Peder Pedersen Adrian, Rødby og i Stubbekøbing fra 1903
|
Fotograf Peder Pedersen Adrian, Rødby og Stubbekjøbing. Visitkortfotos af Peder Pedersen Adrian, der var født i Karleby på Falster i 1871. Han havde en ti år ældre bror, Rasmus Pedersen Adrian, der var fotograf i Nakskov ca. 1886-1918. P.P. Adrian var først fotograf i Rødby fra 1896, men flyttede i 1903 til Stubbekøbing.
Adrian havde atelier i Vestergade 39 (foto til venstre fra Stubbekøbing Lokalhistoriske Arkiv) fra 1903. I 1919 flyttede han til Torvet i Stubbekøbing, hvor han overtog biografen, som han drev indtil 1933. |
I 1845 besluttede det Classenske Fideicommis på Falster at grave en kanal ca. 250 m før Fribrødreåens oprindelige udløb, og her blev en ny mølle bygget. Jorden på den østlige side af den gamle havn tilhørte Fideicommis’et. Den ny mølle fungerede som stampemølle indtil 1888, hvor den blev ombygget til kornmølle. Nu er møllen privat bolig. Stampemøllen kan i dag ses oppe fra Orevej.
Heste, folk og en vogn med sække ved Stampemøllen ved Stubbekøbing. (Udsnit) foto P.P. Adrian. ES. Det bevarede billede er ødelagt af sollys, men en scanning kunne som man ser få billedet frem.
Stampemøllen ved Stubbekøbing. Foto P.P. Adrian, Stubbekøbing.
En stampemølle er en vandmølle, hvor møllehjulet driver kraftige stolper, såkaldte stampere, lodret op og ned. Stampemøller brugtes både til knusning og forarbejdning af forskellige hårde materialer, men også til valkning af uldtøj. Ved valkningen blev uldklædet bearbejdet så ulden filtrede sammen og blev næsten vandtæt. Ved Fribrødreåens udløb, for enden af Møllegade i Stubbekøbing, lå en vandmølle, som nævnes første gang i 1509, men som sikkert er ældre. Man antager at den var bygget i 1100-1200-tallet, af de samme munke, som byggede kirken i Stubbekøbing. Sammenlignet med Ribe så byggede munkene på samme tid både kirke, dæmning og vandmølle. Fundamenterne ligger i dag stadig under et hus i Møllestræde. Møllen var oprindelig en kornmølle, men i 1815 omtales den som en valkemølle. Kværnene blev udskiftet med stempler, der bearbejdede det vævede og strikkede tøj så det filtede. Efterhånden kneb det med at få vand nok til at drive den gamle møllen og en ny blev opført ved en kanal (se ovenfor). Kilde: HER. |
P. P. Adrian, Stubbekøbing

Fotograf Peder Pedersen Adrian, Rødby og Stubbekjøbing.
Her er (på visitkortfotografierne herover, tre forskellige udgaver af Adrians stempel i Stubbekøbing, et blindstempel, et trykt med sort og to med guld, udviklingen fra ca. 1902 til 1920. Bagsiden der er vist her, er den samme på de tre billeder til højre, billedet til venstre har blank bagside. Bemærk at Adrian havde atelier i Vestergade, Stubbekøbing, ligesom Anton Rasmussen. Ifølge Bjørn Ochsners fotooptegnelser fandtes der ni fastboende fotografer i Stubbekøbing fra 1860erne til o. 1920. Det vil blive spændende at se deres topografiske optagelser.