Dobbeltgængerbilleder, trickfotos - fotografiske kuriositeter - dobbeltportræt
Aarhus Stiftstidende 13. januar 1866. Bøgh
|
Dags-Telegraphen, 23. november 1865. F. Meier.
|
Dobbeltgængerbilleder - dobbeltgængerfotografier
Frederiksborg Amts Tidende, 28. oktober 1865. Rathsach.
Aarhus Stiftstidende,16. maj 1866. J. Petersen/J. Pedersen i Odder begyndelsen af 1860'erne.
|
Annoncen til venstre øverst:
Dags-Telegraphen Kbh. 25. oktober 1865. Warburg. Berlingske Tidende, 9. november 1865. Kamee- og dobbeltgænger. (Wilh. Warburgs Atelier, Kbh.)
Dobbeltgænger=Photographier. Vi have nylig omtalt de saakaldte Kamee-Photographier, hvis Hensigt er at give et fuldstændigere og tydeligere Billede af den photographerede person, ved paa samme Plade at vise ham tagen fra 4 forskjellige Sider. Det samme Formaal har Dobbeltgænger-Photographierne, der ligeledes paa samme Plade fremstiller den afbildede Person i tvende aldeles forskjellige Stillinger. Hvorledes dette udføres, skulle vi ikke kunne sige, men vist er det, at denne Methode bidrager væsentlig til at give en klar Fremstilling om den Photographeredes Personlighed. Vi have saaledes havt Leilighed til at see nogle saadanne Dobbeltbilleder fra Photograph Wilh. Warburgs Atelier, der i høi Grad have svaret til deres Formaal. Dobbeltgænger - en mand som kæmper som sig selv. 1A ghost attacks a man with a sword. Early double-exposure by G. Maerkl. Vienna. 1860's
|
Foto Peter Most, Kbh. ca. 1862. Dobbeltgængerbillede. Måske er det fotografen selv i sine unge dage? Visitkort, bagsidetryk. Samling Gerhard Ryding.
Foto G. Støckel, Rønne, 1870'erne. "Dobbeltgængeren". Søren Chr. Schjerning, 1839-1886 var G. Støckels medhjælper fra sidst i 1870'erne. Han var bror til farver Niels Chr. Schjerning, som synes at have været blandt Støckelfamiliens bedste venner. De to brødre var fra Viborg, hvor deres far var sadelmager. Billedet er fra Pernille Kaas' samling. Nu Bornholms Ø-Arkiv.
|
Foto V. Westermann, Apenrade. Dobbeltgængerbillede af Emil B. Hall, Holløse, 1879. Kilde Jernløse Arkiv.
|
Foto herover til venstre:
Foto Otto Wedel, København dobbeltgængerbilleder. Fotografen selv eller en ven. Fra Gerhard Rydings samling. |
Foto herover:
Foto Joh. Hermann, Svendborg, 1885-1914. Farvelagt visitkortfoto. To herrer er kommet på tur i fotograf Hermanns særlige udgave af en atelierrobåd. Synes at være et dobbeltgængerbillede! Herren til højre er fabrikant Valdemar Lange i Svendborg så det må vist være Langes Jernstøberi. Den anden herre er jo så også ham. O. 1890. Svendborg Byhistoriske Arkiv. |
Fotograf ukendt. Dobbeltportræt af glarmester Friedrich Moritz Spindler. 1860'erne? Kilde: Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn.
|
Ukendt fotograf, ukendt herre, dobbeltgængerbillede.
Kilde: Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn. |
Fotograf Theodor Nielsen, Varde, dobbelt dobbeltgængerbillede. Prov. Charly Rise
|
Foto Abelone (Lone) Christensen, fotograf i Næstved. Atelierfoto, hvor hun har udført et dobbeltportræt af sig selv som siddende og stående. Christensen blev født 07.12.1859 og døde 09.02.1937.
|
Foto Carl v. Gedde, dobbeltgængerbillede, "dekaptiering", måske af hustruen Anna v. Gedde. Fotograf ca. 1902-1914.
Se flere eksempler HER. |
Fotografen er Alfred Kjøller, Allinge - personen Otto Svendsen, fotograferet ca. 1918. Et trickfoto. Der er tre eksponeringer på samme negativ, som er blevet afdækket og tildækket i striber. Der er taget et billede af Otto Svendsen stående, til venstre, to af ham liggende, på det ene har man sørget for kun at få hovedet med, på det sidste kun kroppen. Otto Svendsen overlevede og var senere inspektør ved Hjemstavnsbyen syd for Svaneke.
|
Fra Lennart Webers scanninger, Hillerød Museum/Arkiv
Dobbeltgænger. Kasse 1618, ukendt fotograf.
Dobbeltgænger. Kasse 6658. Niels Hansen, bestyrer på Elværket. Ukendt fotograf.
|
Rathsach, Helge (?). 87339.
|
Alexander Clark, trickfoto af hans søn, dobbeltgængerfoto. Fra familiens arkiv.
Tripelgænger
Carl Aaagard - tripelgænger - i atelieret og i kontoret i hans atelier - måske!". "Tripelgænger". Fra Uffe Mortensens samling.
Carl Aagaard, Dansk Fotografisk Tidsskrift, 30. Aargang, No. 9, 1908.