John E. Carrebye, 1911-1995. København
NAVN: John E. Carrebye
DATA: Født 5.11 1911, død 6.3 1995. AKTIV: fra 1930'erne ADRESSER: Vesterbrogade 20, København Rathsacksvej 25, København UDDANNELSE: fotograf PORTRÆTFOTOS: - GRUPPEFOTOS: - REPORTAGEFOTOS: ja TOPOGRAFISKE FOTOS: ja STEREOFOTOS:nej POSTKORT: ja, stor produktion af forlæg til postkort UDSTILLINGER: ? FAGLIG FORENING: ? FORGÆNGER: EFTERFØLGER: ? ARKIV: Ca. 24.500 af hans negativer til dels med tilhørende bestillingsprotokoller, fortrinsvis reklameoptagelser, findes på Det Kongelige Bibliotek. Se knap 9.000 online HER. På danske arkivers side: Arkiv.dk er der omtrent et par hundrede eksempler på Carrebyes fotografering af danske industrier fra 1930'erne til 1960'erne. (2022). KOMMENTARER: Carrebye var også medarbejder ved Nationalmuseet. Han var en af de gode, dygtige og flittige efterkrigstidsfotografer. John E. Carrebye reklamerede med "Commerciel Film og Fotografi - og Farvefotografi" i 1950'erne. Hans reklameoptagelser, dvs. de papirbilleder han solgte til virksomhederne, findes i dag i deres arkiver. Og hans film skal man søge i Det danske Filminstitut, hvor hans "Landbageren" fra 1951, som bl.a. er fotograferet på Bornholm på Saksebro Mølle, er en af hans historiske film. Han var også leverandør til de firmaer, der trykte postkort. KILDER: Kongelige Bibliotek, Det danske Filminstitut. Hasle Klinker og Chamottefabrik på Bornholm benyttede sig, som andre af de største, bornholmske (og mange andre) virksomheder, af de bedste, danske fotografer i deres markedsføringsmateriale. I foråret 1953 havde man fået Carrebye til at gennemfotografere Rabækken og det er der kommet en stribe fremragende billeder ud af, som findes i fabrikkens arkiv. Billederne her er fra Kaolingravene ved Snorrebakken. (Se dem længere nede på siden).
|
Landbageren 1951, John E. Carrebye, København. HER.
CARREBYES HISTORISKE FILM:
1939 Trækul fra de gamle miner Filmen skildrer trækullenes fremstilling både efter gammel metode og ny metode, samt deres anvendelse og betydning. 1945 Et kunstværk bliver til Mathilius Schack Elo Billedhuggeren Elo Mathilius Schack i arbejde. Man følger en skulpturs tilblivelse fra de første skitser gennem udformningen i atelieret, til gibsafstøbningen kan tages ud af formen. Svømmeren Inge Sørensen er model ved kunstnerens svømmestudier. 1947 Isfiskeri paa Ringkøbing Fjord Filmen skildrer en gammel, nu forbudt, fiskemetode. Optagelserne er sket under isperioden i begyndelsen af 1947 under medvirken af ældre fiskere, der tidligere har været med til at anvende metoden, og som ejede eller kunne konstruere de gamle redskaber. 1949 Indigofarvning i gamle dage Indigo var farveriernes vigtigste indfarvningsstof indtil omkring år 1900. Optaget i den gamle farvergård i Ebeltoft oktober 1948. Det demonstreres, hvordan farvningen foregår, lige fra indigoen stødes i en stor jerngryde ved hjælp af kanonkugler, indtil tøjet, efter at have gennemgået forskellige processer, har fået den rigtige blå farve. 1950 Gammeldags rugbrødsbagning på en fynsk bondegård Filmen illustrerer hjemmebagning af rugbrød, som det foregik i gamle dage på danske bondegårde. Rugen males og dejen lægges aftenen før bagningen; melet æltes i et stor dejtrug, og surdej fra forrige bagning tilsættes. Som brændsel anvendes gammel tjørn, hvormed ovnen opvarmes; brødene bages i selve fyrrummet, efter at asken er fejet ud. 1951 Landbageren Landbagerens arbejde som det var almindeligt i 1870'erne. En mølle er knyttet til bageriet. Man fyrede og bagte på ovnens gulv, "herden". Der vises først bagning af kommenskringler og derefter rugbrødsbagning. Mens ovnen varmes op, æltes rugbrødsdejen i et æltekar, trukket af en hestegang; dejen hæves med surdej. Når ilden i ovnen er brændt ned, rages asken ud, og brødene sættes ind på en "stage". Optagelserne har fundet sted på Bornholm hos bagere, der endnu anvender de gamle ovne og redskaber. Se den HER. 1954 Slottefiskeri Ved hjælp af et fiskerlag fra Snekkersten ser man, hvordan "slottefiskeriet" ved Kronborg foregik. Det gamle slottefiskeri er nu i motorernes tid ved at uddø, men filmen fastholder det for eftertidens forskere og kulturhistorisk interesserede. 1955 Stenalderlandbrug - et forsøg i nutiden Geologiske undersøgelser af moselag viser, at stenalderens bønder ryddede urskoven med økse og ild, og at man dyrkede korn i nogle af disse rydninger. I 1953 og 1954 har videnskabsmænd fra Danmarks geologiske Undersøgelse og Nationalmuseet prøvet at eftergøre en sådan "svedjerydning" med påfølgende kornavl ved hjælp af stenalderbøndernes redskaber. |
Industrifotografering - Kastrup Glasværk
Kastrup Glasværk 1947. Tårnby Lokalhistoriske Arkiv.
Industrifotografering - Hasle Klinker og Chamottestensfabrik
Brunglaserede stentøjs kloakrør på Rabækkeværket. 1930'erne. Samling avk.
John E. Carrebye: Rabækken 1953. Hasle Klinker og Chamottestensfabrik.
|
John E. Carrebye, Kbh. 1953.
|
Kaolingravene ved Snorrebkken i Rønne.
Udskibning på havnen i Rønne. Til venstre: Elinor af Rønne. Knud Vahlgren havde den frem til 1964. Det er byens gamle havnekontor man ser til venstre for lastbilen.
Man benytter - Kaolinkajen ved Øernes gamle pakhus.