Her er følgende slotte/herregårde: Falster: Orupgård. Lolland: Krenkerup (Hardenberg), Aalholm, Søllestedgård, Pederstrup, Knuthenborg.
Falster
Foto P. Fangel. Falster, Ourupgaard (Orupgård), foto 1890. # 2488. Kilde: RODS.
Fotograf ukendt. Herregården Orupgaard på Falster, øst for Nykøbing F. Kontaktkopi af en 18x24 glasplade. Omkring 1910. Loppefund, samling avk.
I 1860-1862 opførte Edward Tesdorpf en nygotisk hovedbygning, arkitekt Ernst H. Glüer. (Kilde Danske Slotte og Herregårde, bd. 6.) "Købmandssønnen Edward Tesdorpf fra Hamburg, købte Orupgaard i 1840. Han drev et mønsterbrug, der var kendt ud over landets grænser. Han foranstaltede gennemgribende dræning, indførte anglisk malkerace, brugte møget til at gøde markerne, sten blev fjernet og markerne merglet og det hævede udbyttet fra 5 fold i 1840 til 21 fold i 1890. Edward Tesdorpf var drivkraften bag oprettelsen af andelsselskabet som byggede Nykøbing F sukkerfabrik i 1884. I 1889 arvede sønnen Frederik Tesdorpf Orupgaard. I 1938 købte civilingeniør Knud Højgaard, Orupgaard. Han ændrede bl.a. hovedbygningen, så den nu fremstår i engelsk stil." Kilde, gårdens egen hjemmeside HER. Orupgård. Udsnit af foto, med to stuepiger. |
Jeg har også et billede af den ombyggede ejendom: "Fotograferet efter 1940, hvor en ny ejer, Knud Højgaard, restaurerede gården i engelsk stil ved at fjerne meget af den gamle bygning. Ejere: 1840-1889: Edward Tesdorpf, 1889-1937: Edward Frederik Jakob Tesdorpf (søn). 1937-1939: Sophie Tutein gift Tesdorpf. Derefter solgt til Knud Højgaard". Foto A.M. Knudsen, Nørre Alslev. Samling avk.
|
Et af de flotteste staldbilleder jeg nogensinde har set - og jeg har altså set mange. Godt set motiv - med lygten til venstre.
Ser ud som om man kalkede alt træværk i stalden. Det desinficerede, og lysnede selvfølgelig. Og kalk var et billigt materiale til vedligeholdelsesarbejde mv. Billederne er fra Lajla Bryggers opslag på FB/Nykøbing F. Hun skriver, at bileldet enten er taget på Ny Kirstineberg eller Pandebjerg. Lajla Bryggers billeder fra hendes familie bliver ved med at imponere. Tak for at dele dem - glæder mig til flere. Billedet til højre er fra Ny Kirstineberg, Falster, fotograferet af C.A. Beck, Kbh. Han arbejdede fra o. 1890 på et stort projekt om gennemfotografering af danske herregårde, men blev desværre aldrig færdig. Se nogle få af hans billeder HER.
|
LOLLAND - Hardenberg (Krenkerup)
Godset Hardenberg (nu Krenkerup) Radsted Sogn, Musse Herred, Lolland. 1890'erne. Kilde RODS,. Gerhard Ryding.
Godset - som folkene, der ses herunder - var ansat på: Hardenberg (Krenkerup). 1904. Ukendt fotograf. Visitkortfoto, 7x10 cm., Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv.
Jeg har fået en lille serie billeder af nogle af tjenestefolkene på godset Hardenberg, 1871-1872, (nu Krenkerup) i Radsted Sogn, Musse Herred på Lolland. Fornemt at man både har nogle navne, årstal og hvor de hørte til.
Fotografen er ukendt, vedkommende har ikke brugt navnetryk på sine kartoner.
Jeg tror der er to kuske (kudske) kun en navngivet. Husjomfruen hed Christiane Henriette Hjortenberg og stuepigen Maren Pedersen (iflg. folketælling 1870). Kilde avk.
Fotografen er ukendt, vedkommende har ikke brugt navnetryk på sine kartoner.
Jeg tror der er to kuske (kudske) kun en navngivet. Husjomfruen hed Christiane Henriette Hjortenberg og stuepigen Maren Pedersen (iflg. folketælling 1870). Kilde avk.
Disse tre billeder var fra samme sted, som billederne herover. Ukendt fotograf måske i Maribo, bemærk, at gulvmønster, bord (gueridon) og polstret stol går igen. Evt. personale fra herregården Hardenberg (Krenkerup) på Lolland. Jeg gad vide, om fotografierne er taget på Hardenberg af en omrejsende fotograf. Bordet til venstre minder mest om et rokoko konsolbord, den polstrede stol er en af de bedre af slagsen, gulvtæppet? Bemærk at fotografen har brugt nakkestøtter, man kan ikke se det på kvindeportrætterne, hvor de lange skørter dækker den, men på alle tre mandsportrætter, stående og siddende. Kilde avk.
Se en artikel her, af Gerd Malling fra 2002, om Ålholmgrevernes samlinger: HER
Aalholm Slot før en stor ombygning i 1889. Ukendt fotograf, Nysted Lokalhistoriske Arkiv.
To stereobilleder af Aalholm Slot - uidentificeret fotograf - måske J. Brendstrup (?)- vel fra 1890'erne-1900. Slottet blev ombygget rigtigt meget omkring 1889 ved arkitekt Hans J. Holm, og det er hans bygninger vi ser, specielt på det nederste billede med Margrethefløjen. Fra RODS.
Når man samler på gamle billeder, kan man en gang imellem få udvidet sin horisont ganske pænt:
På dette noget beskedne stereobillede (uden fotografnavn) står (heldigvis): "Have Pavillon i Aalholm nær Nysted." * Mange kender Aalholm Slot, måske fra dengang man kunne opleve en flot automobiludstilling der. Slottet blev solgt i 1996 og al inventar forsvandt ved nogle auktioner. Læs mere på Rigsarkivet, godsarkivalier, en historie HER Læs mere artikel af Gerd Malling, 2002, i Fortid og Nutid HER. |
Heldigvis modtog Nationalmuseet to kabinetskabe med en naturaliesamling. Den var opbygget af samleren og botanikeren Frederik Christian Raben, 1762-1838, og det var ham, der anlagde en stor, spændende slotshave med sjældne vækster. Han var også glad for at rejse og var bl.a. i Brasilien, hvor han døde i 1838.
Sønnen Gregers Christian greve Raben, 1796-1875, overtog grevskabet i 1838 og da blev den fine have i 1840-1841 forsynet med nogle lysthuse, bl.a. dette: "Christianslyst" hedder dette lysthus (fredet og stadig eksisterende?) og det blev indrettet med udstoppede bjørne (?), konkylier, mineralier og andre genstande og for en tid benævnt Grevens Museum. Kilde bl.a. Historiskatlas.dk |
To postkort af samme pavillon og et nutidigt billede (ca. 2018) pavillonen er fredet. Postkort fra FB-side Gamle Nysted
|
Aalholm Slot. Sothesby's katalog, auktion 20.-23. maj 1996. Opstillede interiørbilleder fra Aalholm, taget i forbindelse med auktionen. Foto Sothesby.
LOLLAND - Søllestedgård, mellem Nakskov og Maribo.
Søllestedgård, øst for Nakskov, 1890. Foto P.J. Fangel, Middelfart. Kilde RODS TH.
Foto omkring 1870. Søllestedgård, hovedgård (sædegård) ni km øst for Nakskov. Gården, kendt fra midten af 1400-tallet, blev i 1810 erhvervet af Jørgen Jørgensen (d. 1827), hvis efterkommere stadig ejer den. Hovedbygningen i nyrenæssancestil med svungne gavle og tårn med løgkuppelspir er opført 1859-60 på kældrene af et ældre anlæg beliggende på et voldsted med voldgrave til tre sider. Billedet tilhører Højreby Lokalhistoriske Arkiv.
|
Læs om Søllestedgård og livet på gården i Herregårdsliv, bd. 7, "Herskabet", ved Ole Højrup. Nationalmuseet 1982.
|
Vores lokale arkiv, Bornholms Ø-arkiv, har fået et spændende fotografi, (hvis man vidste hvem, hvad og hvorfor). Desværre intet fotografnavn, men fornem albumin-kopi, monteret på blankt. hvidt karton, 1880erne. Et herregårdsmiljø. En havestue i en karnap, med trappe ned til haven og med en frise af Thorvaldsen over havedøren. Nedgang til kælderetagen under trappen. Familietræf måske, her er både "herskab og tjenestefolk" fotograferet. Huslæreren kunne fx være bornholmer? Bornholm er det ikke (her er ikke herregårde), men hvor?
|
Jeg faldt tilfældigvis over det samme billede på Højreby Lokalhistoriske Arkiv på arkiv.dk.
Familiegruppebillede taget på hovedtrappen foran Søllestedgård. ca. 1870. (Øst for Nakskov mod Maribo.) Højreby Lokalhistoriske Arkiv. Det er familien Jørgensen man ser på trappen. (Arkivet har oplysninger om personerne på billedet, håber jeg får navnene på et tidspunkt). |
LOLLAND - Pederstrup
Ukendt fotograf. Pederstrup på Lolland. Kilde RODS. Pederstrup som er der stadig, men ser ikke sådan ud mere, fordi man sidst i 1930'erne pillede tårnene og andre nyere bygningsdetaljer af herregården, og i stedet genskabte et tidligere udseende. Det ville man nok ikke gøre i dag, hvor en bygnings ombygninger er med til at fortælle stedets kulturhistorie. Omvendt er det også kulturhistorie, at man valgte en restaurering til det "oprindelige".
Sådan ser det ud nu: Pederstrup efter ombygningen/tilbageførelsen. 1940'erne. Fra arkiv.dk, Postkort, Stender.
LOLLAND Knuthenborg
Knuthenborg. Ukendt fotograf. Fra Knuthenborg på Lolland. Kilde Gr. RODS.