidig med en særskilt jernbanebro. Begge broer blev fjernet i 1963, da Fugleflugtslinjens bro, Frederik IX´s bro blev indviet. Midt i billedet ser man Nykøbings gamle Gråbrødrekirke, efter reformationen i 1536 Nykøbing Falster sognekirke. Tårnet til højre er Nykøbings gamle vandtårn fra 1891. Et nyere og meget højere blev bygget i 1908 og er ikke med på dette billede. |
I 10 år passerede jeg denne bro dagligt for at komme fra mit hjem i Sundby (hvor fotografen står) til Brogade i Nykøbing og videre til min skole. Selve svingbroen var cirka 40 meter lang, og hvis det var nogle af de venlige brofolk der passede den, fik vi skoleelever lov til at stå på svingbroen, når den drejede ud for at lade roeprammene passere forbi. (Det var bestemt ikke tilladt). At vi så kom for sent i skole var naturligvis ikke vores skyld. Flåderne af roeprammene var lange, prammene fyldt til kanten med roer til fabrikken - og røgen fra Sukkerfabrikken med den kvalmende søde stank hang over hele området og lugtede - af penge.
Broen blev til manges - ikke mindst min og mine skolekammeraternes store sorg - revet ned i 1963 og erstattet af Frederik IX’s bro, hvilket betød en rigtig lang tur til skole. Billedet har jeg arvet efter min svigerfar, Louis Guldborg, som havde haft det hængende i sin stue i hele sit liv, i en kvart menneskealder i sit sidste hjem i Rønne. For hans familie kom fra Nykøbing F. og også for ham var broen ensbetydende med udflugter på Lolland på den anden side af broen, og med mulighed for at komme lidt længere ud i verden. Tryk efter billede af ukendt fotograf, 26 x 14 cm, omkring 1900. Kilde: Georg Nørregaard, Nykøbing på Falster gennem tiderne, anden del, demokratiets vækst, 1982. |
Chr. IX's bro over Guldborgsund fra Sundby til Nykøbing F. Forlag Kristoffersens Forlag. Sendt 1917. Det ny vandtårn opført 1908. Det gamle gemmer sig bag træerne.
Christian IX's bro over Guldborgsund fra Nykøbing F. til Sundby. Trykt postkort, Stenders Forlag, sendt 1918.
Nykøbing F. Havn
Sejlskibet "Debora" af Marstal. I Nykøbing F. Havn, o. 1910. Postkort i privateje.