Hude på besøg i Jomfru Ane Gade
Denne store købmandsgård i Jomfru Ane Gade i Ålborg.
Denne store købmandsgård i Jomfru Ane Gade i Ålborg – hvoraf vi kun ser magasinbygningerne ved havnen, hed ”Den Klingenbergske Gård”. Den var blandt de 19 fredninger i byen i 1918, samtidig med bygningsfredningslovens vedtagelse.
Men – de der vidste bedst i Ålborg besluttede sig for at gården skulle rives ned. Også selv om den lige var blevet fredet. Den lå i vejen for en nødvendig byudvikling, mente man. Nationalmuseet og lokale kræfter kæmpede for gårdens bevaring. Men lige meget hjalp det. Den gamle By i Århus var åbnet i 1914. Nationalmuseet henvendte sig derfor i 1923 til Den gamle Bys direktør, Peter Holm, og med mange menneskers gode hjælp lykkedes det ham at redde ”Den Klingenbergske Gårds” otte enkeltbygninger, flytte dem til Aarhus og her åbne dem som Aalborggården i 1926. Det er et flot fotografi, Hude har taget. Der er både ro og bevægelse i billedet. Roen er i bygningerne og i den ældre herre med stok - han holder øje med hvad der sker. Bevægelse nede ved havnen, ved Limfjorden. I dag må man da ærgre sig i Ålborg over at have mistet sådan et miljø?
Aalborg Amtstidende 30. jli 1909. Hude.
|
Hudes døre og porte i Aalborg
Disse tre prægtige indgange har blot det til fælles, at de er fra Ålborg.
Disse tre prægtige indgange har blot det til fælles, at de er fra Ålborg. Ellers er de jo så forskellige som muligt. Men prøv lige at se, hvor meget man gjorde ud af indgangen til et hus! Jeg forstår godt, at Kristian Hude var fascineret.
Men indgang til hvilke huse? Døren til venstre er fra Poul Pops Hus. Det var et hjørnehus i Torvegade, som blev revet ned i 1909. Danmarks næstældste bindingsværkshus, fra 1571! Nationalmuseet fik målt det op med genopbygning for øje, det blev taget ned og opmagasineret på Ålborg Museum. Man fik ikke skaffet penge i Ålborg til at genrejse bygningen, så det blev overladt til Den gamle By i Århus, hvor det åbnede i 1942, indrettet som apotek. Dørindfatningen er unik. To dørstolper med udskårne blomsterornamenter og narrehoveder. På dørstykket ser man tydeligt årstallet 1571. Teksten: ”Den hellige tre, foldighed til ere, dette hus bøggid, monne verre gud, unde os her udi, verden at bøge. Sa at vi efter de, ne dod kunde hemeriges, glede fae”. (kommaer = linjeskift). |
Til venstre ses en vildmand med et skjold og en kristusafbildning, til højre en tilsvarende med Poul Pops bomærke og årstallet 1571. Huset skulle rives ned på grund af en gaderegulering!
Døren i midten er fra et ganske almindeligt borgerhus, en dør i Louis Seize-stil fra anden halvdel af 1700tallet. Men hvilket hus ved jeg ikke. Til højre er det portalen til Ålborgs gamle rådhus. Det findes endnu, det undlod man trods alt at rive ned. Det ligger på Gammeltorv som nabo til Ålborgs berømte ”Jens Bangs stenhus” fra 1620erne. Rådhuset med portal i en blanding af barok og rokoko, blev indviet i 1762, årstallet ses på søjlehovederne på hver side af Frederik V’s valgsprog ”Prudentia et Constantia”. Over døren ses kongens navnetræk i en rocaille støttet af to kvindeskikkelser, Prudentia (klogskab) og Constantia (vedholdenhed). Læg mærke til det dejligt ”ukorrekte”, hvidmalede udhængsskab til venstre for indgangen. Den slags tolereres ikke længere på en så fin bygning. Rådhuset blev fredet i 1918. |